Kako zmanjšati škodo ob izgubi mobilnega telefona?

Nihče ne želi razmišljati, kaj vse lahko pomeni izguba mobilnega telefona. Seveda pa ne bo odveč nekaj nasvetov, kaj lahko naredimo vnaprej, da bodo težave ob izgubi telefona čim manjše. Pripravili smo vam nekaj namigov.

 

GESLO

Verjamemo, da je za marsikoga vsakokratno vpisovanje gesel za odklepanje zaslona odvečno opravilo, prihrani pa lahko marsikatero skrb. Zato predlagamo, da poleg uporabe vzorca za zagon naprave, svoj mobilni telefon zaščitite tudi z geslom. Geslo vklopite v meniju svojega pametnega telefona, navadno se nahaja v meniju 'Nastavitve telefona' - 'Varnost'.  Novejši telefoni omogočajo še boljšo rešitev zaščite, in sicer čitalec prstnega odtisa (fingerprint scanner).

 

IMEI ŠTEVILKA

Ob nakupu novega telefona vedno zapišite in varno shranite IMEI številko naprave. Potrebovali jo boste ob izgubi mobilnika. IMEI številko najdete na embalaži ob nakupu telefona, izpiše pa se vam tudi z vpisom kode *#06# v številčnico in tipko za vzpostavitev klica.

 

VARNOSTNA KOPIJA PODATKOV

Če ste uporabnik z OS Android, vklopite varnostno kopiranje v meniju 'Nastavitve telefona'. Svetujemo tudi, da vklopite sinhronizacijo vseh Google produktov, ki jih uporabljate (imenik, koledar, Gmail ...). To možnost vklopite v meniju 'Nastavitve' – 'Računi' – 'Google'. Tako boste lahko vse podatke enostavno prenesli v nov mobilni telefon. Za T-2 naročnike priporočamo varnostno kopiranje fotografij, dokumentov ter tudi video/avdio vsebin na oblak Horizont.

Uporabniki iOS lahko uporabite aplikacijo iCloud Backup (Varnostno kopiranje iCloud). Podrobnejši opis postopka vam je na voljo na njihovi strani podpore uporabnikom: https://support.apple.com/sl-si/HT201269.

Uporabniki Windows Phone lahko varnostno kopiranje prav tako vklopite v nastavitvah telefona. Vsebine se bodo kopirale v oblak One Drive. Ker pa se varnostne kopije izvajajo le kadar ste povezani na Wifi, ne boste imeli pri tem dodatnih stroškov.

NAMIG: Poleg varnostne kopije/sinhronizacije v mobilnem telefonu, svetujemo občasno shranjevanje podatkov iz mobilnega telefona tudi na osebni računalnik (Backup)!

 

APLIKACIJA ZA LOCIRANJE TELEFONA

Kot si pomagate z mobilnim telefonom poiskati najbližjo restavracijo ali najkrajšo pot domov, lahko s posebnimi aplikacijami locirate tudi svoj mobilni telefon. Kar je pa še bolj pomembno, aplikacije omogočajo ponastavitev gesla za zaklepanje zaslona in izbris podatkov na daljavo. Tako lahko ob izgubi telefona na drugi napravi, na primer osebnem računalniku, na daljavo ponastavite svoje nastavitve in izbrišete osebne podatke, ki jih hranite v telefonu.

 

OS Android: Za uporabnike OS Android obstaja več različnih aplikacij. Mi smo zadovoljni kar z Googlovo aplikacijo 'Upravitelj naprav Android'.

 

 

iOS: Uporabniki iOS imate že shranjeno aplikacijo za lociranje svojega telefona v samih nastavitvah. V nastavitvah le omogočite aplikacijo 'Find My iPhone'. Iskanje telefona pa vklopite prek spletne strani iCloud.com.  

Windows Phone: Tudi uporabniki OS Windows imate možnost vklopiti funkcijo »Find My Phone«. Ta nastavitev se nahaja v vašem Microsoftovem računu.

 

Upamo, da naših napotkov ob izgubi telefona ne boste nikoli potrebovali. Vseeno pa ni odveč, če nasvete, kaj storiti preventivno, vendarle upoštevate. Koristni bodo tudi ob nakupu novega pametnega telefona.

 

 

 

 

 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?