Kako izbrati nov mobilni telefon?

Novi in zmogljivejši mobilni telefoni nas uporabnike prepričajo v menjavo naprave na vsaki 2 ali 3 leta, ko stari mobitel postane zastarel.

Če začasno damo na stran osebne preference glede znamke, cene, oblikovanja in dimenzij, lahko kot kriterij vzamemo kar osnovne tehnične podatke in karakteristike. Seveda se mora vsak uporabnik pred nakupom vprašati, kaj potrebuje in pričakuje od svojega mobilnega telefona. Če ste vajeni določene znamke, operacijskega sistema ali uporabniškega vmesnika, menjave ne priporočamo.

Na svetovnem trgu mobilnih telefonov prevladujeta operacijska sistema Android in iOS. Slednjega boste najpogosteje našli naloženega na Apple napravah, na drugih redkeje.  Pomembna razlika je število dostopnih aplikacij: število je za iOS nižje predvsem zaradi dejstva, da mora Apple vsako aplikacijo pred uvedbo v App Store trgovino odobriti (če izpolnjuje določene minimalne zahteve). Za Android je aplikacij več, a niso vse preverjene s strani Googla in kot uporabnik morda ne boste vedeli, kako dobra je posamezna aplikacija. Našli boste tudi telefone z operacijskim sistemom Windows, na katerem je nabor aplikacij še nekoliko bolj omejen.

Procesor

“Več je - boljše je” velja pri večini karakteristik. To velja predvsem pri procesorjih, RAM, pomnilniku in bateriji. Če pogosto sočasno uporabljate več aplikacij ali uporabljate zahtevnejše aplikacije, izberite mobilni telefon z več jedrnim procesorjem. Standard so 4-jedrni procesorji, 8-jedrni so vse pogostejši. Prav tako je boljša čim višja frekvenca oz. takt delovanja. To pomeni, da lahko procesor v enoti časa izvede več dejanj.

Baterija

Za baterijo je pomembo, da ima čim večjo kapaciteto (merjeno v mAh). Tako bo lahko vaš mobilni telefon deloval dlje med dvema polnjenjema. Zaželena je kapaciteta vsaj 3000 mAh ali več ter možnost hitrega polnjenja (t.i. Fast Charge), ki lahko baterijo v celotni napolni v 90 minutah. Nekateri mobiteli omogočajo tudi brezžično polnjenje. V tem primeru mora biti ohišje iz nekovinskih materialov (steklo, plastika), telefon pa polnite tako, da ga položite na poseben brezžični polnilnik. Večina telefonov ima baterijo vgrajeno in jo uporabnik težko zamenja, tako da je potrebno za zamenjavo telefon odnesti na servis.

RAM

Bodoči mobitel naj ima vsaj 4GB delovnega (RAM) pomnilnika, saj bo tako omogočal sočasno delovanje več aplikacij brez zatikanja. Glede notranjega pomnilnika naj bo ta čim večji, dodatno ga lahko razširite s spominsko microSD kartico. Predlagamo, da v telefonu nastavite, da je notranji pomnilnik “rezerviran” za operacijski sistem in njegove nadgradnje, medtem ko aplikacije in vaše vsebine (slike, video, datoteke) hranite na spominski kartici. Večji pomnilnik - boljše delovanje aplikacij.

Kamera

V zadnjem času je mobilni telefon prevzel tudi vlogo kompaktnega fotoaparata. Že najosnovnejši modeli imajo dve kameri (eno nad zaslonom, drugo na zadnji strani), vsaj ena ima ločljivost 10 megapikslov ali več. Večja ločljivost pomeni večje slikovne datoteke, ki hitreje zasedejo spominski prostor notranjega pomnilnika oziroma spominska kartice. Na kakovost fotografij vplivajo tudi kakovostne leče - dražji mobiteli imajo boljše. Poleg tega imajo mobiteli višjega cenovnega razreda “dvojno” glavno kamero za hitrejše ostrenje in slikanje v zahtevnejših svetovnih pogojih.

SIM kartica

Večina mobitelov omogoča sočasno vstavitev 2 SIM kartic. Vendar bodite pozorni, saj lahko podatkovni promet uporabljate le na eni SIM kartici. Poleg tega, ležišče SIM kartice praviloma na poziciji SIM2, omogoča namestitev dodatne SIM kartice ali spominske kartice.

Zaslon

Večja diagonala zaslona je morda praktična, kadar želite mobitel uporabljati tudi kot tablični računalnik ali bralnik. Je pa takšen telefon težje prenašati v žepu oziroma brez ustrezne torbice.
Za izdelavo zaslonov se uporabljata dve tehnologiji: LCD/IPS ter OLED. Prva je cenejša in IPS zaslon ostaja berljiv tudi pri direktni sočni svetlobi. OLED (pri Samsung imenovan AMOLED) pa je energetsko bolj učinkovit, poleg tega pa omogoča boljšo reprodukcijo barv in večji kontrast. Prav tako so OLED zasloni berljivi tudi pod večjim kotom.

TOP IZBIRA
Mobilni telefon LG Q7
Telefon, ki je po mnenju mnogih prava kombinacija med ceno in kvaliteto. Odlična kamera, eleganten design in nadpovprečna odzivnost pri uporabi več aplikacij. Primerne velikosti za vsak žep, s senzorjem za prstni odtis na zadnji strani.

Kakorkoli se boste odločili pri nakupu novega mobitela, bo izbira na koncu kompromis med želenim in ponujenim. Verjamemo, da vam bodo zgornji nasveti vsaj nekoliko olajšali izbiro.

Tehnologija

Nadgradili smo aplikacijo tv2go

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?