Kako izboljšati WIFI signal?

Brezžični signal nas v sedanjem času spremlja na vsakem koraku. Doma, v službi ali na poti. Zaradi svoje priročnosti, je brezžični internet priljubljen pri vseh uporabnikih, ki radi brskamo po spletu kjerkoli v svojem domu, tako za pisalno mizo, kot v udobnem kavču. Kaj pa če brezžično omrežje ne deluje, kot bi želeli? Z nekaj preprostimi koraki, lahko tudi sami preprosto izboljšate svoje brezžično omrežje.

Prava lokacija

Za brezžični signal velja enostavno fizikalno pravilo, večja kot je oddaljenost od izvora signala, slabši je sprejem. Zato je potrebno usmerjevalnik (router) postaviti na vidno mesto (na višino), v sredino doma, tako bo signal na vseh lokacijah približno enako dober.

Poleg pravilne lokacije, je pomembno, da usmerjevalnik ne namestite v bližini kovinskih predmetov, radiatorjev in tekočin (radiator, grelec vode). Usmerjevalnika tudi ni dobro skrivati v ali za pohištvo ali ga namestiti poleg drugih večjih elektronskih naprav, katerih (brezžični) signali lahko zmotijo njegovo delovanje.

Če je signal v določenih prostorih še vedno šibak, lahko razmislite tudi o uporabi brezžičnega (WIFI) ojačevalca signala oz. repetitorja, ki ga preprosto priklopite v električno vtičnico. S tem boste nekoliko ojačali oz. podaljšali brezžični signal. FOTO: guidezilla.net

Izbira prave pasovne širine omrežja za svoje naprave

WIFI omrežje prenaša podatke prek radijskih signalov, med seboj pa se razlikujejo po prenosnih hitrostih in frekvenčnem območju, v katerem delujejo. Za domača omrežja Wi-Fi sta na voljo dve pasovni širini – 2,4 GHz in 5 GHz.

2,4 GHz

Prednosti: Večji doseg, boljše prehajanje skozi ovire (na primer zidove), boljša podpora (2,4 GHz podpira več brezžičnih naprav kot 5 GHz).

Slabosti: Počasnejša prepustnost, manj kanalov, ki se ne prekrivajo, bolj preobremenjena kot omrežja s 5 GHz, saj gospodinjske naprave (na primer mikrovalovne pečice in brezžični telefoni) ter naprave Bluetooth uporabljajo pasovno širino omrežja 2,4 GHz.

5 GHz

Prednosti: Hitrejša prepustnost, manj preobremenjenih kanalov, več kanalov, ki se ne prekrivajo.

Slabosti: Manjši doseg v primerjavi z omrežji z 2,4 GHz, ne prehaja skozi zidove in druge ovira tako dobro kot omrežja z 2,4 GHz, ne uporablja se v mnogo drugih napravah.

Izberite pasovno širino, glede na vašo uporabo brezžičnega interneta. Za brskanje po spletu, branje e-pošte je primerna pasovna širina 2,4 GHz, če pa počnete stvari, ki zahtevajo hitrejši prenos podatkov, in imate napravo, ki podpira omrežja s 5 GHz izberite frekvenco 5 GHz.

Sosedske brezžične naprave

Čeprav morda nikoli ne pomislite na to, lahko sosedov brezžični usmerjevalnik (router) vpliva na slabše delovanje vašega brezžičnega interneta. Če vam prekinja signal, je lahko problem v interferenci med različnimi omrežji v bližini. Zato je pomembno, da preverite zasedenost kanalov. Vsak brezžični usmerjevalnik lahko nastavite na kanale od 1 do 13 oziroma 14, pri čemer je pomembno, da nastavljeni kanal še ni zaseden s strani bližnjega (sosedovega) usmerjevalnika.

Pri izbiranju kanala za omrežja s frekvenco 2,4 GHz izberite kanal 1, 6 ali 11. Ti kanali se ne prekrivajo, zato bo zanesljivost najvišja. Kako lahko sami preverite zasedenost kanalov? Obstaja veliko brezplačnih programov (Wifi analyzer, Airport utility app), ki vam prikažejo stanje zasedenosti kanalov na sosednjih omrežjih. V svojem usmerjevalniku nato izberete kanal, ki ne bo enak, kot ga ima vaš sosed.

Enostaven način so prikazali v video posnetku na Business insider.

Nastavitev ustreznega kanala izberete v meniju brezžičnega usmerjevalnika, do katerega dostopate z vpisom IP številke ter uporabniškega imena in gesla v brskalnik. Podatke boste našli v navodilih ali nalepki na spodnji strani usmerjevalnika.

Uporabnikom T-2 interneta z modemom, ki ima že vključen WIFI je skrb za pravilno nastavitev kanalov odveč, saj vam modem samodejno večkrat dnevno poišče najmanj zaseden kanal.

 

Posodobitev programske opreme

Če imate težave v delovanju brezžičnega interneta, vedno preverite če imate morda možnost posodobiti vaš brezžični usmerjevalnik in preverite, če imate na voljo posodobitev tudi na vašem prenosniku (gonilnik WIFI antene).

 

Zaščita omrežja

Včasih težava v delovanju brezžičnega interneta ni v sami strojni opremi, temveč se v vaše omrežje prikradejo nepovabljeni gosti. Svetujemo vam, da svoje omrežje ustrezno zaščitite. Priporočamo uporabo močnega gesla in enkripcije.

Več o zaščiti lahko preberete v članku Zavarujte svoje brezžično omrežje.

Preberite tudi o novi rešitvi Wifi Mesh: https://www.t-2.net/pametna-wi-fi-mreza-mesh

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?