Ali sem zadel iPhone?

Dandanes je le malokateri izdelek brezplačen. Pa še pri tistih, ki naj bi to bili, se pogosto kmalu izkaže, da smo za njih plačali kako drugače. Pregrešno drag mobilni telefon iPhone zagotovo ne sodi med brezplačne izdelke. Zato nikar ne nasedajte obljubam, ki vas ob brezskrbnem brskanju po spletu obveščajo, da ste prav vi zadeli brezplačen telefon.

Kje so našli mene?

Tovrstne ponudbe kažejo, kako previdni moramo biti pri uporabi spleta, saj lahko kaj hitro naletimo na številne spletne prevare. Te so v različnih oblikah in prejem novega iPhona je ena med njimi. Lahko vas povabijo na križarjenje ali pa vas obvestijo o tem, da upravljajo premoženje vašega daljnega sorodnika in da bi lahko vi bili njegov dedič.

Spletni prevaranti nas v zasedi poskušajo pridobiti na dobro obiskanih spletnih straneh, v nekaterih programih ali celo po elektronski pošti. Morda vas je že kdaj  Facebook obvestil o brezplačnem mobilnem telefonu. Morda vas je preko Skypa kontaktiral znanec, s katerim že zelo dolgo niste imeli stika in vam je poslal določeno internetno povezavo? Če ne drugače, pa ste zagotovo v svoj e-poštni predal že prejeli sporočilo, da ste prejemnik nove naprave. Ob tem se verjetno vprašate, kje so našli ravno vas.

 

Kako delujejo spletne prevare?

Ko na Facebooku dobite informacijo, da ste zadeli brezplačni telefon, je to običajno zato, ker je eden od vaših prijateljev že nasedel prevari in ste vi potencialno naslednji na vrsti. Če bi kliknili na tovrstno »brezplačno« ponudbo, bi se vam običajno odprl hitri vprašalnik, ki bi vas povabil, da vanj vnesete določene podatke, ki so pogoj za prevzem nagrade. Seveda do tega ne bi prišlo, saj bi se vam ob oddaji podatkov običajno izpisalo obvestilo o napaki, v ozadju pa bi se vsem vašim prijateljem v Facebooku poslalo enako sporočilo, kot ste ga vi sprejeli pred tem. V kolikor bi med zahtevane podatke vpisali še svojo telefonsko številko ali katere druge občutljive podatke, pa bi se lahko zgodilo, da bi bil vaš račun za telekomunikacije občutno višji, kot je to običajno. Saj bi lahko prišlo do zlorabe vaše številke. V določenih primerih se vam lahko ob klikanju na pojavno okno obvestila o brezplačnem iPhonu na računalnik namesti zlonamerna programska koda, ki vam blokira dostop do vaših podatkov na računalniku in vam, v zameno za določeno kupnino, ponovno odpre dostop. Inovativnost spletnih prevar je brezmejna, potencialna škoda pa izjemna.

Zdav razum kot edina zaščita?

Pred takšnimi prevarami nas ne more zaščititi le antivirus ali požarni zid, ampak je potrebna tudi naša osveščenost med brskanjem po spletu. Dober antivirusni program, kot je npr. Panda antivirus, vam lahko služi kot dodatna zaščita pred zlonamernimi spletnimi napadi, vseeno pa morate biti previdni predvsem sami kot ozaveščeni uporabniki spleta. Nikakor po nepotrebnem ne obiskujte spletnih strani, ki vam niso znane. Še posebej pa je previdnost potrebna, če vam te pričnejo ponujati brezplačne izdelke. Sporočila, na katera naletite, so zagotovo privlačna in prepričljiva, vendar jim ne nasedajte. Le pomislite –  bi vi darovali nov telefon neznancu?

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?