14 Feb 2013

T-2 NA SODIŠČU DOKAZAL, DA CENTREX NI LAST TELEKOMA SLOVENIJE

Ljubljana, 13. februarja, 2013 :  Okrožno sodišče v Ljubljani je včeraj zavrnilo tožbo  Telekoma Slovenije, d. d., ki je družbi T-2, d. o. o. očitala protipravno uporabo imena in znaka Centrex, ki ga v svetu strokovnjaki s področja telekomunikacij, institucije, podjetja in drugi uporabniki uporabljajo kot generično ime za sistem hišne telefonske centrale.Telekom Slovenije, ki je od leta 1998 zakoniti imetnik znamke Centreks, je v tem gospodarskem sporu družbi T-2 očital nelojalno uporabo imena Centrex z obrazložitvijo, da je ime te znamke preveč podobno imenu opreme njihove znamke ter da je družba T-2 z opisom te storitve zavajala potrošnike glede izvora blaga. Telekom Slovenije je za to zahteval odškodnino v višini 3,2 milijona evrov, kar skupaj z obrestmi od leta 2006 znaša 4,2 milijona evrov.

 

Družba T-2 je na svoji spletni strani, kjer uporabnikom predstavlja svoje telekomunikacijske storitve, telefonske aparate in sisteme, uporabila znak IP Centrex za opis tehnične enote- centrale, ki povezuje posamezne priključke pri uporabniku, v tabeli pa objavila tudi primerjavo s ponudbo družbe Telekom Slovenije, ki jo je trgu ponujala pod blagovno znamko Centreks.

 

Sodišče je s pomočjo izvedenca ugotovilo, da se beseda 'centrex' (Central Office Exchange Service) ali 'centreks' v uradnih, strokovnih in drugih komunikacijskih sporočilih, uporablja kot oznaka za vrsto storitve. Uveljavljen izraz namreč predstavlja generično okrajšavo za telekomunikacijsko storitev, ki pojasnjuje funkcionalnost zasebne telefonske centrale v omrežju posameznega telekomunikacijskega ponudnika.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam