Pametne naprave v pametno načrtovanem domu

Danes niso pametni le telefoni, računalniki in televizorji, vse bolj inteligentni so tudi različni gospodinjski aparati, s pomočjo naprednih tehnoloških rešitev pa lahko postane pameten kar cel dom.

Ponujamo vam 5 nasvetov, kaj je smiselno upoštevati, če opremljate ali prenavljate dom in se ne želite spotikati ob kable ali po stenah namesto slikarskih umetnin razstavljati tistih iz raznobarvnih kablov in podaljškov.

1. Razlika med Wi-Fi in internetno povezavo

Opozoriti želimo na razliko med oznako Wi-Fi in internet, saj se prva pogosto uporablja kot sinonim za drugo, čeprav je med njima pomembna razlika. Običajno je v hotelih, lokalih ali kjerkoli, kjer je na voljo internetno omrežje, to označeno kot Wi-Fi. Vseeno pa je dobro poznati pravi pomen te oznake, saj boste tako lažje razumeli navodila za različne naprave, ki jih uporabljate doma. Wi-Fi pravzaprav pomeni brezžično povezavo med napravami – torej namesto s kabli so povezane brezžično (na primer tiskalnik in računalnik, dva računalnika med seboj ipd.). Takšno omrežje lahko deluje brez internetne povezave, naprave pa so med seboj povezane prek usmerjevalnika (routerja). Če usmerjevalnik povežete z internetom, bodo v internetno omrežje povezane tudi vse naprave, ki so povezane z usmerjevalnikom.

2. Katere pametne naprave imate in kje bodo nameščene

Ko vzpostavljate brezžično internetno omrežje v svojem domu, se lahko z nekaj vnaprejšnjega razmisleka izognete neprijetnim kabelskim povezavam. Razmislite, katere od vaših gospodinjskih naprav, ki so montirane na mestu in jih ne morete prenašati po stanovanju, lahko priključite v internetno omrežje in uporabljate njihove napredne funkcije – na primer namizni računalnik, pametni televizor, pametni pralni stroj ali hladilnik. Če jih boste v internetno omrežje povezali s kablom, vnaprej natančno predvidite mesto, kjer bodo nameščene in preverite, kje naj bo speljan kabel, da bo zakrit. Tako lahko kabelsko povezavo uredite pod ometom in ne kazite urejenega stanovanja.

3. Izberite ustrezen usmerjevalnik

Če želite, da bo brezžična internetna povezava dobro delovala v vseh kotičkih vašega doma, izberite ustrezen usmerjevalnik. V večjih stanovanjih, še posebej pa v hišah, kjer je v betonskih ploščah veliko železja, je lahko signal v sobah, ki so oddaljene od usmerjevalnika, prešibak in boste imeli počasno povezavo ali ta morda ne bo delovala. Če imate v takšnem prostoru možnost povezave prek kabla, bo to sicer lahko rešilo težavo za eno ali dve napravi, vendar boste spet morali gledati kabel, ki bi se mu želeli izogniti. 

4. Ko postane pameten kar cel dom

Danes je na voljo že kar nekaj sistemov, ki vaš dom naredijo posebej pameten. Namen pametnih instalacij je enostavno upravljanje ogrevanja, osvetlitve, žaluzij, prezračevanja itd. Različne sisteme lahko povežete v pametni dom in jih tudi oddaljeno upravljate s pametnimi napravami. Pri načrtovanju pametnega doma je še posebej pomembno, da pravočasno predvidite vse kabelske povezave, ki jih boste potrebovali, saj bo sicer vaš dom kmalu prepreden s kabli. Napeljite jih podometno in tako povežite izbrane naprave s krmilnikom za pametne instalacije, ki pa ga lahko povežete v internetno omrežje in svoj pametni dom upravljate s telefonom ali tablico.

5. Izberite dovolj hitro povezavo

Da bi vse naprave, povezane v internetno omrežje, lahko nemoteno uporabljali, morate zagotoviti ustrezno hitro povezavo. Še posebej, če člani vašega gospodinjstva dostopajo do spletnih vsebin, pri katerih se prenaša večji obseg podatkov, mora izbrana hitrost to podpirati. Preberite več o tem, kaj pomeni odhodna in kaj dohodna hitrost ter kakšna je razlika med optičnim omrežjem in VDSL povezavo: hitrost interneta.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?