Enotna evropska tarifa za gostovanje

 

»S 15. junijem odpravljen roaming na območju Evropske unije.«

 

Kaj to pravzaprav pomeni za uporabnike mobilne telefonije? Med potovanjem po čudoviti Toskani, odkrivanju skritih romantičnih zalivov na grških otokih ali na dopustu pri sosedih bomo lahko brez skrbi uživali ob poslušanju najljubše glasbe, prebiranju dnevnih novic in brskali po spletu brez visokih stroškov gostovanja.

A previdnost kljub temu ni odveč! Za vas pripravili nekaj pomembnih informacij o novi EU regulativi.

 

Klici in SMS sporočila

Uporabniki mobilnih paketov z neomejenimi klici in SMS sporočili, lahko odslej tudi v EU brezplačno kličete in pošiljate SMS sporočila domačim, prijateljem in znancem.

Če uporabljate mobilni paket, ki ima vključeno določeno število minut in SMS sporočil, jih boste lahko porabljali vse do zakupljene količine, kot doma.

Tudi v paketih z vključenimi enotami, na primer T4 Giga, T3 in T4 Tera, boste lahko enote v celoti izkoristili v EU.

Vsi klici, ki niso dela paketa ali enot, ki se opravijo znotraj EU (Na primer: Avstrija v Nemčijo) se obračunajo po enotni tarifi 0,15 € na minuto za klice v mobilna ali fiksna omrežja v EU in 0,05 € za poslan SMS. Enako velja za klice in SMS sporočila po porabi zakupljenih količin v Sloveniji. Obračunski interval za klice je 1 sekunda.

Strošek dohodnega klica v EU se v celoti odpravlja.

 

Mobilni podatki

Slikaj in objavi! V EU lahko odslej uporabljate tudi mobilne podatke, ki so že vključeni v vaš mobilni paket v Sloveniji. Tako vsak trenutek objavite najljubše fotografije na splet. Vsak mobilni paket ima določeno omejitev pri doseženi določeni količini, a je podatkov vseeno dovolj za spremljanje dnevnih novic, objavo fotografij s potovanj na družabnih omrežjih in brskanje po spletu.

Ime paketa

Količina podatkovnega prenosa v EU v paketu

Brezčasni Mini

200 MB

Brezčasni Midi

1,00 GB

Brezčasni M

4,00 GB

Brezčasni L

5,00 GB

Podatkovni Mini

500 MB

Podatkovni paket

5,00 GB

 

Kaj se zgodi, ko porabite v celoti količine v EU?

Svetujemo, da najprej preverite koliko prenosa podatkov imate vključeno v vaš mobilni paket. Od porabljene količine v EU do skupne količine prenosa podatkov v Sloveniji boste lahko še vedno porabljali prenos podatkov, a se bo ta zaračunal po ceni 0,71 centa (0,0071 €) z DDV na MB. Po skupni porabljeni količini podatkov, se naprej obračuna dodatni prenos po domači ceni 0,1€ z DDV na MB.

PRIMER: Če uporabljate mobilni paket BREZČASNI M, ki vključuje neomejene klice in SMS sporočila ter 10 GB prenosa podatkov, boste lahko porabili v tujini brezplačno 4,00 GB prenosa podatkov. Od 4,00 GB do 10 GB boste plačali 0,0071 € z DDV za 1 MB, ter po 10 GB 0,1 € z DDV za 1 MB.

Pri porabi v paketih z neomejenim prenosom podatkov, se po skupni porabi prenosa podatkov, omeji le hitrost interneta in zaračuna pribitek 071 centa z DDV.

Če niste uporabnik T-2 mobilne telefonije, lahko preračunate vključeno število prenosa podatkov v vašem paketu tako, da ceno paketa brez DDV delite s 7,7 in množite z dve.  

CENA PAKETA BREZ DDV / 7,7 x 2 = količina namenjena za gostovanje v EU.

