Nasveti za varno uporabo mobilne telefonije v tujini

Odhajate na dopust? Da boste lahko med oddihom popolnoma brez skrbi, si oglejte priporočila za uporabo mobilnega telefona, ki bodo poskrbela za nižji račun in vam hkrati omogočila brezskrbno potepanje – doma ali v tujini.

Med potovanji po državah, ki so članice Evropske unije je gostovanje pri mobilnih operaterjih preprosto in po zaslugi RLAH ne predstavlja občutnejšega stroška na računu za telekomunikacije, saj imajo mobilni paketi večinoma že zakupljene enote, ki jih lahko uporabljamo v vseh državah EU. Naj govorimo o enotah za klice, sporočila ali celo podatkovni prenos smo lahko brez skrbi, da bi na naslednjem računu doživeli neprijetno presenečenje.

Obratna zgodba pa se lahko zgodi med gostovanji v državah, ki niso del EU. Med najpogosteje obiskanimi v naši bližini so Združeno kraljestvo Velike Britanije, Švica, Bosna in Hercegovina, Srbija ter Črna gora. Pazljivost nikakor ne bo odveč tudi v bližini mikro držav kot so Monako, San Marino, Lihtenštajn in Andora. Navedene države namreč niso članice Evropske unije, zato ob bivanju, prečkanju njih ali kadar se nahajate v bližini njihovih meja priporočamo posebno pazljivost pri uporabi mobilnih storitev. 

Kadar uporabljate mobilni telefon izven EU vam svetujemo:

  • previdnost pri uporabi, predvsem to velja za prenos podatkov;
  • izklop samodejnih posodobitev in sinhronizacije za čas potovanja;
  • uporabo Wi-Fi omrežij za ogled video posnetkov ali televizije;
  • ročno izbiro najugodnejšega omrežja (več na spodnji povezavi).

Pri izbranih operaterjih v državah izven EU je uporaba mobilnih storitev ugodnejša. Preverite seznam operaterjev za posamezno državo, kjer velja ugodnejša tarifa za klice, sporočila in prenos podatkov.

Mobilna telefonija v tujini
Pri izbranih operaterjih v državah izven EU je mobilno gostovanje ugodnejše

Kako nastavim svoj telefon med gostovanjem v tujini?

Podatkovni prenos lahko posamezno ali v obliki kombinacije omrežij omogočite v Sloveniji, na območju EU ali pa ga dovolite povsod po svetu. Naša priporočila za nastavitev podatkovnega prenosa so:

  • V omrežjih T-2, nacionalnem gostovanju in na območju EU priporočamo kombinacijo prenosa podatkov;
  • v državah izven EU priporočamo blokado podatkovnega prenosa za čas potovanja;
  • v primeru večje potrebe po podatkovnem prenosu izven EU svetujemo uporabo lokalnih predplačniških storitev za mobilni internet ali povezovanje preko Wi-Fi;

Vse spremembe nastavitev lahko uredite s klicem na 064 064 064 ali s poslanim dopisom na info@t-2.net.

 

Kako nadziram porabo na mobilnem telefonu?

T-2 mobilna telefonija omogoča vrsto oblik nadzora nad porabo. Na voljo so različne možnosti spremljanja in omejevanja porabe doma ali v tujini:

  • Informativno porabo lahko preverite preko aplikacije Poraba;
  • s poslanim SMS sporočilom na številko 1111 s ključno besedo PORABA;
  • v Sloveniji lahko določite mejo porabe pri vrednostih 5 €, 10 €, 15 €, 20 €, 50 €, 100 € in 200 €. To pomeni, da vas bomo pri doseženih 80% izbrane vrednosti in takoj, ko je ta dosežena, obvestili.

Med gostovanjem v omrežjih držav članic EU boste ob doseženih 80 % zakupljene količine prenosa podatkov obveščeni z SMS obvestilom. Sporočilo boste prejeli tudi, ko dosežete celotno količino prenosa podatkov v EU. Obveščeni boste, ko boste dosegli porabo podatkovnega gostovanja v višini 40,00 € (BREZ DDV), ko pa je dosežena poraba v višini 50,00 € (BREZ DDV) pa se prenos podatkov podatkov blokira.

 

Kako nastavim blokado prenosa podatkov?

Blokado podatkovnega prometa lahko naročniki uredijo kar sami. Kadar želite blokirati prenos, preprosto pošlite sporočilo SMS, enako pa velja tudi za preklic blokade:

  • pošljite SMS sporočilo na številko 1111 s ključno besedo BLOKADA PODATKOV TUJINA;
  • za deblokado pošljete SMS sporočilo s ključno besedo DEBLOKADA PODATKOV TUJINA na številko 1111.

 

Tudi med dopustom nas lahko pokličete na številko 064 064 064. Z veseljem vam bomo pomagali.

Želimo vam prijetno dopustovanje!

Obvestila

Ugodnejše gostovanje mobilne telefonije pri izbranih operaterjih v državah izven EU

Obveščamo vas, da bodo s 1. 5. 2022 klici, sporočila in prenos podatkov za T-2 naročnike mobilne telefonije v izbranih državah izven EU ugodnejši.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?