Kolesarske ture za zahtevnejše kolesarje

Da je kolesarjenje v Sloveniji vse bolj priljubljen šport, potrjujejo tudi dobro obiskane prireditve, ki se od pozne pomladi do zgodnje jeseni zvrstijo širom države. Če niste ljubitelj množičnih kolesarskih maratonov in raje vozite v miru sami ali v družbi prijateljev, pa se lahko kadarkoli podate na katero od tras in preverite, kako zahtevna je.

Predstavljamo vam nekaj idej, kje lahko testirate svojo kolesarsko pripravljenost ali zgolj uživate v dobrem treningu.

 

Trasa Argonavtskega maratona

Že več let zapored sredi junija poteka Argonavtski maraton, ki postreže z dvema trasama za rekreativne in zahtevnejše kolesarje. Če bi želeli prevoziti traso Argonavtskega maratona, lahko izbirate med krajšo, 62-kilometrsko in daljšo, skoraj 80-kilometrsko. Obe se začneta in končata na Vrhniki ter prvi del vodita čez iste kraje – Borovnico, Podpeč, Notranje in Vnanje Gorice, Brezovico pri Ljubljani do Dobrove. Tam krajša trasa zavije proti Horjulu, nato se vzpnete na Šentjošt in čez vas Potok spustite nazaj na Vrhniko. Če boste izbrali težji izziv, boste v Dobrovi zavili proti Polhovemu Gradcu, se pozvpeli na Planino nad Horjulom, nato na Šentjošt in se spustili nazaj proti Vrhniki.

 

Trasa Maratona po Mirnski dolini

Start in cilj trase je v Mokronogu, na 51 km dolgi poti pa se boste peljali čez Puščavo, Šentrupert, Mirno, Trebnje, ponovno mimo Mirne in nazaj proti Mokronogu čez Slovensko vas, Puščavo, Hrastovico, Krmelj in Tržišče. Proga je v celoti asfaltirana in vas pelje po okoliških gričih. Če želite narediti krajšo turo, lahko iz Mirne zavijete direktno proti Mokronogu.

 

Trasa Maratona po dolini reke Krke

Še ena razgibana proga poteka po krajih okrog Novega mesta, kjer se proga tudi začne in konča. 79-kilometrska trasa pelje mimo Straže, Soteske, Dolenjskih Toplic, ponovno skozi Novo mesto do Šentjerneja, čez Vrhpolje, Orehovico, Mokro polje in Ratež nazaj do starta, kjer je tudi cilj.

 

Trasa Maratona Franja

Največja kolesarska prireditev, Maraton Franja, že več kot 30 let vsako poletje privabi veliko množico kolesarjev, tako rekreativnih kot profesionalnih. Glavna proga je dolga kar 156 km, prevozite pa lahko tudi Mali maraton Franja. Obe progi se začneta v BTC-ju v Ljubljani in do Dolgega mosta potekata skupaj. Če želite prevoziti daljšo traso, vas bo pot nato vodila čez Brezovico do Vrhnike, čez Vrhniški klanec do Logatca in Kalc, nato mimo Godoviča proti Idriji in Želinu, od tam proti Cerknemu in naprej mimo Trebij, Gorenje vasi, Škofje Loke, Vodic, Šmartnega, skozi Tacen in po Nemški cesti nazaj proti Ljubljani.

Če bi radi spoznali krajšo traso, ki je dolga 97 km, boste na Dolgem mostu nadaljevali skozi Kozarje, Dobrovo in Horjul do Vrzdenca, nato skozi Lučine do Gorenje vasi, kjer se trasa nadaljuje enako kot trasa velikega maratona – torej čez Škofjo Loko in naprej do Ljubljane

 

Vzpon na Vršič

Za tiste, ki vam ravnina in krajši vzponi ne predstavljajo dovolj velikega izziva, pa je v Sloveniji dovolj izbire za resnejše vzpone. Eden takšnih je Vršič, kjer boste v le nekaj več kot 13 km naredili kar 801 m višinske razlike. Start je v Kranjski gori pri Hotelu Kompas, pot se nadaljuje mimo jezera Jasna, nato pa se začne strm vzpon – povprečni naklon trase je 7,25 %, maksimalni pa 10,8 %.

 

Vzpon na Mangart

Tudi Mangart vsako leto privabi kolesarje, ki se pomerijo, kdo bo hitreje prevozil 17 km in ob povprečnem naklonu proge 9,6 % premagal kar 1260 m višinske razlike. Če bi radi spoznali progo in uživali v prečudovitem razgledu, začnite v vasi Log pot Mangartom, mimo gostilne Mangart in na koncu vasi čez most, kjer se začne pravi vzpon.

 

Predstavili smo vam le nekaj tras, po katerih potekajo kolesarske prireditve, zagotovo pa vam v prečudoviti pokrajini, s kakršno se lahko pohvali Slovenija, ne more zmanjkati idej. Od Primorske do Prekmurja, povsod lahko kolesarite po idiličnih vasicah in obdani s prekrasnimi razgledi.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?