Zvočni opisi na programih SLO 1 HD in SLO 2 HD

Slepim in slabovidnim uporabnikom storitev T-2 in vsem drugim z motnjami branja je od danes dalje omogočeno kakovostno spremljanje televizijskih vsebin na programih SLO 1 in SLO 2 v visoki ločljivosti (HD). Napredni T-2 grafični vmesnik namreč omogoča vklop dodatnega zvočnega opisa na naštetih televizijskih programih in tako tudi zvočne opise v situacijah, ko je v vsebini, ki se prikazuje na ekranih, zgolj slika.

Družba T-2 je ob današnjem mednarodnem dnevu bele palice podprla prizadevanja Televizije Slovenija in uporabnikom svojih storitev omogoča dostop do nove storitve na prvem in drugem HD programu nacionalne televizije, ki je namenjena osebam z okvaro vida, osebam z motnjami branja in tudi drugim, ki ne zmorejo prebrati podnapisov. Današnja novost jim bo pomembno izboljšala spremljanje televizijskih vsebin.

Trenutno je na voljo že zvočni opis, ki predstavlja prevod slike v besedo. Pripovedovalec med premori, se pravi v prazninah med dialogi ali originalno pripovedjo, opisuje, kaj se dogaja v sliki. Kmalu bodo sledili še zvočni podnapisi, ki omogočajo sledenje tujejezičnim delom programa. Podnapisi v sliki se s pomočjo sinteze govora predvajajo zvočno.

Katere televizijske vsebine so opremljene z dodatnimi zvočnimi prilagoditvami?

V prvi fazi so z zvočnimi podnapisi opremljeni tujejezični pogovori in prispevki dnevnoinformativnih oddaj, med katere sodijo: Poročila, Prvi dnevnik, Poročila ob petih, Dnevnik in Odmevi, Studio 3 in nekatere druge. Z zvočnimi opisi so opremljene izbrane dokumentarne in igrane oddaje slovenske produkcije, ki so primerne za zvočno opisovanje. To pomeni, da imajo dovolj prekinitev v originalnem besedilu, ki jih je mogoče zapolniti z zvočnim opisom dogajanja v sliki.

V drugi fazi načrtujejo na Televiziji Slovenija z zvočnimi podnapisi opremiti tudi dokumentarne in igrane oddaje ali filme tuje produkcije ter tiste dokumentarne in igrane oddaje ali filme slovenske produkcije, ki vsebujejo podnaslovljene tujejezične dele, za katere bodo za te namene predhodno uspeli pridobiti potrebne avtorske pravice. 

Za člane društva slepih in slabovidnih je na voljo 10% popust na mobilnih paketih Brezčasni in stacionarnih paketih T2, T3, T4 ter Oranžnih paketih.

Podrobnejši opis in navodila za vklop najdete na tej povezavi.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?