Tehnične informacije o Pametni Wi-Fi mreži

Vas zanima bolj podrobno, kako deluje Pametna Wi-Fi mreža?

Za vse, ki vas zanimajo sodobne tehnološke rešitve in njihovo delovanje smo pripravili še dodatne informacije o delovanju storitve Pametna Wi-Fi mreža oz. bolj znano pod imenom Wi-Fi Mesh.

 

 

Tehnološke rešitve brezžične povezljivosti (Wi-Fi) so že dlje časa sestavni element sodobnega rezidenčnega usmerjevalnika, kakor tudi CPE IAD (Customer Premises Equipment Integrated Access Device) telekomunikacijskih operaterjev. Tehnološke rešitve Wi-Fi so tipa »best effort«, znane predvsem s povzročanjem vrste tehničnih nevšečnosti zaradi prezasičenosti WiFi 2,4 GHz spektra, slabih dosegov, slabih in variabilnih podatkovnih hitrosti ter podvrženosti elektromagnetnim vplivom okolice. Standard IEEE 802.11ac (5 GHz WiFi) začasno deloma rešuje prezasičenost frekvenčnega spektra 2,4 GHz WiFi. Problematiko rezidenčnih omrežij WiFi se je reševalo z dodatnimi AP (Access Point), replikatorji signala ipd. Na trgu pa se je pojavila nova WiFi tehnološka rešitev, imenovana Mesh WiFi.

Sistemi WiFi Mesh so namenjeni za pokrivanje uporabnikovega doma z brezžičnim signalom WiFI. WiFi Mesh sistem je hibriden sistem, sestavljen iz več omrežnih komponent. Glavna komponenta je usmerjevalnik, ki se neposredno poveže s t. i. CPE IAD omrežnim zaključkom. Ostale komponente so satelitski moduli oziroma dostopne točke (Access Point), ustrezno razporejene po bodisi hiši ali stanovanju. Vsi ti elementi so del enega brezžičnega omrežja in imajo enako ime brezžičnega omrežja (SSID) in enako geslo. Za razliko od razširitvenih naprav (ekstenderjev, repetitorjev …), ki z usmerjevalnikom komunicirajo prek radijskih valov 2,4 in 5 GHz, večina satelitov (AP) WiFi Mesh sistema uporablja mrežno tehnologijo za komuniciranje z usmerjevalnikom in med seboj.

Sistemi WiFi Mesh so po drugi strani usmerjeni k uporabnikom z malo ali brez tehničnega znanja in jih je mogoče namestiti v nekaj minutah. Običajno ima uporabnik na voljo enostavno mobilno aplikacijo, ki ga vodi skozi postopek namestitve z ilustriranimi navodili. Aplikacija uporabniku pove, kje namesti vsako vozlišče za maksimalno pokritost in izbere najboljši Wi-Fi kanal ter radijski pas za optimalno zmogljivost. S tem se med različnimi točkami rezidenčnega doma vzpostavi in ohranja kar najhitrejša brezžična povezava. Sisteme WiFi Mesh je moč enostavno razširiti, dodati in upravljati z uporabo pametnega telefona. Prav postavitev satelitov (AP) je najbolj ključni korak namestitve omrežja.

Sistemi WiFi MESH niso videti kot tradicionalna namestitev z usmerjevalnikom in podaljškom dometa. Usmerjevalnik in sateliti uporabljajo notranje antene in so praviloma oblikovno dovršeni, tako da jih je moč postaviti na vidno mesto. Ne pričakujte, da boste našli veliko utripajočih LED indikatorjev – ti sistemi so zasnovani tako, da se zlijejo v uporabnikov dom. Običajno imajo vsaj en LAN priključek za povezovanje z napravami.

Wi-Fi MESH sistemi so večpasovne omrežne naprave, ki delujejo na radijskih pasovih 2.4 GHz in 5 GHz ter uporabljajo brezžično tehnologijo 802.11ac. Nekateri modeli nudijo podporo za tehnologijo z večuporabniškimi in večkratnimi vhodnimi izhodi (MU-MIMO), ki istočasno in ne zaporedno prenašajo podatke na več združljivih brezžičnih odjemalcev.

WiFi gostovanje (roaming) je proces premikanja Wi-Fi klienta iz enega na drug radijski vmesnik brez izgube povezave. (iz ene na drugo Wi-Fi dostopno točko). Če se postopek gostovanja izvede dovolj hitro, tipično v času 50 ms, je prehod tako hiter, da ne pride do izgub podatkovnega VoIP klica ali prekinitve video podatkovnega toka.

Proces gostovanja je sestavljen iz štirih korakov. Vsak izmed korakov je prožen s strani STA (Wireless Client Device: telefon, tablica, osebni računalnik …):

  • Iskanje ciljev AP: To se lahko zgodi, ko STA doseže raven praga skeniranja (prednostno gostovanje - običajno na osnovi RSSI) ali ko se STA odloči za gostovanje. Prednostno skeniranje je bolj zaželeno kot čas gostovanja, saj zmanjšuje čas bivanja.

  • Odločitev »kdaj« preiti na drug AP: STA običajno spremlja RSSI (raven signala), da določi, kdaj bo prešel na drug AP. Ko nivo signala trenutne povezave doseže nastavljeno vrednost, STA zažene proces gostovanja. Gostovanje se lahko sproži tudi z drugimi mehanizmi, vendar je najpogosteje uporabljen RSSI.

  • Odločitev »kam« na kateri AP preiti: Izbrani ciljni AP je običajno tisti, ki ponuja najmočnejši signal v trenutnem pasu. Vendar so možna druga merila gostovanja, vključno s razmerjem med signalom in šumom (SNR), hitrostjo povezave, pasom in kombinacijami le-teh.

  • Izvedba prehoda: STA mora preveriti pristnost in se povezati z novim AP. Če ima novi AP enako SSID kot stari, se lahko ta proces bistveno pospeši, kar zmanjša možnost padca povezave. Če ima ciljni AP drugačen SSID, je v postopku overjanja in pridruževanja več korakov, kar povečuje možnost padca ali napake povezave.

Elementi WiFi Mesh omrežja, tako AP kot tudi STA, morajo podpirati tudi najnovejše standarde kot so 802.11k (neighbour reports), 802.11v (traffic load on other APs) in 802.11r (fast roaming process) za optimalno delovanja Mesh omrežja.

WiFi Mesh omrežja so z razvojem tehnologij, standardizacije in dostopnimi cenami postala zanimiva tudi za masovni rezidenčni operaterski trg. Primerna pa so tudi za manjša podjetja tipa SoHO.

Več o storitvi Wi-Fi Mesh:https://www.t-2.net/pametna-wi-fi-mreza-mesh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imate vprašanje?

Pred vsako pomembno odločitvijo je dobro preveriti vse, da nam izbrane storitve kar najbolje odgovarjajo. Sporočite nam vaše dileme in potrudili se bomo, da boste našli, kar iščete.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?