07 Mar 2018

Nasveti za boljšo in varno vožnjo

V sklopu dobrodelne akcije T-2 ❤ življenje želimo poudariti varno in zanesljivo vožnjo, saj pri reševanju življenja na cesti štejejo sekunde. Podajamo nekaj nasvetov izkušenih motoristov.

Oprema

Glede na velik strošek nakupa motornega vozila nikar ne varčujte pri opremi. Pihanje v oči ni samo moteče, ampak tudi nevarno, saj moti vašo zbranost. Dodatno nas zmoti še hrup iz okolice in verjetnost za nižjo koncentracijo in napako je večja. Priskrbite si kakovostno čelado in ostalo opremo, ki bo primerna tudi za težke vremenske razmere. Prav tako bodite pozorni na barve, saj je vidnost motorista na cesti bistveno manjša.

Varnostna razdalja

Vsi se zavedamo velikega pomena varnostne razdalje. Nikoli ne vozite tik za avtomobili ali še manj za tovornjaki in avtobusi. Vsaj tretjino večja varnostna razdalja vam bo razkrila pogled na cesto in s tem boste precej zmanjšali možnosti nesreče.

Zaviranje

Praviloma bi morala biti med vožnjo na zavorni ročici vedno pripravljena dva prsta, da stisneta zavoro, če je to potrebno. Morda to na odprti avtocesti ob umirjeni vožnji ni tako pomembno, v mestu, še zlasti tam, kjer so avtobusi, pešci in križišča, pa bodite v vsakem trenutku pripravljen na kritično zaviranje. Pri zaviranju nikoli ne uporabite vseh prstov, ker bo sila zaradi panike prevelika in bo kolo zablokiralo. Naučite se uporabljati tudi zadnjo zavoro, predvsem pa počnite to nežno.

Pnevmatike

Izberite ustrezne pnevmatike glede na teren, model motorja in izkušenost. Danes je mogoče dobiti že zelo dobre pnevmatike, ki so zmogljive na cesti, obenem pa omogočajo veliko užitkov tudi na dirkališču. Redno preverjajte tlak v pnevmatikah in jih zamenjajte, ko se obrabijo.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam