Kakšna pravila postaviti otroku pri uporabi telefona?

Verjetno ni nobenega dvoma, da je lahko pametni telefon odličen vir zabave tako za odrasle kot otroke. Zagotovo pa si nihče ne želi, da bi bil tudi otrokov edini vir zabave. Včasih je težko določiti mejo med uporabo telefona, ki je še lahko koristna in takšno, ki je pretirana ali otroku celo škoduje. Gre tudi za subjektivno presojo, saj imajo tudi starši različne poglede na lastno uporabo telefona – medtem ko nekateri skoraj ne morejo umakniti pogleda z zaslona, drugi pogosto niti ne vedo, kje imajo telefon.

Dejstvo je, da so otroci tako rekoč od rojstva v stiku s tehnologijo in pogosto že v vozičku spoznajo prve igrice na maminem telefonu. Sprva se lahko to zdi prav simpatično in je staršem v ponos, ko vidijo, kako spretno otroci upravljajo telefon. A kmalu svoje znanje tako izpopolnijo, da želijo s telefonom v rokah preživeti vse več časa, ker pa s pametnimi telefoni lahko dostopajo tudi do interneta, začnejo nanje prežati tudi različne nevarnosti.

Danes je odgovorna uporaba telefona še eden od pomembnih vzgojnih ciljev, s katerimi se srečajo starši. Še posebej ob začetku šolskega leta, ko si vsi želimo čim prej osvojiti delovni ritem, se poraja vprašanje, kdaj in koliko časa naj otroci uporabljajo telefon. Pripravili smo 7 nasvetov, o katerih je vredno razmisliti, da bi oblikovali pravila, ki bodo ustrezala vaši družini.

 

Bodite vzor

Otroci vedno skrbno spremljajo dejanja svojih staršev in jih posnemajo. Če vas bodo pogosto videli, kako gledate na telefon, bodo zelo verjetno to tudi sami počeli. Zato ne boste mogli spremeniti otrokovih navad, če ne boste tudi sami naredili določenih sprememb. V času, ki je namenjen družini, pospravite telefon in ga ne uporabljajte, če ni nujno.

Določite časovno omejitev

Razmislite, koliko časa na dan ali teden se vam zdi sprejemljivo, da vaš otrok preživi v družbi telefona. Postavite jasna pravila in se jih vedno držite. Tudi če se odločite, da je čez teden telefon na voljo le za komunikacijo z vami, ob vikendih pa tudi za zabavo, se ne obremenjujte z drugačnimi pravili, ki jih imajo morda v družinah otrokovih sovrstnikov. Vsaka družina ima svoja pravila in tudi to je dragocena izkušnja za otroka.

 

Spodbujajte drugačno igro in aktivnosti

Mlajši šolarji se še vedno radi zabavajo s starši, zato raje izkoristite to obdobje, saj bodo kmalu v prednosti vrstniki, čas, ki ga bo vaš najstnik namenil vam, pa bo vse krajši. Preživite popoldneve in vikende aktivno, v naravi ali ustvarjalno.

 

Telefon ne sodi v posteljo in na delovno mizo

Ne glede na to, kakšna pravila glede uporabe telefona veljajo čez dan, naj imajo otroci zvečer jasno določeno mejo, kdaj morajo ugasniti telefon. Osnovnošolski otroci potrebujejo dovolj spanja, predvsem pa kakovosten spanec, ki ga telefon ne sme motiti. Prav tako naj telefon ne bo v uporabi medtem, ko otrok opravlja šolske aktivnosti, saj bo neprestano motil njegovo pozornost.

 

Naj bo kosilo čas za druženje

Verjetno ste že kdaj v kakšni restavraciji videli družino, katere člani zavzeto gledajo na zaslone svojih telefonov. Naj bodo skupni družinski obroki raje čas, ko se v miru pogovorite o vsakdanjih dogodivščinah, se posvetite drug drugemu in naredite načrte za skupne aktivnosti.

 

Upoštevajte minimalno starostno omejitev ali določite višjo

Ko otroku dovolite uporabo različnih spletnih aplikacij, se prej prepričajte o starostni meji, ki je opredeljena v splošnih pogojih. Če se vam zdi prenizka, določite še višjo, vsekakor pa bodite zelo previdni, če mlajšim otrokom omogočite uporabo aplikacij, ki so namenjene starejšim. Zavedati se morate, da so s pametnim telefonom povezani s spletom, kjer nanje prežijo nevarnosti, ki se jih verjetno niti ne zavedajo in jih ne morejo prepoznati.

Spremljajte, kaj počne na internetu

Četudi ste zagovornik bolj liberalnega načina vzgoje in ne želite otroka nadzirati, se prej prepričajte, da razume nevarnosti morebitnih nepremišljenih dejanj in se jih zaveda. Mlajšim otrokom morate pomagati, da se naučijo odgovorno uporabljati internet in jih podučiti, kakšne posledice lahko pustijo dejanja, ki se jim morda zdijo povsem nedolžna ali pa mislijo, da so na spletu povezani le s svojimi prijatelji.

 

Ne glede na to, kakšna pravila boste določili v svoji družini, pa je tako kot pri vseh dogovorih med starši in otroki, najpomembnejša doslednost.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?