Kaj lahko pričakujemo od 5G omrežja?

Že nekaj časa poslušamo in beremo o omrežju 5G, njegovi hitrosti in uporabi v vsakdanjem življenju. Veliko se nas sprašuje, kakšno hitrost bo omenjeno omrežje prineslo? Nekateri ga imenujejo kar »brezžično vlakno«, saj naj bi bil prenos podatkov hitrejši in imel manjšo zamudo kot običajna internetna povezava danes.

5G je naslednja generacija sistemov brezžične tehnologije, ki bo zagotavljal večje hitrosti kot katerakoli prejšnja generacija. Pri testiranju 5G tehnologije hitrosti dosegajo od 700 do 3025 Mb/s (3,025 Gb/s) kar pomeni, da bodo filmi, ki so potrebovali nekaj minut za prenos z omrežjem 4G, preneseni v le nekaj sekundah.

Čeprav pri uporabi omrežja 5G najprej pomislimo na pametne telefone in druge mobilne naprave, obstajajo številne druge aplikacije, ki bodo koristile tehnologijo 5G. Dober primer je internet stvari (IoT), ki bo imel še posebej ob razvoju industrije koristi tako od hitrosti kot tudi do pasovne širine.

Preskok na tehnologijo 5G ustvarja ogromno priložnosti za številne panoge. Industrije, kot so zdravstvena, proizvodna in avtomobilska, že posegajo po tehnologiji 5G in postajajo čedalje bolj povezane.

Omenjene panoge bodo omrežje 5G koristile iz naslednjih razlogov:

  • naprave 5G imajo nižjo zamudo, kar omogoča hitrejši prenos večjih podatkovnih tokov,
  • naprave 5G so bolj zanesljive in omogočajo boljši prenos podatkov v ekstremnih pogojih,
  • 5G je bolj prilagodljiv kot Wi-Fi in lahko podpira širši nabor naprav, senzorjev in prenosljivih naprav.

Zdravstvo

V poskusu zmanjšanja stroškov in izboljšanja splošnega zdravja zahodna medicina prehaja v preventivno oskrbo. Omrežje 5G ponuja ogromno možnosti za razširitev preventivnih in nadzornih praks preko prenosljivih naprav. Takšne naprave se med drugim že uporabljajo za sledenje  spanja, ravni glukoze v krvi, telesne aktivnosti in podobno.

Večja hitrost in boljša zanesljivost omrežja 5G bo omogočila razvoj bolj zapletenih naprav, tudi tistih, ki so vgrajene neposredno v človeško telo.

Za bolnike, ki okrevajo po možganski kapi, so večkratni obiski bolnišnic breme, obenem pa pogosto trpijo zaradi pomanjkanja spremstva in oskrbe na domu. Spremljanje bolnikov v njihovem vsakdanjem življenju danes s tehnologijo 4G še ni mogoče. Takšnim bolnikom se bo lahko omogočil bolj prilagojen nadzor in boljša nega na domu, ne da bi morali obiskati bolnišnico.

Na področju robotske kirurgije lahko 5G dramatično poveča sposobnost zdravnikov, da bolnikom po vsem svetu omogočijo kritične in specializirane storitve oskrbe.

Robotska kirurgija je danes izvedljiva zlasti v gostih mestnih območjih, ki imajo dostop do hitrega širokopasovnega interneta, vendar morajo biti zdravniki v istem operacijskem prostoru kot pacient. Z nizko zamudo in brez šuma v komunikaciji na dolgih razdaljah lahko 5G omogoči izvajanje operacij od koderkoli na svetu.

Zanimivost: Januarja 2019 je ekipa na Kitajskem prvič preizkusila operacijo na daljavo in odstranila živalska jetra.

Proizvodnja

Proizvodna industrija je že začela uporabljati tehnologije umetne inteligence in IoT, da bi povečala učinkovitost, izboljšala zbiranje podatkov in nadgradila analitiko. Z omrežjem 5G bodo proizvajalci zbirali in prenašali podatke hitrejše in na bolj zanesljiv način ter v delovni proces vključili širši nabor senzorjev in naprav.

Medtem ko zakasnitev omrežja 4G in manjša zanesljivost Wi-Fi danes takšno tehnologijo omejujeta, jo 5G-jeva sposobnost prenašanja videoposnetkov z nizko zamudo pri visoki ločljivosti lahko potencialno naredi veliko uporabnejšo.

Primeri industrijske uporabe 5G vključujejo:

  • neprekinjeno spremljanje učinkovitosti opreme,
  • robotsko vizualno prepoznavanje, ki samostojno zagotavlja kakovost izdelkov,
  • napovedna analitika, ki bo pokazala, kdaj bo del propadel.

