Miške

Računalnika si danes ni mogoče predstavljati brez grafičnega uporabniškega vmesnika, kar je le resno ime za okna, ikone in menuje. Starejši gospodje (kot je Jože ;)) se še spomnijo časov, ko smo na zaslonih videli le črno podlago in bel tekst. Kasneje tudi zelen tekst ali pa modro podlago! Vsekakor pa smo vse počeli s tipkovnicami, na pomoč pa so vsake toliko prišli joysticki, ki so bili namenjeni igranju iger. Potem pa se je začel pohod grafičnih vmesnikov in če si hotel nekako priti do ikone, je bilo to lažje z miško kot pa smernimi tipkami na tipkovnici.

Krogle in senzorji

Danes imajo miši na dnu senzorje, ki nenehno tipajo podlago in tako dajejo vedeti, kam ter koliko se premikamo po zaslonu. Vse skupaj pa se je začelo dosti bolj neposredno, saj so imele miši na sredini gumijasto kroglo, ki je drsela po podlagi in dvema (ali več) senzorjema dajala vedeti, kam smo premaknili roko. Jožetov manever čiščenja krogle in valjev nas ima večina starcev še vedno v mišičnem spominu. Predvsem pa se vsi spomnimo, koliko umazanije je krogla pobrala in kam vse se je to smetje zateklo. Edina primerljiva reč danes je, če na tipkovnici dol poberemo vse tipke in si upamo pogledati to grozo. 

Gumb(i)

Vprašanje: Koliko gumbov naj ima miš? sicer deluje enostavno, a kaj ko imajo proizvajalci od samih začetkov deljena mnenja. Miš seveda ni samostojen produkt, saj mora delovati v harmoniji z grafičnim vmesnikom in ti so narejeni za enega ali dva gumba. Apple je bil vedno bolj pristaš enega gumba, medtem ko so Okna stavila na dva. Applove miši tako niso najbolj uporabne na PCjih, medtem, ko se da katerokoli miš uporabljati tudi na Macu. Seveda pa nihče ni prepovedal dodajanja gumbov in danes poznamo gamerske miši s (pre)več gumbi.

Roke in dlani

Izbira miši ni nikoli le izbira najboljše, ker je daleč najbolj pomemben dejavnik ergonomija. Ljudje se fizično pač razlikujemo in nič drugače ni z dlanmi. Pri miški je predvsem pomembno, da nam ne povzroča težav na dolgi rok. Vnetje živcev v zapestju je krog pekla, ki ga ni privoščiti nikomur. Tako je zelo pomembno, da najdemo miš, ki bo okončinam dobro dela. Začne se že z velikostjo dlani, saj bodo ročice zahtevale manjšega glodavca, medtem ko bodo šape raje imele kaj večjega. Na srečo se proizvajalci tega zavedajo in so miši velikokrat v embalaži, ki omogoča, da na obliko položimo dlan. To naj bo prvi korak, če po nekem času roka vseeno začne trpeti, pa se splača poskusiti kakšno drugo miš. 

Ergonomske miši, tiste pokončne, ne obstajajo le kot izgovor proizvajalca, da lahko prodaja še en model. Za nekatere ljudi je to edini udoben način uporabe računalnika. Na srečo je ergonomija napredovala, že če pogledate miši, ki jih ima v videu Jože, so to več ali manj kvadri, ki niso bili narejeni za blagostanje naših zapestij.

Igranje

Miši so igram dodale povsem novo dimenzijo, ko so se roke osvobodile tipkovnice. Jožetov joystick sicer izgleda zabaven, a je bil v resnici zelo okoren. Resnično natančnost pri vnosu so prinesle miši in streljačine, strategije pa so recimo še danes daleč najboljše takrat, ko uporabljamo miš. Ja, saj se da tudi na konzolah z igralnimi ploščki, a za resno igro potrebujemo miš. 

Izbire je res veliko, kar na začetku morda paralizira, saj se je težko odločiti. A količina izbire ima tudi to prednost, da bo vsaka roka našla svojega glodavca. Pa naj bo za pisarno, igre ali Photoshop. 

Zabava

Svete vojne konzol

Borba med konzolama PlayStation in Xbox je dandanes samoumevna in v Sloveniji imata oba tabora veliko pristašev. Oboji superiornost pripisujejo svojemu favoritu, a če pogledamo na daleč, sta si konzoli strojno (in cenovno) dosti blizu.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?