Kako varno je odklepanje telefona s prepoznavo obraza?

Že skoraj vsak telefon vsebuje funkcijo odklepanja s prepoznavo obraza. Pa je odklepanje mobilnega telefona na takšen način res varno?

V glavnem poznamo dva načina odklepanja zaslona preko prepoznave obraza:

  • 2D skeniranje obraza s sprednjo kamero (značilno za Android telefone)
  • 3D skeniranje obraza z namenskimi senzorji (značilno za Apple telefone)

V resnici je vrst skeniranja še več, saj se nekateri modeli dopolnjujejo tudi s 2D IR skeniranjem obraza ali skeniranjem oči na različne načine (samo s kamero, infrardečim senzorjem, itd.). Večina androidov podpira odklepanje telefona preko sprednje kamere na način, da ustvari 2D sliko vašega obraza. Če se takšna vrsta skeniranja ne dopolnjuje z infrardečim 2D skeniranjem obraza ali skeniranjem oči, potem ne spada ravno v varen način odklepanja zaslona. Problem je v tem, da telefon ustvari le 2D sliko obraza, kar lahko hitro preslepimo z natisnjeno fotografijo. Umetna inteligenca v dražjih telefonih sicer to poskuša preprečiti, ampak z dobrim tiskom fotografije se še vedno da preslepiti mehanizem za odklepanje. Kadar se telefoni (običajno dražji modeli telefonov) dopolnjujejo ne samo s kamero, ampak tudi z 2D IR senzorji obraza ali oči je varnost v tem primeru sprejemljiva, ampak še vedno ni popolna in se jo da preslepiti.

Za razliko od 2D skeniranj in kombiniranja z IR skeniranjem pri Androidu, je Apple v svoje mobilnike vstavil poseben senzor s 3D skeniranjem, katerega je praktično nemogoče preslepiti. Varen je do te točke, da dovoli tudi avtentikacijo plačil, medtem ko proizvajalci z le 2D skeniranjem tega ne dovoljujejo. 3D skeniranja je tako varno, da ga je mogoče preslepiti le z resnično repliko obraza ali če imate enojajčnega brata oziroma enojajčno sestro, ki ima enak obraz.

Če primerjamo varnost odklepanja zaslona je Applov način odklepanja mnogo bolj varen od Androidnih. Prav tako na cenejših telefonih nekoliko traja preden odklenete telefon, kar je spet nekoliko neprijetno. Če ima telefon kapacitivni seznor, ki spada med najbolj varne čitalce, priporočamo odklepanje s prstnim odtisom.

Novosti

Top model meseca junija - Huawei P smart Pro

Huawei P smart Pro je telefon srednjega razreda, ki predstavlja nadgrajeno različico starejšega modela Huawei P smart Z s kar nekaj izboljšavami. Občutne razlike so steklena zadnja stran, velik zaslon in zmogljivejša baterija.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?