Nasveti za zavarovanje koles in skirojev

Zima se je poslovila in z gotovostjo lahko trdimo, da se prav vsi veselimo toplejših, s soncem obsijanih dni, ko bomo lahko sedli na kolo ali se po opravkih zapeljali s skirojem. 

Veliko ljudi spomladi avtomobil zamenja za kolo ali skiro, kar pa za sabo prinese nekaj novih stroškov za nakup in zavarovanje kolesa. Hkrati s kolesarjenjem ali vožnjo s skirojem pridejo novi izzivi, tako glede lastne varnosti kot tudi varnosti naših športnih pripomočkov.

Kako zagotovimo, da bodo kolesa in skiroji kar najbolj varni pred nepridipravi?

1. Parkiranje na vidnem mestu

Vozilo vedno parkirajte na vidno mesto. Bodite pozorni na to, da parkirate na odprtem in obljudenem mestu, kjer bodo nepridipravi težje izvedli svojo namero. Če to ni mogoče se dogovorite, da nekdo popazi na vaše kolo in se s tem izognite težavam, do katerih lahko pride pri nenadzorovanem parkiranju.

2. Kvalitetna veriga ni dovolj

Uporaba kvalitetne verige za kolo še ne pomeni, da je vaše kolo varno. Seveda je robustna veriga, ki bo povzročila veliko težav vsakomur z željo po kraji, nujna tudi v zaprtih prostorih kolesarnic ali garaž. Pravilna namestitev verige na kolo in stacionarno oviro (trdna ograja, drevo, itd.) je nujna za ustrezno zaščito pred krajo in zavarovanje kolesa.

3. Fotografirajte svoje kolo ali skiro

Ko pride do kraje kolesa ali skiroja ima mnogo oškodovancev težave s podrobnim opisom svojega vozila. Točna barva, napisi, dodatki, morebitne udrtine, druge specifike so izjemno pomembni za prepoznavo. Če boste opisu dodali še fotografijo vašega kolesa ali skiroja bodo možnosti, da se vaše vozilo vrne k vam mnogo večje. 

4. Uporabite tehnologijo v svoj prid

Novost na trgu so GPS naprave za sledenje, s katerimi lahko zaščitimo svoje dražje premične naprave pred tatvino. Naprave so majhne in priročne ter omogočajo zavarovanje kolesa, skiroja in celo otroškega vozička. Glede na pogostost tatvin, vam toplo priporočamo uporabo tovrstnih naprav, saj so nemoteče in mnogo cenejše od nakupa novega kolesa.

 

GPS naprava za sledenje

Skrb in vzdrževanje sta ključ do varnosti

Zavarovanje kolesa ali skiroja ne pomeni le zaščite pred krajo, temveč tudi ustrezno skrb in vzdrževanje, ki preprečujeta morebitne okvare ali poškodbe, ki bi lahko pritegnile nepridiprave. Redno pregledujte in vzdržujte ključavnice, preverjajte tlak v pnevmatikah, čistite in mažite verigo ter preverjajte zavorne sisteme. 

Ne pozabite tudi na pravilno zavarovanje kolesa ali skiroja, ko ga ne uporabljate. Idealno je, če lahko svoje vozilo shranite v zaprtih in zaklenjenih prostorih, kot so garaže ali kolesarnice. Ta dodatna skrb ne bo samo podaljšala življenjske dobe vašega kolesa ali skiroja, temveč tudi zmanjšala možnost, da postanete tarča tatov.

Ali ste vedeli?

V Sloveniji obstaja Centralni Kolesarski Register (ckr.si). Vsak lastnik kolesa ga lahko brezplačno prijavi v sistem in doda fotografije. V registru pa lahko preverite tudi legitimnost rabljenega kolesa, če se zanimate za nakup.

