Hitra pomoč pri izgubi pametnega mobilnika

Dandanes so pametni mobilni telefoni postali naši nepogrešljivi sopotniki.

Uporabljamo jih za shranjevanje fotografij rojstnih dni, z njimi posnamemo prve korake otroka, pregledujemo svojo elektronsko pošto, se družimo na družbenih omrežjih in hranimo na njih pomembne osebne podatke.

Kaj pa se zgodi, ko nas trenutna nepazljivost ali nepridiprav loči od našega digitalnega življenja? Veliko. Poleg dostopa do osebnih podatkov lahko izgubimo nepozabne spomine, nepridipravi pa nam lahko povzročijo tudi visok račun.

Seveda vam želimo, da se vam ta neljubi dogodek ne bi nikoli pripetil. Ker pa previdnost ni odveč, vam ponujamo nekaj nasvetov, kaj lahko storite ob izgubi telefona.

 

BLOKIRAJTE SVOJO MOBILNO ŠTEVILKO

Številko blokirajte takoj, ko ugotovite, da ste izgubili svoj mobilni telefon ali upravičeno sumite, da so vam ga ukradli. Vse stroške do preklica namreč krije naročnik številke. T-2 naročniki lahko izgubo telefona sporočite na številko 064 064 064 in vklopili bomo začasno, 24-urno blokado pred nadaljnjo zlorabo mobilne številke. Za daljše obdobje deaktivacije številke je treba poslati pisno prošnjo.. Ob prijavi je obvezna identifikacija  z davčno številko. Podobni postopki veljajo tudi pri ostalih ponudnikih. Svetujemo, da se o njih pozanimate pri ponudnikih samih.

 

APLIKACIJA ZA LOCIRANJE TELEFONA

Če ste namestili aplikacijo za lociranje telefona (več v nadaljevanju članka), svetujemo, da na daljavo izbrišete podatke in ponastavite svoje nastavitve. S tem boste zavarovali svoje osebne podatke in fotografije pred drugimi osebami.

 

POMEMBNA GESLA

Uporabniki mobilnih bank takoj spremenite svoje geslo. To lahko običajno opravite v spletni banki. Spremenite tudi gesla, ki jih uporabljate za spletne nakupe (PayPal, eBay, Amazon ..). Svetujemo tudi spremembo gesel za elektronsko pošto in družbena omrežja. Morda ni odveč tudi začasna blokada kreditnih kartic.

 

PRIJAVA KRAJE POLICIJI

Če sumite na krajo telefona, o tem obvestite policijo, da zapišejo 'Zapisnik o kraji telefona'. S tem dokumentom boste lahko tudi sprožili iskanje telefona v omrežju ponudnikov mobilne telefonije.

 

SLEDENJE TELEFONA

Ob izgubi telefona vam lahko pri iskanju pomagajo tudi mobilni operaterji.  Za sledenje telefona potrebujemo pisno prošnjo. Ta naj vključuje podatke o lastniku telefona, IMEI številko, datumom odtujitve telefona ter dokazilo o lastništvu telefona (račun o nakupu mobilnega telefona ali policijski zapisnik).

Če zaprosite za sledenje operaterja, pri katerem niste naročnik mobilne telefonije, morate obvezno dodati policijski zapisnik. Brez slednjega ne bodo smeli sprožiti aktivnosti sledenja v svojem omrežju. Podatki o najdbi pa lahko drugi operaterji posredujejo samo policiji, tako boste podatke o najdbi lahko prejeli le s strani policije.

 

Ko mobilni telefon uspete pridobiti nazaj v svoje roke, vam kljub vsemu svetujemo, da nastavitve ponastavite oz. povrnete na tovarniške nastavitve. Nikoli ne morete biti povsem prepričani, kaj so drugi počeli z vašim mobilnim telefonom. Vse pogosteje lahko slišimo o škodljivih vohunskih programskih opremah.

 

Vsekakor vam želimo, da vam ti nasveti ne bodo prišli nikoli prav. V vsakem primeru pa svetujemo razmislek o tem, kaj lahko preventivno storimo, da omilimo škodo ob izgubi mobilnega telefona. Nekaj namigov v članku Kako zmanjšati škodo ob izgubi mobilnega telefona.

 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?