Most med učenjem in zabavo

Otroci so že pridno zakorakali v novo šolsko leto, ki bo prineslo nova prijateljstva, izzive in novo dozo znanja. Znanje pa izhaja iz dobre vsebine, ki spodbuja izobraževanje, kreativnost in razmišljanje. Ker so naši otroci otroci digitalizacije, moramo govoriti predvsem o dobrih in kakovostnih spletnih vsebinah. S pravilnim ravnanjem lahko starši, skrbniki in učitelji zagotovimo otrokom digitalni most med učenjem in zabavo, ki bo vsakemu otroku pomagal rasti in se razvijati.

Kaj je pozitivna spletna vsebina?

Pozitivna spletna vsebina združuje kombinacijo izobraževanja in zabave. Spodbuja otrokovo domišljijo, razvija njegove sposobnosti in ga pripravi na nove priložnosti. Hkrati je zakladnica informacij, ki so oblikovane tako, da pri otrocih vzbudijo pozitivne vrednote, izkušnje in čustva. Splet je lahko odličen vir za njihovo ustvarjalnost, ki se kaže preko pisanja vsebin, ustvarjanja fotografij in videov, ki lahko v prihodnosti iz hobija postanejo prava služba.

Kako pripravimo dobro pozitivno vsebino, primerno otrokom?

Priprava dobre, pozitivne in predvsem varne spletne vsebine zahteva malo načrtovanja, ustvarjalnosti, predvsem pa poznavanja otroških potreb. Igre, aplikacije in spletna mesta morajo biti prilagojeni otrokovi starosti in varna za uporabo. V ta namen je bila ustvarjena kampanja "Pozitivne spletne vsebine za otroke", ki promovira pozitivne vsebine za otroke v družbi staršev, učiteljev in ustvarjalcev spletnih vsebin. Za lažjo predstavo, kako prepoznati pozitivne digitalne vsebine, so strnili glavne kriterije, s katerimi ugotovimo primernost posamezne vsebine.

Primeri pozitivnih slovenskih vsebin za otroke

Tudi pri nas najdemo nekaj kvalitetnih in pozitivnih spletnih vsebin za otroke, ki spodbujajo njihovo kreativnost in jim ponujajo široko paleto znanja. Tehnologija in splet sta lahko za otroke zelo uporabna. Potrebna sta le prava in predvsem varna uporaba koristnih poučnih vsebin, s katerimi nadgrajujejo svoje znanje in sposobnosti. Za vas smo izbrali nekaj spletnih vsebin za najmlajše in tiste malo večje otroke.

Aplikacija ŽivŽav
Lilibi.si 
Časoris
Izodrom
Lahko noč, otroci
Junior dogodivščine

Top 5 poučnih aplikacij

V svetu telefona in računalnikov je samo vprašanje časa, kdaj bo tudi vaš otrok posegel po raznih aplikacijah. Če mu izberemo pravo, poučno aplikacijo s pozitivno vsebino ni s tem pravzaprav nič narobe. S pravilno in zdravo uporabo le teh, lahko dobijo številne priložnosti za učenje in razvoj. Starši pa imamo glavno nalogo, zagotoviti ustrezen nadzor ter jih razumeti. Izbrali smo 5 poučnih aplikacij, ki naredijo učenje še bolj prijetno in zanimivo ter z njihovo pomočjo odkrivajo nove stvari.

Duolingo je za vse mlade nadobudneže, ki želijo postati pravi poligloti in z različnimi jeziki spoznavati svet. Aplikacija, ki zajema več kot 34 različnih jezikov, je namenjena vsem otrokom, ki si želijo še več.

Štiri črke - kviz je miselna igra s katero si vsak otrok širi besedišče, razmiga svoje možgančke in testira hitro razmišljanje. Svoje rezultate lahko nato primerja s prijatelji in tako postane še boljši.

Ježkove dogodivščine je poučna aplikacija v slovenščini, ki ponuja interaktivne in izobraževalne zgodbe skozi katere otroci razvijajo koncentracijo, utrjujejo svoj spomin in gradijo logično mišljenje. Primerna je za otroke, ki so stari 4, 5 in 6 let.

Khan Academy Kids je brezplačni zabavni izobraževalni program za otroke od dveh do osem let. Zajema izobraževalne posnetke, tečaje in vprašanja iz različnih predmetov. Vsakemu otroku ponuja prilagojeno učno pot in mu omogoča najboljšo individualno izkušnjo.

Starfall aplikacija zajema digitalno učenje jezikov in reševanje matematičnih izzivov. Poleg vseh zabavnih in poučnih dejavnosti, ki jih najdemo v tej aplikaciji, je njena prednost predvsem v tem, da je prilagojena poučevanju tistih začetnih bralcev, otrokom s posebnimi potrebami in tistimi z učnimi težavami.

Z naborom danih aplikacij lahko otroci karseda najbolje izkoristijo čas pred zasloni in se medtem tudi kaj naučijo.

Za boljše digitalno otroštvo

Pozitivna digitalna izkušnja je ključ do uspešnega razvoja vsakega otroka v sodobnem svetu, zato je pomembno, da otroku ne prepovemo uporabe interneta, ampak mu pokažemo, kako ga pravilno uporabljati. S pravim pristopom, izobraževanjem, nadzorom ter uravnoteženostjo med digitalnim in fizičnim svetom lahko ustvarimo prijazno okolje, kjer se otroci učijo in zabavajo hkrati. Internet otrokom odpira poti do novih priložnosti, ki jih včasih ni bilo, dobre vsebine pa jim širijo obzorja in s tem ustvarjajo boljše digitalno otroštvo.

Dobro je vedeti

Danes se vse več govori o orodjih umetne inteligence, ki nas spremljajo v šolah, službah in na osebnem področju. Eden izmed teh je tudi ChatGPT, ki je ustvaril velik premik v svetu ter močno spremenil način komunikacije in razmišljanje ljudi. Vsi vemo, da bo umetna inteligenca še bolj napredovala in bo njen vpliv na naša življenja še naprej rastel, zato je dobrodošlo, da se o njej skupaj z otroki pravilno izobrazimo in jo izkoristimo v dobre namene.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?