T-2 z najvišjimi hitrostmi tudi v brezžičnih omrežjih

Družba T-2 kot ponudnik najvišjih internetnih hitrosti v Sloveniji z uvedbo tehnologije Wi-Fi 6 odslej omogoča najvišje hitrosti tudi pri brezžičnih povezavah, ki so ekvivalentne hitrostim preko žičnega (Ethernet) omrežja. Nadgrajeni standard Wi-Fi 6 poleg višjih hitrosti in kakovosti prenosa zagotavlja tudi večjo zmogljivost, kar se kot prednost izkazuje v okoljih, kjer je brezžično omrežje še posebej obremenjeno.

Wi-Fi 6 je nova generacija brezžičnega standarda 802.11ax, ki nadomešča standard 802.11ac iz leta 2013 (Wi-Fi 5). Šesta večja nadgradnja standarda je bila predstavljena ob zaključku leta 2019, razpoložljiva strojna oprema pa v letu 2020. Najnovejši brezžični standard Wi-Fi 6 tako uporabnikom na pametnih napravah zagotavlja doslej najvišje hitrosti prenosa podatkov. Te so lahko ob povezavi Wi-Fi usmerjevalnika z eno samo napravo višje kar do 40 %, zlasti na račun učinkovitejšega kodiranja ter posledično boljše prepustnosti podatkovnega toka na istih radijskih valovih. Čipi, ki te signale kodirajo in dekodirajo, so vse močnejši in so kos dodatnemu delu. Podatkovni kanali so razdeljeni tako, da se z usmerjevalnikom v vsakem posameznem kanalu sporazumeva več naprav hkrati, ali pa usmerjevalnik prilagaja število kanalov vsaki napravi posebej. Wi-Fi 6 lahko tako brezžični kanal razdeli na večje število podkanalov, ti pa prenašajo podatke do posamične naprave (OFDMA- Ortogonal Frequency Division Multiple Access).

Izboljšana tehnologija napravi z usmerjevalnikom omogoča vzpostaviti več dodatnih povezav z drugimi napravami (MIMO – Multiple In / Multiple-Out), ter ob dvigu hitrosti tudi prenose večjih paketov podatkov. Z Wi-Fi 5 je bilo sporazumevanje naprave z drugimi mogoče, vendar se te niso mogle odzivati hkrati. To Wi-Fi 6 zdaj že rešuje z izboljšano različico MU-MIMO.

Standard kot novost v ospredje prinaša tudi varčnejšo rabo energije, ki vpliva na življenjsko dobo baterij v napravah, kot so pametni telefoni, prenosni računalniki in druge digitalne naprave, ki podpirajo brezžično tehnologijo. Naprave lahko medsebojno uskladijo ciljni čas bujenja (Target Wake Time), vmes pa ugasnejo brezžični vmesnik in tako razbremenijo tudi omrežje, ki bo v tem času za aktivno sporazumevanje in prenos podatkov na voljo novim odjemalcem.

Nadgrajeni standard tako kot doslej ostaja v istih frekvenčnih pasovih - 2,4 GHz in 5 GHz, med napravami, ki to brezžično tehnologijo podpirajo, pa za zdaj prednjačijo pametni telefoni. Novi standard povečuje hitrosti na obeh radijskih frekvencah, pri čemer frekvenčni pas 5 GHz prvenstveno koristi industrija. Internetno povezovanje na in med napravami ter vsakodnevnimi predmeti (Internet of Things) bo z novim standardom omogočalo njihovo medsebojno komunikacijo in izmenjavo podatkov, da bi uporabnikom občutno olajšalo njihovo upravljanje.

Izboljšave standard prinaša tudi tja, kjer je aktivnih veliko brezžičnih omrežij in naprav, ki jih koristijo uporabniki. Hitrosti prenosa se zaradi preobremenjenosti omrežja upočasnijo, kar je izjemno moteče. Zgovorni primeri so na primer polni stadioni in letališča, gneča v nakupovalnih centrih, hotelskih kompleksih ali celo natrpanih pisarnah, kar podaljšuje čas prenosa podatkov na pametnih napravah. Novi Wi-Fi 6 vključuje številne nove tehnologije, ki ta problem rešujejo. Nekateri proizvajalci celo poudarjajo, da bodo na preobremenjenih območjih z veliko povezanimi napravami povprečno hitrost vsakemu uporabniku povečali vsaj za štirikrat. 

Modeme s podporo Wi-Fi 6 bomo postopoma vključevali v omrežje. Med prvimi naročniki z Wi-Fi 6 bodo naročniki paketov Oranžni diamant in Oranžni diamant HBO, ki vključujeta hitrosti do 750/150 Mbit/s.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?