 

Previdnost še vedno ni povsem odveč!

Kadar se odpravljate na pot, še vedno razmislite, katere države boste med potjo prečkali.

Če boste potovali v državi, ki je članica EU in boste povezani na njihova mobilna omrežja, je praviloma skrb odveč. Tudi če boste uporabljali mobilne podatke, boste ob doseženih 80 % količine, obveščeni z SMS obvestilom, enako tudi, ko dosežete celotno količino prenosa podatkov v EU, tako boste imeli ves čas pregled nad svojo porabo.

 

»Za lažje spremljanje porabe lahko T-2 naročniki vsakokrat pošljete SMS z besedo PORABA na 1111 in prejeli boste obvestilo o porabi ali uporabite mobilno aplikacijo T-2 Poraba.«

 

A med potovanjem po Evropi bodite še vedno pozorni ko potujete čez manjše državice, vpete med države članice, kot so Andora, Monako in San Marino. EU regulativa ne velja tudi za Švico ter številne države bivše Jugoslavije (Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Kosovo, Makedonija in Srbija).

Na teh območjih se lahko mobilni telefon še vedno poveže v mobilno omrežje, ki ni v državi članice EU. Vsem uporabnikom na samem potovanju tako svetujemo, da med potovanjem izklopijo mobilne podatke in jih vklopijo, ko se namestijo in povežejo v mobilno omrežje v državi, ki je članica EU.

Prav tako velja previdnost pri potovanju z letalom ali ladjo, kjer uporabljajo satelitsko omrežje – tam EU regulativa prav tako ne velja!

 

Najbolj pogosta vprašanja o novi EU regulativi

Q: Zakupljenih imam 1000 enot, ali jih lahko porabim za prenos podatkov v EU?

A: Zakupljene enote lahko porabljamo tudi v EU, in sicer 1 enota je 1 MB, ki pa se porablja  postopoma po korakih v 1kB (npr. 300kB = 0.29 enote). Obračunski interval je 1 kB.

 

Q: Če imam paket T4 Giga z vključenimi 200 enotami in mobilni paket Brezčasni M in v tujini porabim  2,978 GB ali lahko porabljam naprej enote, ki so v paketu?

A: Ko porabite količine v mobilnem paketu, lahko za nadaljnji prenos podatkov porabljate enote iz paketa T4 Giga. Enako velja za vse pakete z vključenimi enotami. Najprej se porabijo količine vključene v mobilni paket ter nato enote iz fiksnih paketov.

 

Q: Nahajam se s T-2 mobilno telefonijo v Avstriji in želim poklicati prijatelja v ZDA na T-2 mobilno telefonijo. Ali je klic brezplačen?

A: Klici iz EU v ZDA (države izven EU) niso vključeni v EU regulativo. Klic se obračuna po ceniku, ki je dostopen tukaj.

 

Q: Nahajam se s T-2 mobilno telefonijo v Nemčiji in želim poklicati prijatelja v Italijo na T-2 mobilno telefonijo. Ali je klic brezplačen?

A: Če ima klicoči naročen mobilni paket z neomejenimi klici, je klic brezplačen. V primeru, da v paketu ni vključenih klicev, se ta zaračuna po enotni tarifi 0,15 € na minuto.

 

Q: Če kličem iz Slovenije v avstrijsko mobilno ali fiksno omrežje velja tudi EU regulativa?

A: Klici iz Slovenije v EU se obračunajo po ceniku, ki velja za mednarodne klice in je dostopen tukaj.

 

 

Koristne informacije o gostovanju v EU boste našli tudi na spletni strani AKOSa.

Odslej boste lahko med potjo aktivno poročali o norih dogodivščinah na poti na družabnih omrežjih, preverjali proste namestitve in poiskali vse turistične znamenitosti na spletu tudi v mobilnem omrežju, kjerkoli se boste nahajali v EU. Želimo vam prijeten poletni oddih!

 

 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?