Varnost na internetu

Vsak zasebni uporabnik lahko izbira med tremi varnostnimi conami, s katerimi T-2 aktivno ščiti uporabnikov računalnik in druge naprave pred vdori, virusi, ipd.

ZAŠČITA IN PROTIUKREPI

Večino zaščitnih ukrepov proti nevarnostim, ki pretijo uporabniku interneta, so večini uporabnikom neznani. Zato seznanitev z razpoložljivo zaščito nikakor ni odveč. Zaščita pred mnogimi nevarnostmi ni enostavna, vendar z zahtevnostjo protiukrepov raste tudi stopnja varnosti, ki si jo zagotovimo. Različne organizacije, ki ponujajo internetno zaščito in se bojujejo proti internetnemu kriminalu, vse navajajo precej podobne ukrepe za zaščito. Seznam ukrepov po pomembnosti in krajša razlaga sledita v nadaljevanju.

VELJA SI ZAPOMNITI ENO PRAVILO, POPOLNE VARNOSTI NA INTERNETU NI!

1. Namestitev in uporaba protivirusnih programov

Prvi in najpomembnejši ukrep pri zaščiti vašega računalnika. Protivirusni (anti-virus) program mora vsebovati redno (večkrat dnevno) posodabljanje podatkovne baze in omogočati sproten pregled prihajajoče in odhajajoče elektronske pošte. Omogočati mora celotno pregledovanje računalnika in načrtovanje pregledov sistema. Poleg protivirusnega programa pa je priporočljiv tudi protivohunski (antispyware) program, ki odkriva druge možne oblike ogrožanja vaše varnosti.

 
2. Neprestano nalaganje popravkov

Redno nalaganje popravkov in varnostnih dodatkov za vaš operacijski sistem lahko stori mnogo in prepreči veliko morebitnih nevšečnosti. Takoj, ko se odkrije neka varnostna pomanjkljivost, je potrebno naložiti potreben popravek.

 
3. Previdnost pri branju elektronske pošte s priponkami

Vsako elektronsko sporočilo, ki vsebuje priponko, je potencialno nevarno za vaš racunalnik. Zato je pomembno poznati pošiljatelja sporocila, vsebino priponk ter da protivirusni program pregleduje našo pošto še preden jo naložimo na računalnik. Ta nasvet se nanaša tudi na uporabo pogovornih programov in nalaganje vsebin z njihovo pomocjo.

 
4. Namestitev in uporaba požarnega zidu

Požarni zid predstavlja vratarja za dostop do vašega računalnika. Nadzoruje ves promet med vami in drugimi računalniki, preko lokalnega omrežja ali interneta. Njegova naloga je nadzorovanje vseh možnih izhodov in vhodov v vaš računalnik in vas obvešča o morebitnem prenosu podatkov. Z njegovo pomočjo lahko računalnik dodatno zaščitimo pred neželenimi dogodki.

 
5. Izdelava varnostnih kopij pomembnih datotek

Vedno modra odločitev. Kljub vsem naporom se lahko zgodi, da naša zaščita ne bo zadostovala in bomo izgubili podatke. Zato je izrednega pomena, da naše podatke shranimo na mesto, ki ni podvrženo vplivom interneta, kar pomeni na nek varnostni medij.

 
6. Uporaba zahtevnih gesel

Pogosto spregledan korak v varnosti računalnika. Izbira ne preveč enostavnega gesla in njihova raznovrstnost je lahko pomemben dodatek k vaši varnosti. Geslo naj izkoristi vse možnosti, ki jih aplikacija ponuja, od njegove dolžine do razlicnih kombinacij ASCII znakov. Gesla naj se ne ponavljajo! Pomembna aktivnost pa je tudi spreminjanje gesla po določenem obdobju in izbira gesel, ki nam jih ni treba zapisati.

 
7. Previdnost pri nalaganju vsebin z interneta

Ta korak je verjetno najbolj podvržen uporabnikovi "zdravi pameti", saj nas nobena programska oprema in nikakršni nasveti ne morejo zadržati pred tem, da sami storimo napako in dovolimo dostop ali nalaganje škodljivih vsebin. Pomagamo si lahko s tremi kratkimi pravili. Program, ki ga nameščamo, moramo poznati in vedeti njegovo funkcijo na računalniku. Vedeti moramo kam smo ga namestili, kaj program spremeni in kako se ga odstrani z računalnika. Na koncu pa je pomembna tudi izkušnja drugih uporabnikov, kako deluje pri njih in ali so z njim zadovoljni.

 
8. Previdnost pri uporabi brezžicnih usmerjevalnikov

Na tem mestu velja, zaradi čedalje večje razširjenosti, omeniti še varnost brezžičnih domačih internetnih omrežij. Poleg kodiranja signala internetne tocke je potrebno ob namestitvi razdelilnika vsakemu odvzemniku nameniti še svojo IP številko, ga povezati z razdelilnikom internetne povezave in nato skriti signal razdelilnika pred drugimi nepovabljenimi gosti.

 

9. Uporaba programov za kodiranje

Tovrstna zaščita naših podatkov je posebej pomembna pri prenosu zaupnih informacij preko medmrežja. Na voljo je mnogo dobrih brezplačnih kodirnih programov. Tako si pomembne podatke lahko zaščitimo s posebnimi ključi, ki so znani le nam, morebitnemu nepooblaščenemu iskalcu teh podatkov pa izredno otežimo razkritje le teh. (Tak primer je Pretty Good Privacy, njihovo spletno stran pa najdete na naslovu: http://www.pgp.com/)

 
10. Varovanje vaših zaupnih podatkov

Ne izdajajte zaupnih podatkov kot so gesla, uporabniška imena, številke kreditnih kartic in drugih zasebnih podatkov preko interneta, razen v primerih, ko popolnoma zaupate prejemniku informacij (certifikati, varnostni ključi, varna povezava).

 

CERT
SI-CERT
Computer Security Institute
Computer Security Training, Certification and Research – Sans
Computer, Internet and Information Security, ITSecurity.com
A Division of Cybertrust ICSA Labs

Imate vprašanje?

Pred vsako pomembno odločitvijo je dobro preveriti vse, da nam izbrane storitve kar najbolje odgovarjajo. Sporočite nam vaše dileme in potrudili se bomo, da boste našli, kar iščete.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?