Kdaj otroku kupiti mobilni telefon?

Nedvomno so mobilni telefoni lahko zelo priročni v določenih situacijah. Če ima otrok svoj telefon, lahko hitro preverite, kje je in kaj počne ter ste tako pomirjeni, ko se začne gibati naokoli sam, brez vašega spremstva. Tudi otrok je lahko pomirjen, če ima pri sebi telefon in ve, da vas lahko pokliče v primeru, ko se ne bi počutil varno in dobro. Verjetno je to tudi najpogostejši razlog, da se starši odločijo za nakup prvega mobilnega telefona. Vprašanje, ki se pojavi pa je seveda, kdaj otroku kupiti mobilni telefon?

Starost ni nujno pravi dejavnik za odločitev

Bolj pomembno kot sama starost v številki je to, kako odgovoren in zrel je otrok, kako zna skrbeti za svoje stvari in se držati medsebojnih dogovorov. Podobno, kot ne obstaja starostna meja, kdaj otrokom lahko zaupate, da hodijo sami v šolo in se s prijatelji igrajo na bližnjem igrišču, tudi pri odločitvi za telefon ta ni jasno opredeljena. Običajno pa takrat, ko se začnejo otroci osamosvajati, to pomeni, da jim že dovolj zaupate. In odločitev o nakupu telefona je pogosto povezana prav s tem, da ima otrok telefon s seboj na svojih samostojnih poteh.

Razmislite o nekaterih vprašanjih

Ko razmišljate o nakupu telefona, razmislite o nekaterih vprašanjih in zagotovo boste lažje sprejeli pravo odločitev:

  • ali vaš otrok potrebuje telefon ali si ga le želi,
  • ali potrebuje telefon iz varnostnih razlogov, ker je na primer po šoli sam doma, se iz šole vrača po dolgi ali prometni poti ipd.,
  • ali se vaš otrok odgovorno drži dogovorov, kot na primer, kdaj naj se vrne domov, koliko časa lahko gleda televizijo ali igra igrice, koliko časa lahko s prijatelji klepeta po telefonu ipd.,
  • ali vaš otrok pogosto izgublja svoje stvari – na primer šolske potrebščine, ključe ipd.

Navaden ali pametni telefon

Če ste ugotovili, da vaš otrok potrebuje telefon za to, da se on in vi počutite varneje, potem je nakup zagotovo prava odločitev. Vseeno pa ni nujno, da je otrokov prvi mobilni telefon že pameten telefon. Za klicanje in pisanje SMS sporočil bo uporaben tudi preprost in cenovno ugoden telefon – morda imate celo kakšnega starega doma in ga ne uporabljate več, za otroka pa bo primeren.

Prednosti in slabosti pametnih telefonov

Pametni telefoni so mnogo več kot le orodje za komunikacijo. Pravzaprav so nekakšni majhni osebni računalniki, s katerimi si lahko pomagamo pri vsakdanjih aktivnostih. Neposreden dostop do informacij na spletu je za odrasle dobrodošel, vendar pa ni vedno koristen tudi za otroke.

Ker pametni telefoni omogočajo uporabo najrazličnejših spletnih aplikacij, so uporabniki, še posebej pa otroci, bolj izpostavljeni različnim nevarnostim. Običajno je 13 let tista meja, ki jo ponudniki aplikacij opredelijo kot minimalno starost uporabnikov. Takrat so otroci že bolj sposobni preceniti nevarnosti in se na spletu vesti odgovorno. Če uporabo družabnih omrežij dovolite tudi svojim mlajšim otrokom, naj to nikar ne bo brez vašega nadzora. Zavedajte se, da ste vi tisti, ki morate otroka naučiti odgovorne uporabe telefona in spleta, zato je prav, da spremljate, kaj otrok počne.

Vrstniško ustrahovanje

Čeprav so medosbne interakcije, ki jih omogočajo različni socialni mediji, lahko zabavne in otroke povezujejo, pa so prav ti mediji lahko tudi orodje za vrstniško ustrahovanje. Otrok naj nikar ne uporablja telefona brez vašega nadzora in podučite ga, naj se izogiba vsaki komunikaciji, ki je zanj ali za druge neprijetna ter o vas o tem obvesti.
Prav tako je pomembno, da otroku večkrat pojasnite, da vsako dejanje na spletu pušča sledi. Objavljena fotografija ali video posnetek lahko živita na internetu še leta po tem, ko uporabnik vsebino zbriše. Previdnost pri deljenju vsebin tako nikoli ni pretirana.

Postavite pravila in bodite vzor

Nekatera pravila pri uporabi telefonov so bolj subjektivne narave, druga pa so lahko tudi zakonsko določena. Na primer to, da med družinskim kosilom ni dovoljeno uporabljati telefona ali da mora biti telefon ponoči izklopljen, je bolj stvar vaše presoje. Zagotovo je sicer priporočljivo, da otrok ponoči ali zvečer ne uporablja telefona, ker lahko negativno vpliva na kakovost spanja. Prav tako naj telefona ne uporablja v času, ko opravlja obveznosti za šolo.

Obstajajo pa tudi pravila, ki so zakonsko določena ali jih oblikujejo posamezne institucije – uporaba telefona med vožnjo brez ustreznih instalacij ni dovoljena, v večini šol, kulturnih in drugih javnih ustanov morajo biti telefoni izključeni.
Vsekakor pa je vedno najbolj pomembno, da se dogovorjenih pravil držite tudi sami in ste s tem najboljši vzor.

 

Ni kaj, odločitev kdaj otroku kupiti mobilni telefon ni ena najlažjih starševskih odločitev. Opravimo jo preudarno.

 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?