Za uporabnike telefonov Huawei

Pozdravljeni,

Verjetno ste že vsi zasledili, da je je pred kratkim Huawei ostal brez Googlove podpore, zaradi vmestitve podjetja Huawei na ZDA-jev trgovski črni seznam. Posledično je Huawei ostal brez podpore za Googlov Android, aplikacije Google Play, YouTube, GMail ipd.

Huawei nam je zatrdil, da ZDA-jev ukrep ne vpliva na trenutne uporabnike naprav. Naprave Huawei bodo normalno delovale in prejemale varnostne zaščite, kot običajno. Ravno tako, bodo aplikacije YouTube, Google Play ipd., še naprej normalno delovale na obstoječih napravah.

Google je najavil, da so prejeli 90-dnevno licenco za polno sodelovanje s podjetjem Huawei, kar pomeni, da bodo Huawei naprave lahko deležne tudi funkcijskih posodobitev Android, vse do 19. avgusta. (Recimo nadgradnja z Android 8.0 Oreo na 9.0 Pie.)

Kaj to pomeni za prihajajoče Huawei naprave?

Naprave, ki bodo izdane po 19. avgustu, bodo morale uporabljati odprtokodni Android operacijski sistem (AOSP) in ne več Googlovega. Bistvena razlika je to, da AOSP nima Googlovih aplikacij Google Play, YouTube, GMail, Drive ipd. Ravno tako, funkcijske posodobitve na AOSP nekoliko zaostajajo za Googlovim Androidom. Za Evropske uporabnike mobilnih telefonov, je Android brez Play Stora in ostalih Googlovih aplikacij nekoliko manj zanimiv. Kako se bo Huawei s prihajajočimi telefoni spopadel z manjkajočimi Googlovimi aplikacijami, nam še ni znano, vas bomo pa obvestili, takoj ko bomo imeli več informacij.

Povzetek:

  • Po 19. avgustu Huawei ostane brez licence za Googlov Android, kar pomeni, da bodo prihajajoči telefoni lahko temeljili le na odprtokodnem AOSP Androidu, ki je brez Googlovih aplikacij in Play Stora.
  • Za uporabnike obstoječih naprav Huawei, tudi po 19. avgustu ostane vse enako kot do zdaj, a vendar bodo lahko deležne samo še varnostnih posodobitev in ne več funkcijskih (Primer: nadgradnja z Android 8.0 Oreo na 9.0 Pie.)
  • Google Play in ostale aplikacije, bodo delovale še naprej na obstoječih napravah.
Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?