Slovenski operaterji mobilne telefonije podpisali kodeks ravnanja

Samoregulacijski kodeks ravnanja operaterjev mobilnih javnih elektronskih komunikacijskih storitev o varnejši rabi mobilnih telefonov za otroke in mladostnike do 18. leta.


Ljubljana, 31. marec 2009 – Na Gospodarski zbornici Slovenije so danes predstavniki Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS ter slovenskih operaterjev mobilne telefonije podpisali kodeks ravnanja o varnejši rabi mobilnih telefonov za otroke in mladostnike do 18. leta. S tem so se priključili evropski iniciativi »European Framework for Safer Mobile Use by Younger Teenagers and Children«, ki so jo že pred dvema letoma razvili evropski operaterji in ponudniki vsebin v okviru evropskega GSM združenja.

 

Kodeks, ki je sestavljen v skladu z veljavno evropsko in nacionalno zakonodajo, predstavlja nabor zahtev za operaterje in ponudnike mobilnih storitev za doseganje splošnega varstva otrok in mladostnikov ter zagotavljanje njihove varne rabe mobilnih telefonov.

 

Kodeks so danes slavnostno podpisali Borut Razdevšek, direktor družbe Debitel d.d., Meta Marinšek, direktorica IZI mobil d.d., Klavdij Godnič, glavni izvršni direktor Mobitel d.d., Dejan Turk, predsednik uprave Si.mobil d.d., Darko Lovrenčič, direktor Tušmobil d.o.o., Matevž Turk, direktor T-2 d.o.o. in Dušan Zupančič, direktor Združenja za informatiko pri GZS.

 

Podpisniki kodeksa bodo v sodelovanju s starši in drugimi skrbniki ter s podporo državnih uradov in nevladnih organizacij, ki so udeleženi pri varstvu otrok, poleg v kodeksu navedenih obvez razvijali in uporabljali tudi druge ukrepe, ki so skladni s kodeksom.

 

Temeljna načela kodeksa

Z mehanizmi nadzora dostopa, ki so na voljo, se bodo operaterji/ponudniki storitev po svojih najboljših močeh potrudili ponuditi možnost staršem in drugim skrbnikom, da upravljajo z vrstami vsebin, do katerih lahko dostopajo njihovi otroci, mlajši od 18 let. Podpisniki kodeksa bodo:

 

  • vzpostavili mehanizme za razpoznavanje in ločevanje vsebin za odrasle;
  • omogočali dostop do vsebin za odrasle šele po predpisani korespondenci z uporabnikom;
  • staršem omogočali uporabo mehanizmov za nadzor dostopa do vsebin za odrasle;
  • ozaveščali starše in otroke o vsebinah za odrasle ter o načinih omejevanja dostopa do takih vsebin;
  • zagotavljali nasvete in informacije glede uporabe mobilnih vsebin in o ukrepih, ki jih lahko uporabijo za izvajanje varnejše rabe teh vsebin.

 

Operaterji/ponudniki storitev lahko nadzorujejo le lastne vsebine in zanje prevzemajo polno odgovornost. Operaterji/ponudniki storitev, podpisniki tega kodeksa, se bodo zavzemali, da njihove lastne vsebine ne bodo v nasprotju s pravili kodeksa. Hkrati so sprejeli obvezo, da bodo tudi druge ponudnike vsebin, s katerimi so v poslovnih razmerjih, seznanili z vsebino tega kodeksa in jih pozvali k pristopu.

 

Povezava:

 

Logotip kodeksa

Na sliki: logotip kodeksa

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?