V T-2 prepričani, da je Telekom Slovenije zlorabil svoj položaj na trgu

T-2 je Uradu za varstvo konkurence prijavil zlorabe zaradi prevladujočega položaja na trgu razvezanega dostopa do krajevne zanke in podzanke z namenom zagotavljanja širokopasovnih in govornih storitev. Tovrstne zlorabe prevladujočega položaja se pojavljajo od vstopa družbe T-2 na trg telekomunikacijskih storitev, zaradi česar so v družbi tudi vložili odškodninsko tožbo. Ob njeni vložitvi je bila škoda ocenjena na 120 milijonov evrov, vendar pa se je na podlagi podatkov do dne 30.6.2010 izkazalo, da bo le-ta še višja.
Najočitnejši sklop zlorab je povezan z neupravičenim zavračanjem razvezav krajevne zanke s strani Telekoma Slovenije, kar je posledično vplivalo na manjše število naročnikov T-2. V obdobju štirih let in treh mesecev je namreč Telekom Slovenije iz razlogov, ki kumulativno pomenijo domnevno prezasedenost omrežja, mesečno zavrnil številne poizvedbe družbe T-2, in sicer v obdobju od decembra 2005 do aprila 2006 od 45% do 77%, v obdobju od junija 2006 do januarja 2010 pa od 70 do 90% poizvedb za razvezavo krajevne zanke.

T-2 je v svoji vlogi, ki jo je predložil Uradu za varstvo konkurence, med drugim predložil tudi dokaze, ko je Telekom Slovenije na podano poizvedbo T-2 podal negativni odgovor, nato pa za isti priključek v podpis poslal enostransko podpisano pogodbo za enake storitve. Ko posamezna stranka takšno pogodbo podpiše, je časovno vezana na Telekom Slovenije, zaradi visokih pogodbenih kazni pa je prekinitev pogodbe praktično onemogočena. T-2 je predložil dokaze za prek 100 tovrstnih primerov, ko je Telekom Slovenije potencialnim strankam poizvedbe za razvezavo krajevnih zank enkrat ali večkrat zavrnil, nato pa kasneje taiste poizvedbe odobril. Na ta način Telekom Slovenije pridobiva stranke, ki bi sicer sklenile pogodbo s T-2.

Ob tem je družba T-2 predložila tudi dokaze o neupravičenem zavračanju medoperaterskih prehodov od operaterja Telekom Slovenije k operaterju T-2 pod pretvezo napak v postopkih, zamujanja rokov pri odpravi napak na linijah naročnikov T-2, zamujanja rokov za odgovore na poizvedbe ali zamujanja rokov za izvedbo naročil razvezave krajevne zanke, ki so vodili tudi v izklop telefonskih linij naročnikom, ki so odpovedali pogodbe s Telekomom Slovenije ter prešli k T-2... T-2 je ob tem predložil primere strank, ki so pogodbo s T-2 odpovedale zaradi neodprave napak na omrežju Telekoma Slovenije (s strani Telekoma Slovenije), nato pa sklenile pogodbo s Telekomom Slovenije za enake storitve, z uporabo istega omrežja.

Poleg ostalih listinskih dokazov je vlogi predložena tudi telefonska raziskava potencialnih strank T-2, za katere je Telekom Slovenije razvezavo zavrnil, sedaj pa uporabljajo enake storitve na istem omrežju kot naročniki povečini Telekoma Slovenije ali drugih operaterjev. Delež tovrstnih primerov v raziskavi je presegel 16 odstotkov.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?