7 nasvetov za varen spletni nakup

7 nasvetov za varen spletni nakup

 

Nakupovanje iz udobja dnevne sobe je preprosto, predvsem pa lahko prihrani mariskatero dragoceno minuto. Pregled ponudbe in izbira najboljšega ponudnika zahtevata le par klikov, vseeno pa nekaj previdnosti nikoli ni odveč. Predstavljamo vam 7 nasvetov, kako poskrbeti, da bodo spletni nakup kar najbolj varni.

 

1. Uporabljajte varno povezavo

Čeprav se morda zdi, da nakupa nikakor ne morete preložiti in opraviti, ko boste v domačem omrežju, vam vsekakor svetujemo, da ste previdni, kadar uporabljate javno dostopno brezplačno internetno omrežje. Na primer če ste zdoma in ste se spomnili, da morate pravočasno kupiti vstopnice za koncert, to storite prek mobilnega omrežja na svojem mobilnem telefonu, ki ga zagotavlja vaš operater. Še posebej pa se vedno izgonite nakupovanju na javnem računalniku, ki si ga delijo različni uporabniki, na primer v knjižnici ali lokalu. Tudi svoje domače internetno omrežje zaščitite, da bo kar najbolj varno, ne glede na to, s katero napravo boste do njega dostopali. Preberite, kako ga lahko zavarujete (link na https://www.t-2.net/novice/zavarujte-svoje-brezzicno-omrezje)

 

2. Poskrbite za zaščito računalnika

Na svojem računalniku imejte vedno nameščen antivirusni program, ki se bo samodejno posodabljal in bo vedno v pripravljenosti, da prepozna morebitne viruse ali druge škodljive programe ter vas nanje opozori. Prav tako imejte vedno vklopljen požarni zid. Vključite tudi samodejno posodabljanje ali sami redno poskrbite, da bodo na vašem računalniku nameščeni posodobljeni operacijski sistem in programi. 

 

3. Uporabljajte poznane spletne strani in mobilne aplikacije

Če je le mogoče, nakupujte v spletnih trgovinah, ki jih poznate. Vse večje trgovine imajo tudi možnost spletnih nakupov in takšnim lahko zaupate, vseeno pa pri tem upoštevajte tudi ostale nasvete. Pogosto imajo večje trgovine tudi svoje mobilne aplikacije, ki omogočajo enostaven in varen nakup. Povprašajte še svoje prijatelje - zagotovo ne želite zaupati svojih osebnih podatkov in podatkov o kreditni kartici trgovcu, s katerim so imeli vaši prijatelji ali znanci slabe izkušnje.

 

4. Preverite podatke o podjetju

Ob iskanju želenega izdelka se lahko kaj kmalu znajdete v spletni trgovini, ki je ne poznate, kar pa seveda še ne pomeni nujno, da ni vredna zaupanja. Preverite, če na strani lahko najdete podatke o trgovcu, ki jih lahko nato preverite tudi v uradnih zbirkah podatkov, na primer na AJPES-u. Morda spletno trgovino pozna kateri od vaših prijateljev – tako boste dobili informacije iz prve roke. Na spletni strani poiščite e-naslov ali kontaktni obrazec in trgovcu pošljite vprašanje o izdelku – ko boste prejeli odgovor, preverite, s katerega e-naslova je bil poslan. Če je domena yahoo.com, gmail.com ali domena katerega drugega brezplačnega poštnega predala, bodite previdni – resni trgovci uporabljajo svoje lastne domene

 

5. Previdno pri neverjetnih ponudbah

Izjemno ugodne cene, ki so bistveno nižje kot pri drugih ponudnikih, naj bodo znak za alarm. Lahko se zgodi, da boste plačali izdelek, prejeli pa ga nikoli ne boste – na spletu so na žalost tudi lažne trgovine. Morda bo plačilo za izdelek še najmanjši strošek – lahko se namreč tudi zgodi, da vaše podatke o kreditni kartici prestrežejo nepridipravi in vam povzročijo še več škode. Nekatere trgovine ponujajo tudi ukradene izdelke, zato naj vas sumljivo nizka cena nikar ne zavede.

 

6. Izognite se nenavadnim načinom plačila

Če spletna trgovina ponuja neobičajne načine plačila, bodite posebej pozorni. Plačilo ob povzetju je za marsikoga najljubša izbira, vendar pogosto, vsaj pri tujih spletnih trgovinah, te možnosti ni. Plačilo s kreditno kartico je najbolj običajno, še bolj varno pa je, če trgovina ponuja možnost plačila s PayPalom. Zahteva, da denar nakažete prek sistema Western Union ali MoneyGram, pa vsekakor ni običajna, zato se takšnemu plačilu izognite.

Vedno bodite nadvse previdni, kadar zaupate podatke o svoji kreditni kartici – pri plačevanju mora biti uporabljen šifriran protokol HTTPS, kar lahko preverite v naslovni vrstici, kjer se URL začne s kratico HTTPS namesto HTTP, poleg kratice pa se izpiše tudi ključavnica.

 

7. Preverjajte izpiske

Ne čakajte na konec obračunskega obdobja, ko boste prejeli izpisek za kreditno kartico, temveč sproti spremljajte vse postavke. Če opazite karkoli sumljivega – transakcijo, za katero veste, da je niste opravili – nemudoma kontaktirajte svojo banko in preverite, kaj se dogaja.

 

Z nasveti smo vam želeli predstaviti, na kaj je treba biti pri spletnih nakupih pozoren, vsekakor pa je takšen način nakupovanja nadvse udoben. Široka izbira, hitra in poceni dostava, možnost nakupov po celem svetu in možnost vračila izdelkov – vse to so odlične prednosti, vendar le, če izberete pravega spletnega trgovca.

 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?