Varna uporaba mobilnih storitev

Najpogostejši primeri mednarodnih zlorab na področju mobilne telefonije.

O varni uporabi komunikacijskih storitev

V T-2 namenjamo veliko skrb varni uporabi telekomunikacijskih storitev in imamo za ta namen vzpostavljene različne organizacijske in tehnične ukrepe. Ker pa operaterju ne moremo vplivati na uporabo storitev s strani uporabnikov in preprečiti vseh zlorab, je zelo pomembna ozaveščenost uporabnikov o varni uporabi storitev. V ta namen v nadaljevanju predstavljamo najpogostejše primere mednarodnih zlorab na področju mobilne telefonije in navodila uporabnikom za ravnanje v teh primerih.

Preberite primere mednarodnih zlorab na področju mobilne telefonije in navodila uporabnikom za ravnanje v teh primerih.

Wangiri klici

Wangiri klici so dohodni klici, pri katerih telefon zazvoni samo enkrat preden se klic prekine. Klicatelji naključno izberejo številski blok in s pomočjo računalniške opreme pokličejo na več tisoč številk. Najpogosteje wangiri poteka preko mednarodnih številk, včasih pa iz navidezno slovenskih, kar povečuje možnost, da bo klicani uporabnik klic vrnil. Tak dohodni klic je sicer za klicanega uporabnika brezplačen, do zlorabe pa pride, ko uporabnik klic vrne. Povratni klic se namreč opravi v katero izmed eksotičnih držav ali na premijsko številko, s čemer nastane strošek za uporabnika.

Uporabnikom svetujemo, da klicev na neznane številke ne vračate. V primeru, da povratni klic opravite, pa v primeru suma (tišina na drugi strani, avtomatski odzivnik ipd.) tak klic nemudoma prekinete.

Klici lažne tehnične podpore

Pri teh prevarah se klicatelj v tujem jeziku izdaja za tehnično podporo enega od ponudnikov računalniške  programske opreme. Pod pretvezo, da je računalnik okužen, poskuša prepričati uporabnika naj si namesti oddaljen dostop na svoj računalnik in dovoli dostop do datotek in tudi dostop do spletne banke. Posledice so lahko vdor v računalniško in komunikacijsko opremo uporabnika, kraja gesel in osebnih podatkov, kraja denarnih sredstev ipd.

Uporabnikom svetujemo, da klicateljem v nobenem primeru ne omogočite dostopa do svojega računalnika, spletne banke ali posredujete podatkov o kreditni kartici. V primeru, da klic sprejmete in dostope in podatke omogočite, svetujemo, da nemudoma obvestite banko in zahtevate blokado kreditne kartice, na računalniku pa spremenite vsa varnostna gesla.

Phishing napadi

Phishing je oblika spletne prevare, pri kateri goljufiji skušajo zvabiti k razkritju podatkov ali namestitvi zlonamere programske opreme. Goljufi uporabniku posredujejo SMS sporočilo ali e-pošto, ki vsebuje povezavo do ponarejenega spletnega mesta, ki daje videz kot da pripada zakoniti organizaciji ali zaupanja vrednemu podjetju, in od uporabnika zahteva, da vnese osebne podatke.

Uporabnikom svetujemo, da povezav v SMS sporočilih ali e-pošti ne odpirate in tako sporočilo nemudoma zbrišete.

Sumljivo SMS sporočilo: “Prejeli ste novo fotografijo!”

V tem primeru uporabnik prejme SMS sporočilo s povezavo do spletnega mesta, kjer naj bi ga čakala fotografija. Ob kliku na povezavo se pokaže lažna nagradna igra ali lažna anketa, ki od uporabnika zahteva vpis telefonske številke. Običajno je namen teh sporočil, da uporabnika vključijo v plačljivi SMS klub, uporabnik pa s tem začne prejemati komercialna sporočila, katera mu lahko povzročijo visoke stroške, obenem pa je odjava od teh sporočil zahtevna.

Uporabnikom svetujemo, da ne odpirate povezav v SMS sporočilih neznanih pošiljateljev, samo sporočilo pa izbrišete.

Uporabniki lahko sami veliko storite za varno uporabo storitev. Zato vam svetujemo, da ste zlasti izogibate sprejemanju in vračanju klicev na neznane številke, da ne odpirajte vsebin in povezav v SMS sporočilih neznanih številk oziroma virov ter po telefonu ali SMS sporočilih ne posredujete osebnih podatkov, uporabniških imen in gesel, podatkov o plačilnih in kreditnih karticah oziroma ne omogočate dostopa do svojih naprav in podatkov.

Za dodatne informacije in pomoč se lahko obrnete na našo številko 064 064 064.

Imate vprašanje?

Pred vsako pomembno odločitvijo je dobro preveriti vse, da nam izbrane storitve kar najbolje odgovarjajo. Sporočite nam vaše dileme in potrudili se bomo, da boste našli, kar iščete.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?