Kakšno internetno hitrost potrebujete?

Da mora biti internetna povezava zanesljiva in hitro delujoča, verjetno pričakujemo vedno, ko uporabljamo internet. Sekunde, ko se odpira želena spletna stran, se zdijo dolge kot minute in običajno po nekaj trenutkih že pomislimo, da se sploh nikoli ne bo do konca naložila.

Hitrost internetne povezave, predvsem premajhna hitrost, pomembno vpliva na našo uporabniško izkušnjo pri vseh aktivnostih, ki so povezane s spletom – pri pošiljanju elektronske pošte, brskanju po spletnih straneh ali video pogovoru. Zato je priporočljivo, da za svoj dom izberete tako hitro povezavo, da bo omogočila nemoteno delovanje za vsakega uporabnika.

 

Razmislite o načinu uporabe

Ko izbirate ustrezno hitrost internetne povezave za svoje gospodinjstvo, upoštevajte predvsem različne navade vseh družinskih članov. Hitrost, ki bo ustrezna za dom dveh starejših oseb, ki internet uporabljata večinoma za pošiljanje elektronske pošte in obisk spletnih strain, zagotovo ne bo ustrezna za družino z najstniki, ki pretakajo glasbo in filme ali igrajo spletne igre.

Razmislite torej, za kakšne namene uporabljate internet v vašem gospdinjstvu:

  • za bolj osnovne zadeve, na primer pošiljanje elektronske pošte in obisk  spletnih strani,
  • na internetu dostopate do glasbe in filmov ter različnih družbenih omrežij,
  • internet uporabljate za igranje iger, prenašanje večjih datotek, na primer filmov, glasbe itd.

Koliko oseb hkrati uporablja internet?

Če je v vašem gospodinjstvu več članov, ki ob istem času uporabljajo internet, bo to bolj obremenilo povezavo. Predstavljajte si, da si želite ogledati kratek video, predvajanje pa se vsakih nekaj sekund prekine, ker se vsebina ne more dovolj hitro naložiti. Morda je med tem časom nekdo drug prenašal večjo aplikacijo na pametni telefon in ostalim uporabnikom onemogočil nemoteno uporabo. Namesto da vas takšne situacije ob trenutkih, ko je omrežje najbolj obremenjeno, spravijo v slabo voljo, izberite hitrejšo povezavo.

 

Kakšna hitrost je primerna za vaše gospodinjstvo?

Hitrost internetne povezave označujemo z oznako Mbit/s, ki pove, kakšno količino podatkov lahko prenesemo ali oddamo v eni sekundi. Hitrost je označena z dvema podatkoma, na primer 10/10 Mbit/s pomeni, da sta dohodna in odhodna hitrost enaki oziroma boste enako hitro lahko prenašali vsebine ali jih oddajali. Podatek vedno pomeni najvišjo hitrost, ki jo določena povezava lahko zagotovi, vendar lahko različni dejavniki vplivajo tudi na nekoliko nižjo hitrost.

 

Dohodna hitrost do 10 Mbit/s

Hitrosti do 10 Mbit/s so primerne za uporabo elektronske pošte, brskanje po spletu, predvajanje vsebin v visoki ločljivosti, komunikacijo po spletnih orodjih, kot je na primer Skype itd. Vendar bodo takšne hitrosti prepočasne, če internet hkrati uporablja več oseb.

Tudi če je uporabnik le en, bo hitrost nižja kot 4 Mbit/s pri predvajanju video vsebin povzročala prekinitve, saj se bo vsebina nalaga počasneje kot predvajala.

Dohodne hitrosti od 10 do 15 Mbit/s

Pri hitrosti 10 Mbit/s boste lahko že igrali spletne igre, vendar le na eni napravi. Ostali uporabniki bi ob tem že lahko imeli težave pri uporabi interneta na drugih napravah istočasno.

Hitrosti od 10 do 15 Mbit/s že omogočajo boljšo izkušnjo pri brskanju po spletu, saj se  strani hitreje odpirajo, vsebine na spletnih strani ali v elektronski pošti pa lahko hitreje prejemate.

Vseeno pa je smiselno preveriti tudi možnosti hitrejše povezave, če imate otroke ali najstnike, ki veliko časa preživijo na internetu in so vsebine, ki jih prenašajo, obsežne.

 

Dohodne hitrosti od 15 do 50 Mbit/s

Takšna hitrost bo navdušila predvsem najkativnejše uporabnike, saj lahko hkrati več uporabnikov intenzivneje obremeni internetno omrežje, na primer s predvajanjem filmov ali igranjem spletnih iger. Če boste medtem želeli še sami pregledati ali poslati elektronsko pošto, boste to lahko naredili brez večjih težav.

 

Dohodne hitrosti 50, 100 ali več Mbit/s

Hitrosti nad 50 Mbit/s so primerne predvsem za večja gospodinjstva, kjer je v internetno omrežje vključenih več naprav, med drugim tudi različni sistemi za inteligentno upravljanje doma ipd. Pri takšnih hitrostih se bodo spletne strani vsem uporabnikom odpirale v trenutku, glasbo ali video vsebine bo lahko več uporabnikov hkrati prenašalo brez prekinitev, po elektronski pošti pa boste lahko pošiljali večje datoteke v izjemno kratkem času.

Tako hitre povezave so pripročljive predvsem za družine z zahtevnimi uporabniki, ki v vsakem trenutku pričakujejo izjemno hitro delujočo povezavo ne glede na to, kaj počnejo na internetu in koliko uporabnikov hkrati uporablja omrežje.

 

 

 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?