Poskrbite za varno uporabo interneta

Koliko dobrega je v zadnjih desetletjih v naša življenja prinesel internet, se zavedajo predvsem tisti, ki so odraščali brez njega.

Kako preprosto je biti v stiku s prijatelji in sorodniki, tudi če živijo daleč stran – pošiljamo jim lahko fotografije in z njimi delimo vesele trenutke. Na internetu lahko hitro poiščemo tudi uporabne informacije in koristne nasvete, preverimo vremensko napoved ali zadnje novice z vsega sveta.

Internet je lahko odličen vir informacij, vendar je treba zagotoviti tudi varno uporabo. Morda menite, da morate biti računalniško nadpovprečno pismeni, da bi lahko poskrbeli za svojo varnost na internetu, vendar lahko s preprostimi dejanji tudi sami poskrbite, da bo vaš računalnik čim bolj varen.

Uporabljajte antivirusni program
Na svojem računalniku imejte vedno nameščen antivirusni program, ki se bo samodejno posodabljal in bo vedno v pripravljenosti, da prepozna morebitne viruse ali druge škodljive programe ter vas nanje opozori. Prav tako imejte vedno vklopljen požarni zid.

Z geslom zaščitite usmerjevalnik
Router oz. usmerjevalnik, ki v vašem domu omogoča brezžično internetno omrežje, do katerega dostopajo različne naprave, naj bo vedno zaščiten z geslom. Če omrežje ni zaščiteno, se nanj lahko brez težav poveže katera koli naprava in prisluškuje vašim podatkom.

Oblikujte varno geslo
Katero koli geslo, ki ga uporabljate, je namenjeno zaščiti vaših podatkov. Naj bo to geslo za elektronsko pošto, spletno banko, Skype ali katero koli spletno stran, ki ste ji zaupali svoje podatke. Ko oblikujete geslo, naj bo to dovolj dolgo in razgibano – naj ima vsaj 8 znakov, med njimi velike in male črke, znake ter številke. Preprosta gesla, kot so 1234 ali rojstni datumi ipd., je preprosto zlorabiti.

Ne odpirajte priponk in povezav
Če po elektronski pošti od nenzananca prejmete sporočilo s priponko ali povezavo na spletno stran, je ne odprite. Prav tako ne odprite priponk in povezav, ki se vam zdijo sumljive, čeprav ste jih dobili od znanih oseb. Če je besedilo napisano v nerazumljivem jeziku, sporočilo izbrišite in pokličite pošiljatelja, da ga opozorite.

Ne odgovarjajte na sumljiva sporočila
Nikoli ne odgovarjajte na elektronsko pošto, ki od vas zahteva kakršne koli občutljive podatke, na primer o bančnih karticah, številki police življenjskega zavarovanja ipd. Podjetja in organizacije, s katerimi si izmenjujete takšne podatke, bodo za prenos podatkov poskrbela na varen način, nikakor pa ne po elektronski pošti.

Posodabljajte operacijski sistem in programe
Vključite samodejno posodabljanje ali sami redno poskrbite, da bodo na vašem računalniku nameščeni posodobljeni operacijski sistem in programi. 

Ne hranite gesla poleg računalnika
Čeprav se verjetno zdi zelo priročno, hranjenje napisanih gesel poleg računalnika ni dobra ideja. Če si gesel ne morete zapomniti, poskrbite, da bodo zapisana in shranjena na varnem mestu, ne poleg računalnika.

Kot v resničnem življenju
Ko pošiljate elektronsko pošto s fotografijami ali objavljate vsebine na družabnih medijih, se vedno ravnajte tako, kot bi se v resničnem življenju – vsebine delite samo s tistimi, ki jim zaupate. Lepo je biti v stiku s prijatelji in sorodniki ter jim tudi s fotografijami pokazati, kako ste se imeli na počitnicah in kako veliki so že otroci ali vnuki. Vseeno pa razmislite, kakšne fotofgrafije boste poslali in kdo bo prejemnik.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?