Varno spletno nakupovanje

Varna in odgovorna uporaba interneta je dandanes že kar velik izziv za vsakega posameznika. Internet velja za zakladnico informacij, premalo pa se zavedamo njegove temne plati, ki nas tiho in neopazno spremlja na vsakem koraku.

Ne skrbite, nočemo vas prestrašiti temveč samo opomniti na morebitne ovire, ki jih prinaša vsemogočni internet in s tem tudi spletno nakupovanje. V nadaljevanju vam predstavljamo, na kaj morate biti pozorni pri nakupovanju preko spleta.

Udobno, vendar polno prevar

Kaj je lepšega, kot naleteti na spletno trgovino, ki nudi denarnici prijazne izdelke, brezplačno dostavo po vsem svetu, osupljivo izbiro, neverjetne popuste in še in še. Pravljično kajne? Težava je v tem, da je meja med tem že skoraj popolnim nakupom in vaše prevarane denarnice zelo tanka.

Ugodno in udobno nakupovanje iz domačega naslonjača je vsekakor priročno in se ga poslužujemo že skoraj vsi, vendar si je pred nakupom potrebno vzeti čas in se prepričati o podatkih podjetja, da ne gre za lažno spletno trgovino.

Poskrbite za varno spletno nakupovanje!

Koraki do varnega nakupa

 • Izogibajte se sumljivo nizkim cenam izdelkov – v primeru, da vam spletna trgovina ponudi parfum znamke D&G za 20€ boste takoj vedeli, da gre za ponaredek. Tega pa vam lahko v najslabšem primeru zasežejo ali celo uničijo na slovenski carini.
 • Pred vsakim nakupom preverite navedene kontakte o trgovcu  - ali sta naslov in telefonska številka pravi.
 • Preverite E-mail naslov ponudnika – spletni prevaranti za komuniciranje z vami največkrat uporabijo brezplačne elektronske predale (gmail.com, hotmail.com,…).
 • Preverite relevantnost domene – zna se zgoditi, da je glede na dane podatke spletna trgovina na trgu že kar nekaj časa, vendar potem skozi domeno opazimo, da je bilo podjetje registrirano ne dolgo časa nazaj. Preverite domeno na: http://whois.domaintools.com/
 • Preverite izjavo o varstvu osebnih podatkov – tam naj bi bili znani podatki kdo upravlja spletno stran in njegov kontakt. V primeru da gre za slovensko podjetje, lahko ustanovitev podjetja in ostale informacije dodatno preverite tudi na AJPESU.
 • Zagotovite si varen način plačila – kako vemo da je spletno mesto varno in zaupanja vredno za nakup? Ko se v naslovni vrstici izpiše https://. Tako so naši podatki o kreditni kartici skriti očem prevarantov.

Z novo uporabniško zaščito do večje varnosti

Z letom 2021 je bila sprejeta nova uporabniška zaščita, ki preprečuje zlorabe spletnih nakupov. Do zdaj je bil nakup zaključen ob kliku »potrdi« ali pa smo vpisali potrditveno geslo, ki smo jo dobili na SMS sporočilo, za katerega se je izkazalo, da ni tako varno kot se zdi.

Identiteto posameznika, ki kupuje izdelke, se sedaj lahko preverja na naslednje načine:

 • S prstnimi odtisi in obrazom,
 • z geslom, kodo pin ali varnostnim vprašanjem,
 • s pametnim telefonom ali drugo mobilno napravo.

Poglejmo, kako deluje to v praksi z mobilno banko:

Primer:

1. Potrošnik vnese podatke o plačilu in izdelek kupi,
2. nato dobi obvestilo o transakciji na svoj telefon,
3. obvestilo mora odkleniti s svojim geslom (ki ga ve samo on),
4. kupec odpre aplikacijo mobilne banke in znova pritisne »potrdi«

V primeru, da kupec ne potrdi nakupa v 5 minutah, se ta prekine.

Več varnosti, več brezskrbnih nakupov.

Kako bom plačal?

