Igra prestolov – fantazijska TV drama

Zagotovo ste že slišali za najbolj gledano TV nadaljevanko zadnjih let, zelo možno pa je, da je pritegnila in osvojila tudi vas. Gledate Igro prestolov?

 

 

Aprila 2011 je bil predvajan prvi del fantazijske TV drame Igra prestolov, ki je v zadnjih letih pritegnila toliko gledalcev, da si je v šesti sezono posamezen del ogledalo v povprečju kar 23 milijon ljudi. Nič čudnega, saj je na internetni filmski podatkovni bazi (IMDB) nadaljevanka ocenjena z izjemno oceno 9,5. Če ste tudi sami med zavzetimi gledalci, potem zagotovo razumete, da je serija Igra prestolov oz. angleško Game of Thrones tako odlična, da gledalca osvoji, ali bolje rečeno, zasvoji. 

 

Po zbirki romanov »Pesem ledu in ognja«

 

Najuspešnejša serija v zgodovini programa HBO in svetovni fenomen, Igra prestolov, je posneta po zbirki romanov »Pesem ledu in ognja« Georgea R. R. Martina. Ustvarjalca serije David Benioff in D. B. Weiss sta zgodbo iz romana prenesla na TV zaslone na tako prepričljiv način, da gledalec po vsakem delu vedno znova komaj pričakuje nadaljevanje.

 

Večmilijonski proračun za vsak posamezen del omogoča snemanje vrhunskih prizorov na izbranih lokacijah. Poleg studia v Belfastu na Irskem, kjer je posnetih večina notranjih prizorov, so producenti izbrali še lokacije drugod po svetu – na Malti in Islandiji, v Maroku in Španiji, nam najbližje pa tudi v Dubrovniku. Dalmatinsko mesto, načrtovano v poznem srednjem veku, je s svojo značilno arhitekturo, mestnim jedrom in obzidjem ter trdnjavo Lovrijenac nad morjem pritegnilo producente, da so v njem posneli prizore za več sezon.

 

Ne le fantazijska drama

 

Serija, v kateri se različne družine bojujejo za prevlado na ozemlju Westeros, je več kot le fantazijska drama. Namenjena je odraslim – ne le zaradi prizorov, ki niso primerni za otroke, temveč zaradi zgodbe, ki je kompleksna in je ne morete gledati kot lahkotnega nedeljskega filma. Lahko bi rekli, da spremljanje nadaljevanj pravzaprav zahteva zbranost gledalca, ki mora slediti zahtevnim dialogom in preobratom.

 

Prav kompleksnost dogajanja in lastnosti glavnih junakov, ki nikakor niso le dobri ali slabi, zagotavljajo nepredvidljivost zgodbe. Slednja je polna pretkanih in strateških načrtov v borbi za prevlado, glavni karatkerji pa so zelo realistični in prepričljivi. Njihovi dialogi so kompleksni, pogosto sarkastični in odpirajo mnoga moralna vprašanja.

 

Zgodba je posebej privlačna tudi zato, ker gledalca ves čas ohranja v negotovosti. Prizori so nemalokrat neprevdiljivi – včasih umrejo glavni junaki, navidezno pozitivni junaki delajo grozljive napake, poroke se sprevržejo v pokol – prav zaradi takšnih preobratov gledalec nikoli ne ve, kaj sledi.

 

Čeprav gre v osnovi za fantazijsko dramo, pa so prav akcijski, nasilni in grozljivi, a po drugi strani tudi romantični in in na trenutke komični prizori tisti, ki v gledalcu vzbudija različna intenzivna čustva. Čeprav se mu morda zdi, da glavne junake dobro pozna in razume, nenehni preobrati poskrbijo, da serija manipulira še s tako predanim in zbranim gledalcem.

 

Deli vseh sezon na HBO PREMIUM

Če vas Igra prestolov še ni pritegnila, se lahko milijonom gledalcev kadarkoli pridružite. Na programu HBO vas čakajo vsi deli iz preteklih sezon, od sredine julija pa boste lahko sledili sedmi sezoni skupaj z gledalci po vsem svetu. 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?