Internet na počitnicah

Danes je dostop do interneta skoraj nepogrešljiv – večinoma se mu ne moremo izogniti niti na dopustu. Če tudi vi sodite med internetno aktivne dopustnike, preberite več o tem, kako ga varno uporabljati.

Dostop do internetnega omrežja je na voljo skoraj v vsakem lokalu, hotelu ali avto kampu, pogosto pa kar po celotnem mestu, kjer dopustujete. Če že imate srečo, da je omrežje dovolj zmogljivo in deluje tudi dovolj hitro, pa je vseeno vredno razmisliti, kako varno je.

Običajno v želji, da bi se gostje dobro počutili, predvsem pa radi vračali, ponudniki različnih gostinskih in turističnih storitev postavijo omrežja, ki pa niso nujno dobro zaščitena. Že samo dejstvo, da si omrežje deli več uporabnikov, opozarja na potencialno nevarnost, saj poznavalci lahko relativno preprosto prestrežejo vaše podatke ali spremljajo, kaj počnete na računalniku ali telefonu.

Nekateri varnostni napotki
Z določenimi nastavitvami lahko povečate varnost, vendar upoštevatje, da popolne zaščite ne boste mogli doseči.

  • Izključite možnost deljenja: če doma uporabljate skupne dokumente, tiskalnik ali celo oddaljen dostop do računalnika, te možnosti na javnem omrežju onemogočite.
  • Vključite varnostno zaščito: požarni zid naj bo vedno vključen, računalnik pa opremite tudi s protivirusnim programom.
  • Uporabljajte HTTPS dostop: običajno večje strani samodejno uporabljajo protokol HTTPS, vseeno pa se o tem prepričajte, preden izmenjujete občutljive informacije. Če je uporabljen HTTP protokol, se takoj odlogirajte in zapustite stran.

Vseeno pa nikoli ...
Ne glede na to, katero javno internetno omrežje uporabljate, nikoli ne dostopajte do spletne banke ali ne vnašajte podatkov o plačilnih karticah ali drugih občutljivih podatkov. Če niste prepričani, da je omrežje res dobro zaščiteno, se mu raje izognite, saj lahko nepridipravi prestrežejo vaše podatke in jih zlorabijo. 

Raje uporabljajte omrežje mobilnega operaterja, pri katerem gostujete, saj za varnost veljajo visoki standardi in so vaši podatki dobro zaščiteni. Običajno lahko prenos podatkov v tujem omrežju, če je obračunan po ceniku, res pomeni precejšen strošek, vendar so na voljo različni cenovno zelo ugodni paketi, s katerimi lahko brezskrbno surfate po spletu tudi v tujini.

Uporabljajte podatkovni prenos po ugodnih cenah – paketi gostovanja v tujini
Od letošnje pomladi so stroški prenosa podatkov v mobilnih omrežjih v državah EU opazno nižji. Torej če dopustujete na Hrvaškem ali v kateri drugi državi, ki je članica EU, lahko letos ceneje uporabljate mobilni internet.

Če boste na dopustu na hrvaški obali pogosteje uporabljali mobilni internet, predlagamo Podatkovni paket Hrvaška, ki za 9,99 EUR na mesec omogoča neomejeno količino prenosa podatkov.  Do prenesene količine 1 GB se hitrost ne omejuje, nato pa lahko do konca obračunskega obdobja še vedno dostopate do interneta, vendar bo hitrost upočasnjena. Paket ustreza zmerni uporabi podatkovnega prenosa na počitnicah (hitri pregled elektronske pošte, spremljanje vremenske napovedi …). Več na: Podatkovni prenos Hrvaška.

Pri uporabi mobilnega internega v državah izven EU pa svetujemo previdnost, saj so lahko v teh primerih stroški prenosa tudi manjših količin podatkov izjemno visoki.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?