Mobilni ali fiksni internet?

Mobilni ali fiksni internet?

 

Čeprav se včasih prileže popoln odklop od tehnologije in interneta, pa se verjetno večkrat znajdete v situaciji, ko ju nujno potrebujete, bodisi za delo, študij, zasebne opravke ali zgolj za zabavo. In takrat pričakujete zanesljivo in hitro delujočo internetno povezavo.

 

Dva načina dostopanja do interneta

 

V internetno omrežje se lahko povežete na dva načina:

  • s fiksno povezavo oz. s  kablom, po katerem je internetna povezava pripeljana do vašega doma, tam pa jo lahko z routerjem brezžično razširite po vseh prostorih,
  • z mobilnim internetnim priključkom, ki je povezan v mobilno omrežje operateja. Tako imate dostop do interneta lahko vedno s seboj, kamorkoli greste.

 

Prednosti mobilnega interneta

 

Kot že samo ime pove, je takšno internetno omrežje mobilno, kar pomeni, da lahko do elektronske pošte, spletnih strani in različnih aplikacij dostopate kjerkoli. V mobilno internetno omrežje je lahko povezan vaš telefon ali tablični računalnik, lahko pa si uredite dostop tudi prek posebnega USB priključka (ang. USB dongle) ali mobilnega modema, na katerega brezžično povežete računalnik, telefon, tablico itd.

 

Za povezavo potrebujete SIM kartico, ki jo dobite pri operaterju in z njim sklenete dogovor o količini podatkov, ki jih lahko prenesete. Če je SIM kartica nameščena v telefonu, v okviru svojega naročniškega paketa za mobilni telefon lahko uredite tudi prenos podatkov.

 

Internetno mobilno omrežje ima več prednosti:

  • ker je mobilno, se lahko vanj povežete povsod, kjer je na voljo signal vašega operaterja,
  • v tujini lahko uporabljate omrežja operaterjev, pri katerih gostujete – gostovanje v EU je cenovno že zelo dostopno,
  • velik del področij je pokritih s 3G signalom, ki omogoča hitro delovanje in udobno uporabo spleta, pogosto je takšen signal hitrejši kot javno dostopna brezžična omrežja. Vse večji del področij v Evropi in ZDA pa omogoča uporabo 4G signala, ki je še hitrejši,
  • mobilno omrežje je tudi boljša izbira kot javna brezplačna wi-fi omrežja, za katera nikoli ne morete biti prepričani, kako varna so. Zagotovo je bolj varno dostopati do spleta prek mobilnega omrežja kot omrežja v nekem lokalu, še posebej, kadar po spletu izmenjujete občutljive podatke – na primer pri nakupih ali uporabi spletne banke.

 

Prednosti fiksnega interneta

 

Prednosti, ki jih zagotavlja fiksni internet:

  • internetna povezava, ki do vašega doma ali pisarne pride po kablu, je lahko bistveno hitrejša od mobilne, saj danes optično omrežje omogoča že izjemne dohodne in odhodne hitrosti. Z routerjem oziroma usmerjevalnikom lahko uredite brezžično domače omrežje, na katero povežete različne naprave,
  • fiksno omrežje običajno zagotavlja bolj zanesljivo in hitro delovanje, kar je posebej pomembno za ljubitelje igranja spletnih iger,
  • običajno naročniški paketi fiksnega interneta vključujejo neomejen prenos podatkov, zato lahko brez skrbi prenašate večje datoteke in na koncu meseca vas ne bo presenetil dodaten strošek,
  • mobilni internet na določenih področjih lahko slabše deluje, ker je tam slabši signal operaterja, zato je fiksni internet, ki pride do doma ali pisarne po kablu, bolj zanesljiv in stabilen.

 

Katero omrežje je zame bolj primerno?

 

Za večino aktivnih uporabnikov je verjetno najboljša izbira kombinacija obeh omrežij. Doma je smiselno urediti optično povezavo s hitrostjo, ki ustreza različnim navadam uporabnikov, ki si delijo isto omrežje. Za čas, ko ste zdoma, pa je priporočljiva uporaba izbranega paketa mobilnega interneta, ki omogoča dovolj velik mesečni prenos podatkov, da lahko brezskrbno dostopate do spletnih vsebin, kolikor potrebujete in želite.

 

Mobilno omrežje vam bo v veliko pomoč tudi v primeru kakršnih koli motenj, zaradi katerih fiksno omrežje ne bi delovalo ali bi delovalo prepočasi. Še posebej, če živite v najetem stanovanju ali študentskem domu, kjer niste sami izbrali operaterja in naročniškega paketa, pa je povezava za vas prepočasna, ali pa si omrežje delite z drugimi uporabniki in zato lahko deluje počasi.

 

Paketi, ki združujejo mobilni in fiksni internet

V T-2 so na voljo različni paketi, ki združujejo mobilno telefonijo in s tem mobilni internet ter priključek na fiksni internet. Če ne želite uporabljati drugih storitev, lahko takšno kombinacijo naročite v paketu T2 NET+MOBIL, kjer lahko izberete hitrost povezave in število mobilnih priključkov, da bo paket ustrezal vam oziroma članom vašega gospodinjstva.

Še več storitev pa lahko izberete v paketih T3 in T4.

 

 

 

 

 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?