Sreča na vrvici – najlepša zgodba o zvestem prijateljstvu

Le kdo v otroštvu ni trepetal, ko je Matic pred svojo mamo skrival Jakoba, ta pa mu je vedno znova povzročal težave, zaradi katerih je bilo vse bolj jasno, da veliki črni kosmatinec ni zaželen sostanovalec v ljubljanskem blokovskem naselju? Eden najbolj priljubljenih slovenskih filmov, s katerim so odraščale generacije otrok v sedemdesetih in osemdesetih, je še danes nepogrešljiv družinski film. Zgodba o iskrenem in zvestem prijateljstvu med dečkom in njegovim psom vedno znova navdušuje tako najmlajše kot tudi starejše gledalce.

 

Vrnitev v otroške dni

Če je to film, ob katerem ste odraščali, je ogled z vašimi otroki odlična priložnost, da jim predstavite okolje in čas svojih mladih let. Verjetno ste film v otroštvu gledali skozi prestrašene oči in stiskali pesti, da bo mama Maticu dovolila obdržati Jakoba, zdaj pa lahko uživate ob prizorih, ki vas bodo vrnili v otroštvo - brezskrbna igra na blokovskem dvorišču; navihani prijatelji, ki jim nikoli ne zmanjka idej za zabavo in starejši sosedje, ki se tako radi pritožujejo nad nevzgojeno mladino; poletne počitnice in nenazadnje tudi spomini na takratno Ljubljano, avtomobile in modo.

 

Marsikdo pa se lahko poistoveti tudi z Matičevo zgodbo, saj so v tistih časih mnogi očetje odšli na delo v tujino, otroci pa so ostali z materami doma. Matičev oče je delal v Libiji, zato je Matic živel sam z mamo, dolge počitniške dni pa je preživljal s prijatelji.

 

Prva ljubezen

Prav posebne spomine na prve najstniške ljubezni pa pričarajo prizori, ko se med Maticem in Mileno prebuja simpatija in preskočijo iskrice. Ko Matica med poletnimi počitnicami povabijo k igranju glavnega filmskega junaka, na snemanju ne spozna le novofundlanca Jakoba, temveč tudi deklico Mileno. Nedolžna najstniška iskrivost filmu Sreča na vrvici doda še poseben čar.

 

Pod taktirko Janeta Kavčiča

V filmu, ki je bil posnet leta 1977 pod režisersko taktirko Janeta Kavčiča, v glavnih vlogah nastopajo Matjaž Gruden kot Matic, Vesna Jevnikar kot Milena, Lidija Kozlovič kot Matičeva mati, Nino de Gleria kot Rok, ter Mitja Tavčar, Ivo Ban in drugi. Kavčič je kasneje mlade navdušil še z dvema uspešnicama, in sicer s filmoma Učna leta izumitelja Polža ter Maja in vesoljček.

 

Zimzelena skladba

Film je nastal po knjižnji predlogi Vitana Mala Teci, teci, kuža moj. Ne le film, zimzelena je tudi njegova nosilna pesem Sreča na vrvici, ki jo je uglasbila skupina Bele vrane. Priljubljeno besedilo še danes poznajo domala vsi otroci v slovenskih vrtcih, prijetna melodija pa pritegne tudi vse, ki smo film gledali že pred desetletji.

 

V videoteki

Sreča na vrvici vas čaka v T-2 videoteki, zato si lahko že danes ogledate dogodivščine Matica in njegovega Jakoba ter vseh Matičevih poskusov, da bi prepričal mamo, da lahko velika črna sreča na vrvici ostane z njima.

 

 

 

 

 

 

 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?