Kljub zgornjim nasvetom in napravam za zaščito, pa je ključnega pomena predvsem zavedanje in previdnost v vsakdanjem ravnanju z našimi kolesi in skiroji. Vedno imejte v mislih, da je bolje preprečevati kot zdraviti, zato naj vaša kolesa in skiroji nikoli ne ostanejo brez nadzora, še posebej na javnih mestih.

Kolo, varno zaklenjeno in parkirano na vidnem mestu

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj vključuje zavarovanje kolesa?

Zavarovanje kolesa običajno vključuje kritje za krajo, poškodbe ali škodo, ki jo utrpi kolo zaradi prometne nesreče ali vandalizma.

Ali zavarovanje kolesa krije tudi škodo ali poškodbe, ki nastanejo med vožnjo?

Da, večina zavarovanj za kolesa krije tudi škodo ali poškodbe, ki nastanejo med vožnjo, vključno s padci, trčenji ali drugimi nepričakovanimi dogodki.

Je vredno registrirati kolo v Centralnem Kolesarskem Registru?

Absolutno. Registracija v Centralnem Kolesarskem Registru (ckr.si) omogoča lažje sledenje ukradenemu kolesu in poveča možnost, da ga dobite nazaj. Prav tako lahko preverite legitimnost rabljenih koles, preden jih kupite.

Kako deluje GPS sledilna naprava?

GPS sledilna naprava se poveže z vašim pametnim telefonom in vam omogoča, da v realnem času spremljate lokacijo vašega kolesa. V primeru kraje lahko tako hitro delujete in obvestite organe.

Kako najbolje zakleniti svoje kolo?

Uporabite dve različni vrsti ključavnic (na primer U-lock in verigo) in kolo zaklenite za stabilno, nepremično strukturo. Okvir in vsaj eno kolo naj bosta vedno zaklenjena.

Ali lahko GPS sledilnik resnično prepreči krajo kolesa?

GPS sledilnik ne more preprečiti kraje, lahko pa znatno poveča možnosti za povrnitev ukradenega kolesa s sledenjem njegove lokacije v realnem času.

Ali se lahko zanašam na javne kamere za varnost svojega kolesa?

Javne kamere lahko odvračajo nekatere tatove, vendar se na to ne bi smeli zanašati. Uporaba dobre ključavnice in parkiranje na vidnem mestu sta ključna, da bo vaše kolo ali skiro tudi ostalo vaše.

Kako izbrati pravo mesto za parkiranje kolesa?

Iščite osvetljena, obljudena mesta, ki so vidna in blizu vhodov stavb ali drugih javnih prostorov. Izogibajte se odročnim in slabo osvetljenim območjem, ter ne pozabite na zavarovanje kolesa z ustrezno ključavnico.

Kako lahko preprečim poškodbe na kolesu ob zaklepanju?

Uporabljajte ključavnice z gumijastim ali plastičnim ovojem in s tem preprečite, da bi se kolo med zaklepanjem opraskalo. Pazite tudi, da ključavnica ali veriga ne visi prenizko in ne poškoduje kolesa pri premikanju.

Kaj lahko storim, če izgubim ključ od ključavnice?

Če imate rezervni ključ, uporabite tega. Sicer pa se boste morali obrniti na proizvajalca ključavnice ali profesionalnega ključavničarja, ki lahko ključavnico odstrani brez poškodb kolesa.

Za konec

Vsak kolesar ali uporabnik skiroja si želi, da bi njegovo vozilo ostalo varno. Z upoštevanjem zgoraj navedenih nasvetov in malce dodatne previdnosti boste storili veliko za zavarovanje kolesa ter hkrati močno zmanjšali možnost, da postanete žrtev kraje. 

Želimo vam veliko varnih in brezskrbnih kilometrov na vaših kolesarskih poteh in dogodivščinah!

Zabava

Radio Aktual odslej tudi kot televizija

Vsak voditelj radia Aktual bo po novem še bližje, vse od jutra do večera kar v vaši dnevni sobi. Preverite kako.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?