Vsaka spletna trgovina mora omogočati nemoteno poslovanje z različnimi načini plačila, ta pa morajo biti preverjena in varna za vsakega kupca. Eden izmed prvih načinov plačila je vsekakor plačilo po povzetju. S takšnim načinom plačevanja se pravzaprav ustvari zaupanje med kupci in spletno trgovino, saj se izdelek plača šele takrat, ko je le ta v rokah kupca.

Plačilo po povzetju je za kupce sicer varna, a tudi zamudna in najdražja oblika plačevanja. Ker pa se je svet tako rekoč preselil na internet, je ta način plačevanja že nekoliko »zastarel«, saj ga uporablja le še malokdo. Vsi se namreč raje poslužujemo enostavnejših transakcij s kreditnimi karticami in sistemom PayPal.

PayPal že v osnovi velja za 1 izmed enostavnejših in najcenejših plačilnih sistemov, saj za ustvarjanje računa ne potrebujemo posredovati svojih osebnih podatkov, kupec pa je o vsakem plačilu obveščen preko elektronske pošte.

V primeru, da se odločite za takšen način plačevanja, se pred plačilom vsekakor najprej pozanimajte o varnostnih informacijah in opozorilih, ki vam jih ponuja spletna trgovina. Tako boste lahko sproščeno in varno dokončali spletni nakup.

Kot dodaten nasvet: Pri izbiri zanesljivega ponudnika vam lahko pomagajo certifikati o varnosti, ki jih ima spletna trgovina (»Mastercard Securecode«, Verified by VISA«).

Kaj moram še vedeti?

 • Ne delite več svojih podatkov, kot je to zahtevano z drugimi ljudmi. To vključuje predvsem gesla in številke bančnih računov.                                 
 • Da boste še bolj prepričani v resničnost spletne trgovine, preberite mnenja in izkušnje uporabnikov, ki so že nakupovali na tej spletni strani
 • To ni »ljubezen na prvi pogled«, zato se ne zaletite prehitro v nakup.

Naj bo nakupovanje posebno doživetje.

T-2 Klub zagotavlja varen nakup

Nakupi v naši spletni trgovini so povsem varni in kakovostni, saj so nam vaše zaupanje, varnost in zadovoljstvo na 1. mestu.

Zakaj je nakup pri nas 100% varen in udoben?

 • Varna spletna stran (https://), kar pomeni, da so gesla in številke kreditnih kartic zasebni, ko jih uporabljate na naši T-2 klub strani,
 • vaše osebne podatke skrbno varujemo in jih ne posredujemo tretjim osebam,
 • omogočamo več načinov plačila (plačilo po povzetju, plačilo s kreditno kartico, plačilo s točkami, plačilo ob poravnavi mesečnega računa za storitve T-2),
 • varnost elektronskih plačil zagotavljamo tudi s certifikati o varnosti, saj omogočamo zaščito kartic (»Mastercard Securecode«, Verified by VISA«)
 • vidni so naši kontaktni podatki podjetja,
 • za še večjo varnost in ažurnost zagotavljamo piškotke, s katerimi uporabniku omogočamo prijazne spletne storitve,
 • nudimo pomoč pri vsakem spletnem nakupu, v primeru, da to potrebujete. Naši klicni centri so vam na voljo 24/7 na številki 064 064 064 ali nam pišete na info@t-2.net. Lahko pa preprosto opravite nakup v eni izmed naših poslovalnic.

Najbolje je, da resničnost zgoraj navedenih podatkov preverite tako, da sami preizkusite spletno naročanje svojih najljubših izdelkov v našem T-2 klubu.

Preizkusite našo spletno trgovino!

Za konec

Biti potrošnik je v današnjem svetu težko, saj imamo malo morje ponudnikov, ki nam ponujajo takšne in drugačne izdelke oz. storitve. Zato je priporočljivo, da smo pri nakupovanju previdni in ozaveščeni o nevarnostih spleta. S tem preprečimo, da bi se naše popotovanje po spletnih trgovinah končalo z negativno izkušnjo.

Želimo vam prijetno in varno nakupovanje!

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?