Vzpostavljamo digitalno platformo v Mestni občini Kranj

Mestna občina Kranj pospešeno vzpostavlja koncepte trajnostnega in pametnega mesta. Pred kratkim jo je Evropska komisija uvrstila v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Danes so na občini obeležili nov mejnik – z našo družbo so podpisali pogodbo za vzpostavitev digitalne platforme. S tem Mestna občina Kranj postaja prva v državi, ki uvaja digitalno platformo v najširšem obsegu. Ta bo podpirala digitalne storitve mesta, zbirala, obdelovala in predstavljala ključne podatke za kakovostnejše upravljanje in izboljšala kakovost bivanja v občini.

Mestna občina Kranj (MOK) v svoji trajnostni urbani strategiji navaja, da bo Kranj do leta 2030 inovativno in pametno mesto. Uvedbo digitalnih rešitev za gradnjo pametnega mesta še bolj podrobno opredeljuje v strategiji digitalnega razvoja pametnega mesta. Da je na dobri poti, potrjuje vključitev v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Najnovejši korak pa je vzpostavljanje digitalne platforme, ki jih uvajajo in uspešno uporabljajo velika mesta, kot so Montreal, Barcelona in Dunaj.  

Na MOK so se, preden so objavili javni razpis, po zgledu velikih korporacij poslužili principa testiraj, preden investiraš. Skupaj z lokalnim gospodarstvom so izdelali manjšo digitalno platformo in izvedli pilotni projekt Pametno naselje Mlaka. Merili in prikazovali so realne podatke o prometu, hrupu, onesnaženosti zraka, porabi električne energije. Za celoten segment meritev so izdelali tudi digitalni dvojček mesta, ki omogoča napovedovanje določenih nepredvidljivih dogodkov in upravljanje mesta (npr. obveščanje prebivalcev ob nenadnem onesnaženju zraka). Projekt se je izkazal za uspešnega in zdaj ga širijo na celotno mesto.

Foto: Anže Krže/Mediaspeed

»Naša pot je jasna: Kranj bi radi postavili na mesto vodilnih pametnih mest v Sloveniji. Proces izbire izvajalca za vzpostavitev digitalne platforme je trajal skoraj leto dni. Ugotavljam, da je bil dolgotrajen tudi zato, ker smo naročali pridobitev, ki je v Sloveniji še ni. Izzivi tako na naročniški kot ponudbeni strani so bili zato veliki,« je povedal župan Matjaž Rakovec in dodal, da so po objavi javnega razpisa prejeli pet prijav in po petih krogih pogajanj za ponudnika izbrali naše podjetje. »V prihodnjih mesecih bomo skupaj s podjetjem T-2 vzpostavili sodobno rešitev, ki bo sčasoma korenito spremenila upravljanje mesta in omogočila povsem nove možnosti z uporabo podatkov za boljše in bolj zdravo življenje v občini. Aktivno bomo v proces vključili občanke in občane, kako s tovrstno platformo izboljšati kakovost njihovega vsakdana. Digitalno platformo uvajamo v pravem trenutku, saj je Evropska komisija izbrala Kranj v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Kar nas tudi zavezuje k zniževanju izpustov ogljikovega dioksida, povečanju mobilnosti, varčnim gradnjam, uvajanju zelenih površin. Vse te elemente bomo zbirali in jih analizirali, da bi se čim bolj približali cilju Evropske komisije in ohranili naše mesto zdravo in kakovostno za bivanje, delo, obisk. S tem pa se naša digitalna pot še ne konča. V prihodnjih mesecih bomo sklenili tudi pogodbo za izvajalca mestne kartice, ki se bo povezovala z digitalno platformo,« je razkril župan in se nam ob tem zahvalil za strokoven pristop in profesionalno ponudbo.

Foto: Anže Krže/Mediaspeed

Predsednik poslovodstva T-2 mag. Jure Valjavec je ob podpisu pogodbe za vzpostavitev platforme za pametna mesta izrazil ponos in veselje, da so na MOK kot najboljšo na javnem razpisu prepoznali prav rešitev podjetja T-2. Hkrati je tudi zagotovil, da je T-2 platforma za vzpostavitev pametnega mesta, ki je plod domačega, slovenskega znanja, trenutno ena izmed najboljših rešitev na tem področju na svetovni ravni. Izrazil je še prepričanje, da bo vzpostavitev platforme za pametna mesta v MOK eden od vzorčnih modelov na področju delovanja pametnih mest v Sloveniji in širše.

Foto: Anže Krže/Mediaspeed

Koncept T-2 rešitve za pametna mesta temelji na sistematičnem zbiranju in obdelavi vseh razpoložljivih podatkov in informacij (kot so obstoječi IoT senzorji, podatkovne baze obstoječih IKT sistemov v občini in ostalih institucij v upravljanju ali soupravljanju občine), relevantnih za učinkovitejše vodenje mesta in zagotavljanje javnih storitev, ter vključitve občanov v posredovanje mnenj, ki jih vodstvo občine obravnava kot relevantne za odločanje glede pomembnih izzivov in razvojnih projektov. V okviru navedene platforme je zelo pomemben komunikacijski modul, ki preko mobilne aplikacije omogoča prijavo občana v platformo z ustreznim nivojem identitete. Občina lahko preko te platforme in mobilne aplikacije interaktivno komunicira z občani in jim za njihovo boljšo informiranost posreduje podatke o pomembnih dogodkih v lokalni skupnosti. Prav tako jih obvešča o izboljšavah, ki vplivajo na kakovost njihovega življenja, o izboljšavah pri interakcijah občine z občani in obiskovalci ter o izvajanju določenih aktivnosti oziroma storitev za občane na racionalnejši in prijaznejši način.

»Vse te prednosti bodo MOK naredile privlačnejšo za razvoj gospodarstva in turizma. Funkcionalnosti navedene platforme zaradi svoje odprtosti omogočajo tudi lažje uvajanje procesov digitalne preobrazbe, ki na podlagi digitalizacije in sodobnih spletnih tehnologij omogočajo optimizacijo procesov na različnih področjih ponudbe storitev ter interakcije občine z občani, kar daje priložnost tudi mladim, inovativnim posameznikom in gospodarskim subjektom za lažje vključevanje v gospodarski razvoj na lokalni ravni,« je dodal Gašper Žerovnik, vodja našega oddelka za digitalne transformacije.

Tehnologija

Spletne prevare: Kakšen je pa vaš digitalni ščit?

Na spletu ste ranljivi, a nikakor nemočni. Poskrbite za ustrezno kibernetsko zaščito.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?