Projekt T-2 ❤ življenje novomeški porodnišnici prižgal novo lučko

V Splošni bolnišnici Novo mesto smo danes v okviru dobrodelnega projekta T-2 ❤ življenje, ki letos poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki, novomeški porodnišnici slovesno predali najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica. Z najsodobnejšo napravo BL70, ki je novost na evropskiem trgu, bo zdravstveno osebje v porodnišnici poskrbelo za njihovo nadaljnje uspešno zdravljenje. Pri T-2 bomo do konca letošnjega leta s tovrstnimi napravami oskrbela vseh 14 slovenskih porodnišnic.

Zlatenica se v neonatalnem obdobju pogosto pojavi pri donošenih in še zlasti pri prezgodaj rojenih novorojencih ter praviloma izzveni v prvih dveh tednih. Najpogostejša oblika zdravljenja je fototerapija oziroma obsevanje novorojenčka z modro svetlobo. V Sloveniji fototerapijo po besedah ugledne slovenske ginekologinje in porodničarke ter predsednice društva Slojenčki Nataše Tul Mandić potrebuje okoli 15 % vseh novorojenčkov, ki se letno rodijo pri nas in pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice. Tovrstno zdravljenje tako pri nas potrebuje okoli 3000 otrok, pri katerih bi lahko brez zdravljenja bilirubin povzročil trajno okvaro možganov in invalidnost. 

Nova naprava BL70, ki jo pri T-2 podarjamo že četrti porodnišnici v Sloveniji, je prijazna za uporabo in omogoča varno terapijo novorojenčkov z zlatenico s prilagajanjem doze in časa njihovega obsevanja. Po postojnski, kranjski in jeseniški porodnišnici jo je v kompletu s senzorjem, kamero, zaščitnim pregrinjalom in stojalom danes dobila tudi osrednja dolenjska porodnišnica, v kateri se letno rodi 1280 otrok. Zagotovo se bodo pridobitve še posebej razveselile mamice, saj jim bo naprava omogočala prilagajanje trajanja terapije, ki jo lahko prekinejo za nego in hranjenje otroka ter nadzor novorojenčka preko kamere med terapijo obsevanja.

Na priložnostni slovesnosti so udeležence pozdravili predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo Damjana Koželj, dr. med., in glavna sestra in babica Jelka Cimermančič iz Splošne bolnišnice Novo mesto, v imenu društva Slojenčki je prisotne nagovorila koordinatorka projekta Andreja Verovšek, v imenu T-2 pa predsednik poslovodstva mag. Jure Valjavec. Uradne predaje naprave za fototerapijo novorojencev se je v SB Novo mesto udeležila tudi direktorica novomeške občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič, ki se je za donacijo in podporo tukajšnji regijski bolnišnici zahvalila družbi T-2 in društvu Slojenčki še v imenu Mestne občine Novo mesto.

Direktorica doc. dr. Milena Kramar Zupan se nam za donacijo v sodelovanju z društvom Slojenčki iskreno zahvaljuje letošnjega projekta T-2 ❤ življenje z donacijo najnovejše opreme za fototerapijo prizadeva izboljšati pogoje za zdravljenje novorojenčkov. Takšne donatorske akcije, ki zajamejo vse porodnišnice v Sloveniji, toplo pozdravlja in nam vsem, ki v projektu sodelujemo, želi uspešno delovanje še naprej.

Specialistka ginekologije in porodništva Damjana Koželj, dr. med., je povedala, da zgodnje odkrivanje zlatenice, ki se izkazuje v rumeno obarvani koži in sluznici novorojenčka, vpliva tudi na uspešnost zdravljenja in nadaljnji razvoj otroka: ''Zlatenica, ki se pogosto pojavi v prvih dneh po porodu, je lahko znak za različna obolenja novorojenčkov. Ko so vrednosti bilirubina v krvi novorojenčka visoke, se poslužujemo zdravljenja s fototerapijo, sicer lahko pride do motenj pri razvoju otroka. Ker je to precej pogosto in imajo tudi lučke za obsevanje svojo življenjsko dobo, jih na porodniškem oddelku vedno potrebujemo. Pomembno je tudi, da med fototerapijo novorojenček ni ločen od mamice, kar ta lučka, ki smo jo dobili omogoča. Naprava BL70 je mobilna in jo bomo lahko uporabljali tako na oddelku kot tudi v novi neonatološki ambulanti, če bo to potrebno.«

V imenu društva Slojenčki je udeležence pozdravila koordinatorka akcije Andreja Verovšek: ''Donacija družbe T-2, ki letos poteka v okviru dobrodelnega projekta T-2 življenje, je v zadnjih petih letih največja enkratna donacija, pri kateri sodeluje društvo Slojenčki. V slovenskih porodnišnicah namreč pogosto primanjkuje najsodobnejše opreme, tudi naprav za fototerapijo novorojenčkov, ki jih prizadene zlatenica. Letos bo tako s podporo podjetja T-2 najnovejše naprave BL70 prejelo vseh 14 slovenskih porodnišnic, kar bo vsem staršem, ne glede na lokacijo porodnišnice, zagotavljalo enake pogoje za zdravljenje novorojenčkov.''

''V družbi T-2 svojo odgovornost do družbe in okolja, v katerem poslujemo, uresničujemo tudi z dobrodelnim projektom T-2 ❤ življenje, ki ga izvajamo že četrto leto zapored,'' je na slovesnosti ob uradni predaji naprave novomeški porodnišnici poudaril predsednik poslovodstva mag. Jure Valjavec. ''Po treh letih, ko smo Ljubljani, Mariboru in Kopru predali tri reševalne motorje, smo se letos povezali še z društvom Slojenčki, ki si prizadeva izboljšati fizično okolje za nosečnice in porodnice v vseh  slovenskih porodnišnicah, z dobavo najsodobnejših aparatur pa zlasti pogoje za zdravljenje novorojenčkov, ki potrebujejo vrhunsko zdravstveno oskrbo prav v prvih dneh svojega življenja. K sodelovanju smo izjemno hitro pritegnili še partnerska podjetja, ki so se odzvala klicu dobrodelnosti in nam takoj priskočila na pomoč, zasluge za uspešnost  projekta pa gredo tudi našim zaposlenim in T-2  uporabnikom, ki naša prizadevanja, zlasti ko gre za reševanje življenj najbolj ranljivih članov naše družbe, že tradicionalno podpirajo. Nova naprava za fototerapijo BL70, ki jo danes podarjamo novomeški porodnišnici, naj tako s strani vseh, ki v projektu T-2 ❤ življenje sodelujemo, simbolno odraža ljubezen do življenja, staršem pa prinaša upanje k hitrejši in boljši zdravstveni oskrbi njihovih novorojenčkov.''

Z dobrodelno akcijo T-2 ❤ življenje bomo do konca leta obiskali prav vse slovenske porodnišnice in jih opremili z lučkami za fototerapijo najbolj nebogljenih med nami.

Iskrena hvala našim partnerjem in donatorjem, ki ste pripomogli pri nakupu naprave za fototerapijo novorojenčkov:

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?