Hitrost interneta je pomembna

Še pred kratkim je bilo popolnoma običajno, da je bil družinski računalnik edina naprava v gospodinjstvu, na kateri smo lahko dostopali do interneta. Danes pa si življenja brez interneta 24 ur na dan skoraj ne znamo predstavljati. In v internetno omrežje je povezanih vse več naprav – pametni telefoni, tablice, računalniki, celo televizorji, fotoaparati, veliki gospodinjski aparati ...

Ne le da so se internetna omrežja razširila in postala dostopna skoraj povsod, razvila se je tudi drugačna tehnologija, ki omogoča bolj zanesljivo delovanje, predvsem pa večji pretok podatkov v obeh smereh – v smeri sprejemanja (download) in oddajana (upload) vsebin.

Kaj pomeni dohodna in odhodna hitrost internetne povezave?

Naprave, ki so povezane v internetno omrežje – običajno so to računalniki, pametni telefoni, tablice ipd. – vsebine sprejemajo ali oddajajo. Sprejemajo jih, kadar koli brskate po spletu ali prejmete elektronsko pošto, oddajajo pa, ko želite na primer fotografije shraniti v oblak, poslati elektronsko pošto ali sporočilo po kateri od priljubljenih aplikacij, na primer po Skypu, Vibru ipd.

Dohodna (download) hitrost internetne povezave je torej pomembna vedno, ko dostopate do vsebin na internetu. Da si lahko nemoteno ogledate videoposnetek na družbenem omrežju, poslušate glasbo ali igrate spletne igre.

Odhodna (upload) hitrost je pomembna, ko želite naložiti vsebine na družbeno omrežje, poslati fotografije ali večje datoteke po pošti itd.

Ko izbirate hitrost internetne povezave, se odločate o dveh hitrostih – dohodni in odhodni. Na primer oznaka hitrosti do 100/10 Mbit/s pomeni, da bo dohodna hitrost do 10-krat večja kot odhodna, pri hitrosti do 100/100 Mbit/s pa bo prenos vsebin v obe smeri potekal enako hitro. Hitrost je vedno označena do maksimalne, ki jo lahko določena povezava zagotovi, saj lahko različni dejavniki vplivajo tudi na nekoliko nižjo hitrost.

Zakaj je pomembno, da izberete pravo hitrost?

Ustrezna internetna hitrost pomeni predvsem nemoteno uporabo interneta, saj se vsebine tako hitro prenesejo, da jih lahko neprekinjeno gledate. Vse več vsebin je posnetih v visoki ločljivosti (HD), zato mora biti povezava dovolj hitra, da je prenos nemoten in lahko vedno uživate v gledanju.

Internetno hitrost označujemo z oznako Mbit/s, kar pomeni, kolikšno količino podatkov lahko prenesemo ali oddamo v eni sekundi. Trenutno lahko uporabniki optičnega omrežja T-2 izberete največjo hitrost do 1000/100 Mbit/s, v paketih Oranžni diamant in T4 TERA pa je vključena hitrost do 300/50 Mbit/s.

Vse večje fotografije, videoposnetki in druge vsebine

Pred leti smo v digitalnih fotoaparatih uporabljali spominske kartice z 1 GB ali celo manj prostora, danes kartice s 16 GB niso nič posebnega, zato je popolnoma razumljivo, da so se izjemno povečale tudi vsebine. Vse zmogljivejši fotoaparati in kamere ustvarjajo fotografije in videoposnetke v izjemni ločljivosti, zato danes že fotografije, posnete z naprednejšim pametnim telefonom, dosegajo velikosti tudi 5 MB ali več.

Optično omrežje ali povezava VDSL?

Internetna povezava, ki poteka po optičnem omrežju (FTTH – Fiber to the Home), dosega neprimerno večje hitrosti kot povezava VDSL. Za vsakdanjo uporabo interneta priporočamo izbiro ustrezne hitrosti, kar vam z optičnim omrežjem lažje zagotovimo.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?