Avtomobilizem

Tesla, Google in drugi že leta tekmujejo, da bi ustvarili prvo sposobno avtonomno vozilo, sposobno za upravljanje brez človeškega voznika. Njihov primarni pristop do zdaj uporablja računalnike in radarje za skeniranje okolja okoli vozila ter nato na podlagi informacij odločajo o naslednjem premiku avtomobila.

Razpoložljivost 5G bi pomenila večjo gostoto senzorjev v okolju in hitrejši prenos podatkov s centraliziranih strežnikov na te senzorje in vozila  in posledično hitrejše izboljšanje z algoritmi strojnega učenja.

Povprečni avtonomni avtomobil prihodnosti bi lahko proizvedel kar 2 milijona gigabajtov podatkov na teden. Tolikšne količine podatkov v oblak ali na regionalni strežnik danes z omrežjem Wi-Fi ali 4G ni mogoče prenesti.

Maloprodaja

Trgovci v maloprodaji so v zadnjih nekaj letih vložili milijone evrov v pametne tehnologije, da bi kupcem pomagali učinkoviteje nakupovati, hkrati pa zbrati več podatkov o izkušnah strank. Od analitike v trgovini do spremljanja polic, ki temelji na vizualnem prepoznavanju, je vse odvisno od sposobnosti prenašanja velikih količin podatkov in dostopa do povezav z visoko prenosno močjo.

„Pametne police“, ki vključujejo tehnologijo RFID, lahko na primer lastniku podjetja povedo razmerje med prevzemi artiklov in prodajo ter prikazujejo dinamične cene. S tehnologijo 5G bi police, opremljene s senzorji, lahko določile nizke zaloge posameznega izdelka in podatek sporočile distribucijskemu  centru, da napolni zaloge in dinamično spremlja napredek pošiljke.

Danes podjetja uporabljajo virtualno preizkusno tehnologijo, da strankam v trgovini pomagajo videti, kako bi izgledala določena ličila preden jih kupijo, vendar je proces omejen zaradi počasnega pošiljanja podatkov. Tehnologija 5G odpravlja takšne omejitve – nekega dne bomo lahko preizkusili svoja oblačila v razširjeni resničnosti s tako natančnostjo, da bi jo težko ločili od resničnosti.

5G ima potencial tudi za ustvarjanje povsem novih vrst izkušenj z nakupovanjem, ki bi bile z današnjo tehnologijo nepredstavljive: na primer aplikacija za razširjeno resničnost na pametnem telefonu, ki se sproži ob vstopu v trgovino in uporabnika usmeri neposredno na polico, kjer lahko najde iskane izdelke. Fizične podlage za tovrstne izkušnje se že pojavljajo pri maloprodajnih trgovinah (npr. Amazon Go).

Zabava

Medijski velikani, kot sta Fox in Warner Brothers, so že začeli raziskovati uporabo 5G tehnologije. 5G kanali bodo lahko ponudili ogled vsebine v živo z neprimerljivo kakovostjo. Amazon in Dish Network se že pogajata o skupni izgradnji in podpori omrežja 5G.

Hitrosti prenosa se bodo dramatično povečale, zato so nalaganje filmov, iger in televizije možne v nekaj sekundah in ne v minutah. To bi lahko spodbudilo premik prenosa vsebin na mobilne naprave, bo moč do prenesenih medijev dostopati in uživati s povezavo ali brez nje.

5G bi lahko še bolj preoblikoval razširjeno resničnost (AR) in virtualno resničnost (VR). VR in AR aplikacije imajo višje vidno polje, večjo ločljivost in hitrost slike kot običajni mediji, zato potrebujejo bistveno višjo raven pasovne širine in nižjo stopnjo zamude, da bi lahko gledalcu prenašali dosledno izkušnjo.

Sicer 5G omenja potencialno zamudo med 1-4 milisekundami, kar je za razliko od 60 milisekund, ki jih ponuja omrežje 4G, veliko bolj uporabno.

Za zaključek

Verjetno bo tehnologija 5G vplivala na zasnovo naprav. Nekateri prototipi trenutno že obstajajo, vendar lahko traja nekaj časa, preden lahko proizvajalci pravilno (in estetsko) integrirajo nove 5G antene v mobilne naprave. Toda s toliko podjetji, ki si prizadevajo za uresničitev tehnologije, bi morali potrošniki pričakovati, da bodo v bližnji prihodnosti videli vrsto naprav s 5G podporo.

Medtem ko bo storitev 5G morda na voljo že v letošnjem letu, lahko za celovito pokritje in uporabo traja še desetletje. Tako bo omrežje 4G še vedno ostalo privzeta storitev tudi v gosto naseljenih mestih.

Tehnologija

Počasen internet? Odkrijte vzroke in jih odpravite!?

Ne glede na to, ali ste povezani na domači internet, mobilne podatke ali brezžični internet v restavraciji ali trgovini, je zagotovo vsak izmed nas vsaj enkrat naletel na težavo počasnega nalaganja strani, oziroma internetna povezava ni delovala, kot bi morala.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?