Z akcijo T-2 ❤ življenje smo prižgali lučko v Murski Soboti

V Splošni bolnišnici Murska Sobota smo danes v okviru dobrodelnega projekta T-2 ❤ življenje, ki že od lani poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki, ginekološko-porodnemu oddelku v uporabo slovesno predali najnovejšo napravo BL70, namenjeno zdravljenju zlatenice pri novorojenčkih z metodo fototerapije. Napravo za obsevanje z modro svetlobo smo predstavnikom bolnišnice predali skupaj z društvom Slojenčki, ki si z nami prizadeva za uspešno zdravljenje otrok, pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi zlatenica. Murskosoboška bolnišnica je tako že trinajsta ustanova, ki je pridobila to najsodobnejšo napravo, v mesecu aprilu pa bomo tudi sklenili ta projekt, s katerim te naprave podarjamo vsem 14 slovenskim porodnišnicam.

 

V Sloveniji zdravljenje s fototerapijo letno potrebuje okoli 15 % vseh novorojenčkov oziroma 3000 otrok, pri katerih se kmalu po rojstvu pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice. Zaradi neravnovesja med nastajanjem bilirubina v krvi se koža tako pri donošenih kot prezgodaj rojenih novorojencih obarva rumeno. Blaga zlatenica običajno izzveni v prvih dveh tednih, medtem ko lahko pri zahtevnejših oblikah bilirubin povzroči tudi trajno okvaro možganov in invalidnost. Pojav zlatenice je lahko tudi znak za različna obolenja novorojencev, zato je za uspešnost zdravljenja in razvoj otroka  njeno zgodnje odkrivanje še posebej pomembno.

V SB Murska Sobota so na priložnostni slovesnosti, ki je potekala na zunanjem prostoru pred vhodom v murskosoboško porodnišnico, uvodoma pozdravili vse prisotne in se v nadaljevanju za donacijo toplo zahvalili predstavnikom društva Slojenčki in družbe T-2. Uradni predaji so prisostvovali strokovna direktorica Manuela Kuhar Makoter, dr. med., spec. kirurgije, pomočnica direktorja za zdravstveno nego Nataša Kreft, mag. zdr. – soc. manag., asist. Luka Roškar, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, Karolina Kovač, diplomirana babica, vodja babiške nege, in Anita Sobočan, diplomirana babica v otroški sobi Ginekološko-porodniškega oddelka, društvo Slojenčki je zastopala koordinatorka projekta Andreja Verovšek, družbo T-2 pa Gregor Štampohar, član poslovodstva za področje prodaje in marketinga.

Strokovna direktorica Manuela Kuhar Makoter je izpostavila pomen te pridobitve za njihovo ustanovo in paciente: ''V naši porodnišnici se je v letu 2021 rodilo 769 otrok, med njimi pa je  med 10 do 15 % takih, ki v prvih dneh po rojstvu potrebujejo tovrstno zdravstveno oskrbo. Za donacijo, s katero bomo omogočili varno in učinkovito zdravljenje otrok z zlatenico, se društvu Slojenčki in družbi T-2 iskreno zahvaljujemo. S to najsodobnejšo napravo za fototerapijo bomo našim najmlajšim pacientom nudili še kakovostnejšo oskrbo v naši porodnišnici."

V nadaljevanju je prisotne nagovorila Andreja Verovšek, koordinatorka akcije iz društva Slojenčki: ''Donacija družbe T-2, s katero je v lanskem letu naše društvo Slojenčki združilo moči, poteka v okviru dobrodelnega projekta T-2 ❤ življenje, naš skupni cilj pa je vse slovenske porodnišnice opremiti z najmodernejšimi napravami BL70 ter prispevati k izboljšanju pogojev za zdravljenje zlatenice pri novorojenčkih. To je tudi največja enkratna donacija, pri kateri sodeluje naše društvo. Danes smo to napravo, ki je prijazna za uporabo ter omogoča varno terapijo s prilagajanjem doze in časa obsevanja novorojencev, v kompletu s senzorjem, kamero, zaščitnim pregrinjalom in stojalom, uspešno predali še osrednji murskosoboški porodnišnici, in nadejamo se, da bomo s to vrhunsko opremo tudi mi doprinesli svoj delež k bolj varnemu in učinkovitemu zdravljenju novorojencev.''  

Projekt T-2 ❤ življenje je eden največjih podpornikov dobrodelne akcije, ki že od lanskega maja poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki. ''T-2 ljubi življenje je projekt, ki ga izvajamo že od leta 2018 v sodelovanju in s podporo naših poslovnih partnerjev, uporabnikov in zaposlenih v T-2. Najprej smo predali reševalne motorje vsem trem slovenskim ustanovam, ki pri nas izvajajo tovrstno nujno medicinsko pomoč, torej Ljubljani, Mariboru in Kopru, lani pa smo se povsem posvetili novorojencem, ki so najranljivejši prav v prvih dneh svojega življenja. Izjemno hitro smo našli skupen jezik z društvom Slojenčki, ki si prav tako kot mi prizadeva za boljšo opremljenost ustanov, zlasti porodnišnic. Zavedamo se, da so novorojenčki vedno deležni vrhunske oskrbe s strani zdravstvenega osebja, zdaj pa jim bo pri tem v pomoč tudi tehnološko trenutno najbolj napredna naprava na evropskih tleh,'' je ob priložnosti predaje naprave BL70 poudaril Gregor Štampohar, član poslovodstva družbe T-2. ''Vsem, ki sodelujejo v projektu in so se skupaj z nami hitro odzvali klicu k dobrodelnosti, se iskreno zahvaljujem, prav tako tudi sodelavcem in T-2 naročnikom, ki nam to omogočajo. Ker je ljubezen do življenja vpeta tudi v ime našega dobrodelnega projekta, naj jo simbolno odraža tudi ta nova naprava, ki jo danes predajamo osrednji murskosoboški bolnišnici.'' 

Nova pridobitev bo  razveselila tudi mamice, saj jim bo naprava omogočala prilagajanje časa terapije, ki ga lahko prekinejo za nego in hranjenje otroka, ter nadzor novorojenčka preko kamere med terapijo obsevanja.

Obvestila

V okviru akcije T-2 ❤ življenje smo prižgali lučki v ptujski in mariborski porodnišnici

Dobrodelni projekt T-2 ♥ življenje v sodelovanju z društvom Slojenčki nadaljujemo s predajo fotolučk porodnišnicama Maribor in Ptuj.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?