Skrite pasti spletnih nakupov

Spletno nakupovanje je vse bolj priljubljeno, ne zgolj zaradi večje in pestrejše ponudbe, temveč tudi zaradi svoje priročnosti. Kaj je lepšega kot kupiti nove čevlje, novi televizor ali rezervirati naslednji dopust v oddaljenih krajih kar v udobju svojega doma?

Ko kupujemo preko spleta, smo navadno zelo radovedni, zvedavi in iščemo čim boljšo ponudbo. Preden se odločimo za nakup, obiščemo različne, tako domače kot tuje trgovce, saj si vsi želimo kupovati izdelke ali vstopnice po čim nižji ceni. Zakaj bi plačevali več, če lahko najdemo isti izdelek v drugi spletni trgovini ceneje? Čeprav so spletni nakupi po večini varni in priročni, previdnost kljub temu ni odveč, zato smo pripravili nekaj nasvetov, da bo vaše spletno nakupovanje kar se da prijetno in brez nevšečnosti.

Predobro, da bi bilo res

Izjemno ugodne ponudbe znanih blagovnih znamk, ki močno odstopajo od ponudb sorodnih spletnih trgovcev, so zagotovo znak za previdnost. Predno opravite takšen nakup, se prepričajte, da ne gre za lažno trgovino. Vedno je več je tudi ponaredkov, ki vam jih lahko v primeru nakupov iz tujine zasežejo na carini.


(Vir: Varni na internetu)

Nekaj korakov za hitro preveritev:

  • Vsaka spletna trgovina mora vsebovati podatke o podjetju in kontaktne podatke (naslov podjetja, telefonska številka za pomoč uporabnikom, elektronski naslov).
  • Na strani http://whois.domaintools.com/ poiščite informacije o domeni, predvsem bodite pozorni, kje in kdaj je bila domena registrirana in kateri kontaktni podatki so navedeni.
  • Ime kontaktnega elektronskega naslova se ne ujema z domeno (naslovom) spletnega trgovca. Lažne trgovine mnogokrat uporabljajo brezplačne e-predale, na primer: gmail.com, yahoo.com.

 

Varen način plačila

Preverite, ali spletno mesto ponuja varen način plačila – spletno mesto je varno, če se spletni naslov začne s https://. V tem primeru gre za zaupanja vredno stran. Najbolj varen nakup je zagotovo po povzetju, vendar pa takšen način plačila pri tujih trgovcih ni možen. Zato se lahko odločite za plačilo s kreditnimi karticami ali s sistemom Paypall.

 

 

Kadar plačujete s kreditno kartico, je previdnost še toliko pomembnejša. Svetujemo, da nastavite limit na kartici ali uporabite predplačniške kartice, na katere lahko naložite denar in tako v primeru zlorabe, goljufi nimajo dostopa do vašega bančnega računa.

Dobre spletne trgovine ponujajo tudi dodatno zaščito pri plačilo kreditne kartice in zahtevajo poleg vpisa številke kreditne kartice, še dodatno varnostno kodo (oznaki SecureCode ali Verified by XX). O tej možnosti se pozanimajte pri svoji banki, saj dodatno kodo prejmete bodisi preko čitalca ali na mobilni telefon.

Najbolj priljubljen plačilni sistem med kupci v tujih spletnih trgovinah pa je sistem PayPal, ki za identifikacijo uporabnika uporablja elektronski poštni naslov. Podatki o vašem bančnem računu se nahajajo na njihovih strežnikih, spletni trgovci pa do teh podatkov nimajo dostopa.

 

Uporabniška izkušnja

Da bomo s kupljenim izdelkom zadovoljni, preverite ocene in izkušnje o nakupu uporabnikov na spletni trgovini. Vpišite tudi ime trgovine v brskalnik in se pozanimajte kaj so drugi kupci zapisali o trgovini.

 

Uporabne nasvete o spletnem nakupovanju boste našli tudi na spletni strani: https://www.varninainternetu.si/ in http://epc.si/pages/si/pravice-potrosnikov/spletno-nakupovanje.php.

 

Želimo vam prijetno spletno nakupovanje. Obiščite tudi našo spletno trgovino https://klub.t-2.net!

 

 

 

 

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?