Kakšen televizor izbrati?

Televizorji so v zadnjih letih postali vse tanjši in vse večji. Če je še pred komaj petimi leti veliko slovenskih gospodinjstev zamenjalo svoj stari televizor CRT z majhnim zaslonom za novejši televizor LCD ali LED diagonale 82 ali 100 cm, danes televizorji z diagonalo, večjo od 140 cm, niso nič neobičajnega.

Kako izbrati ustrezno velikost diagonale?

Z večjo diagonalo se pojavi vprašanje o tem, s kakšne razdalje je priporočljivo gledati izbrani televizor. Čeprav bi se v dnevno sobo lepo podal velik in tanek zaslon, je vseeno smiselno upoštevati pravilo o ustreznem razmerju med razdaljo in diagonalo.

Velja naj, da mora biti razdalja dvakrat večja od diagonale. Torej boste dogajanje na televizorju z diagonalo 140 cm najbolje videli, če boste sedeli na kavču, ki je skoraj tri metre stran. Vendar pa je ta razdalja pri najnovejših televizorjih z ločljivostjo 4K oz. UHD lahko tudi manjša. Zaradi slike, polne ostrih podrobnosti, lahko veliki televizor 4K namestite tudi v majhnem prostoru in vseeno vidite jasno sliko. Za 140-centimetrski zaslon zadostujeta le dva metra med televizorjem in kavčem.

 

Kaj pomeni ločljivost zaslona?

Ločljivost zaslona označuje število slikovnih točk – več, kot je točk, bolj podrobna in ostra je slika.

Osnovni modeli televizorjev, ki so danes na voljo na trgu, imajo visoko oz. ločljivost HD zaslona (ang. Standard Definition). Predvsem so to manjši televizorji, diagonale do 82 cm.

Vsi proizvajalci že vrsto let ponujajo tudi boljše ločljivosti. Največ televizorjev ima Full HD oz. polno ločljivost zaslona, ki prikaže sliko z več podrobnostmi. Ob gledanju programov HD ali filmov na formatu Blu-ray boste v takšni sliki zagotovo uživali.

V zadnjem času pa je na voljo vse več modelov z ločljivostjo 4K (Ultra HD), ki prikaže kar štirikrat več slikovnih točk kot Full HD. Slika je tako zelo čista in ostra. Tudi vsebine, ki so posnete v ločljivosti HD, bodo na takšnem televizorju predvajanje v boljši kakovosti. Pomembna prednost televizorjev 4K je tudi ta, da lahko izberete večji televizor, če v dnevni sobi nimate dovolj prostora za želeno diagonalo televizorja z manjšo ločljivostjo.

Kaj pomeni oznaka Hz?

S podatkom o herzih (Hz) označujemo osveževanje slike. Več, kot ima televizor herzov, hitreje se slika osvežuje, kar pomeni, da prizori potekajo bolj tekoče. Še posebej to opazijo športni navdušenci in ljubitelji akcijskih filmov.

Običajno osveževanje slike je 50–100 Hz, kar je primerno za vsakdanje vsebine, na primer informativne oddaje, dokumentarne filme, risanke itd. Za filme s hitrejšimi prizori, športne prenose in igranje videoiger je bolje izbrati hitrejše osveževanje, nad 400 Hz.  

Čeprav se ponudba televizorjev razlikuje tako po kakovosti kot ceni, se za nakup televizorja običajno odločimo vsakih nekaj let, morda sedem ali celo več, zato je smiselno izbrati takšnega, ki je dovolj velik in s katerim boste zadovoljni dlje časa, čeprav bo tehnologija vmes napredovala.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?