Stanovnik predstavil želje za Dakar 2010

Ljubljana – 1. januarja 2010 se bo v Buenos Airesu pričel že 32. reli Dakar. Organizatorji bodo slednjega drugič zapored izvedli po brezpotjih Južne Amerike v Argentini in Čilu.


Svoja pričakovanja pred sobotnim odhodom v Buenos Aires, je na današnji tiskovni konferenci v prostorih Studia moderne predstavil izkušeni Miran Stanovnik. Tudi ne prihajajočem Dakarju bo njegov nastop v največji meri sponzoriran s strani T-2. ''Miran je borec. Borci smo tudi mi. Prepričani smo, da mu bo tudi letošnji nastop odlično uspel zato mu z veseljem pomagamo. Miran je doslej prepotoval nešteta brezpotja in šele letos razumemo kakšen napor je moral vložiti v to, da je svoj cilj dosegel. Ker vemo, da Miran zmore, da si Miran želi tudi vemo, da bo Miran uspel. Zato tudi mi pri tem sodelujemo in prepričani smo, da nam bo skupaj uspelo. Pričakujemo Miranovo zmago in zmagali bomo tudi mi,'' je bilo sporočilo Uroša Rožiča, generalnega direktorja T-2. Poleg ponudnika internetnih storitev, televizije in telefonije Stanovniku ob strani stojijo tudi FreeSal, Inotherm in Henkel-Loctite ter medijski sponzor Ekipa.

 

Stanovnik predstavil želje za Dakar 2010

Stanovnik, ki je že na pogled dobro fizično pripravljen, je dejal: ''Pripravljen sem odlično. Težko že čakam, da se dirka prične saj bo potem veliko lažje. Organizacijska dela za udeležbo na reliju mi poberejo veliko energije. Letos sem več treniral na motorju, veliko tudi na kolesu. Nekaj sem celo tekel tako, da sem po kondicijski plati dobro pripravljen.'' Južna Amerika z brezpotji Argentine in Čila je lani obetala najbolj raznovrsten reli v tridesetletni zgodovini Dakarja. Lani, ko je Dakar prvič gostoval v Južni Ameriki, je trasa relija dirkače vodila od Buenos Airesa proti jugu Argentine, nato prečkala državno mejo s Čilom in se nazaj v Argentino podala prek najvišje točke - 4500 metrov visokega prelaza San Francisco v Andih. Nato je reli obšel Cordobo, drugo največje argentinsko mesto, ki slovi po svoji pripadnosti bencinskih športom. Po dobrih 9000 kilometrov dolgi poti (od tega je znašala dolžina hitrostnih preizkušenj skoraj dve tretjini), se je preizkušnja končala v argentinski prestolnici.

Organizatorji letošnjega že 32. relija Dakar so traso relija speljali v nasprotni smeri od lanske. Najprej bodo tri etape na sporedu na ozemlju Argentine. Sledi prehod karavane preko dobrih 4000 metrov visokega prelaza v Andih v Čile kjer bo na sporedu sedem etap med katerimi bo 9. januarja edini dan odmora na reliju. Zadnje štiri etape bodo karavano vrnile v Argentino, kjer se bo reli 16. januarja končal v Buenos Airesu. Naslednji dan bo še svečana proglasitev zmagovalcev katero si je lani v živo ogledalo blizu pol milijona gledalcev.

Miran Stanovnik, ki je svoj prvi Dakar odpeljal že leta 1996, bo zopet edini slovenski predstavnik ne reliju. V konkurenci motoristov bo Stanovnik branil trinajsto mesto, osnoven cilj mu predstavlja uvrstitev v prvo petnajsterico skupne razvrstitve in med prve tri v razredu Maraton. Tudi letos bo član ekipe Team Sugawara – Hino Team v kateri bodo poleg njega še štirje dirkači. V bistvu so dirkači trije (Ingo Zahn, Gabor Saghmeister, Božo Ristić) saj je četrta članica ekipe, Nemka Christina Meier. Stanovnik bo s štartno številko 13 skušal izboljšati svojo najboljšo uvrstitev na reliju. Dvakrat doslej je zasedel 13. mesto v generalni razvrstitvi (2007 in 2009). V znamenju številke 13 bo tudi njegov letošnji nastop, ki bo že 13. v karieri na tem reliju.

 

Stanovnik predstavil želje za Dakar 2010

"Želim si izboljšati 13. mesto. Vsekakor lahko posežem v magično deseterico, a bom zato potreboval tudi nekaj športne sreče. Vsekakor si želim na naslednjem Dakarju nastopiti z enomestno štartno številko", je dejal Stanovnik, ki ni navdušen nad uvedbo restriktorjev za najboljše motoriste, ki imajo motorje močnejše od 450cc. Organizatorji so namreč letos poleti objavili imena 37. motoristov, ki bodo morali dirkati z vgrajenimi restriktorji. Restriktor je aluminijasti obroč, ki je vgrajen med uplinjač in zračni filter in je namenjen zmanjšanju pretoka zraka. Sicer bodo 660cc motorji KTM še vedno v rahli prednosti pred 450cc, a gre slednje na račun teže. Motor ne bo tako obremenjen, kar je v bistvu kot, da bi tekmovalci dirkali bolj gospodarno. S tem bodo dosegli tudi, da se motorji ne bodo pregrevali. Vsekakor pa dirkače najbolj skrbi ali bodo imeli njihovi motorji, ki so težji od tistih z motorji 450cc dovolj moči, da bodo lahko dirkali na sipinah.

Recesija je »oklestila« tudi število nastopajočih na Dakarju 2010. Lani je nastopilo 234 motoristov, 194 posadk v avtomobilih, 84 posadk v tovornjakih in 27 štirikolesnikov (quad). Letos je prijavljenih 161 motoristov, 141 posadk v avtomobilih, 53 posadk v tovornjakih ter 28 štirikolesnikov. Sredstva je težko zbral tudi Stanovnik, ki se je zahvalil še preostalim (Akrapovič, Kenny, KTM, Nissan, Oakley, Shoei, Sidi, Win Force, Wanabesociety.com) sponzorjem, ki mu stojijo ob strani. ''Samo za 15 kompletov Michelinovih gum sem plačal 12.000 evrov,'' je zaključil Stanovnik. Priprave in dosežke Mirana Stanovnika na reliju Dakar 2010, lahko spremljate na njegovi uradni strani.
 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?