Kako popestriti dneve doma z otroci

Prekinitev izvajanja izobraževalnih dejavnosti in pozivi, da ostanemo doma, ki so posledica ukrepov za preprečevanje širitve bolezni korona virusa, je starše postavila pred nov izziv – kaj početi z otrokom doma. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako ta čas preživeti kar najlepše.

Organizirajte vaš dan

Tako kot so otroci navajeni, da jim pouk v šoli poteka po urniku, se odločite tudi doma, da ima dan neke cilje in urnik. O tem se dogovorite vnaprej in urnik tudi zapišite. Zapisano naj vključuje tako prijetne aktivnosti kot tudi obveznosti.

Omejite elektronske naprave

Ne glede na starost otroka je v teh dneh pravi izziv staršem, kako preprečiti prekomerno uporabo elektronskih naprav. Najlažje bo z vnaprej določenimi pravili in časovnimi omejitvami. Priporočamo uporabo starševskih omejevalnikov kot so Google Family link ipd. Seveda bo ta izziv za starše večji, če so otroci starejši, saj bodo elektronske naprave nadomestile socialne vezi. A tudi tu naj velja napotek, da naj bo prisotnost naprav zmerna in uravnotežena z ostalimi aktivnostmi.

Pri uporabi elektronskih naprav pa velja preveriti, če imajo otroci dovolj podatkovnega prenosa. Odločite se za nadgradnjo mobilnega paketa in se izognite morebitnim previsokim stroškom. Vsekakor pa ustrezno nastavite omejitve porabe.

Šolsko delo

Vsak dan naj otrok nameni del časa tudi delu za šolo. Večina osnovnih šol učencem pripravlja delovna gradiva. Ker je to novost tudi za otroke, je priporočljivo, da spremljamo, ali so otroci opravili obveznostmi in skrbimo, da temu res vsak dan namenijo del časa. Šele po opravljenih obveznostih naj se prepuščajo prijetnejšim opravilom.

Ker je sočasnih uporabnikov interneta v družini v tem času več, poskrbite, da bo vaš dom imel zadostno internetno hitrost. Potrebujete nadgradnjo? Preverite možnosti, ki vam jih ponujamo v T-2.

Vključite otroke v gospodinjska dela

Čas doma izkoristimo za neopravljeno delo, ki ga v napetem vsakdanu odlašamo. Tudi za spomladansko čiščenje. Pomembno je, da v to vključimo tudi otroke in jasno določimo njihove naloge. Priporočljivo je, da je njihova obveznost malo večja, kot bi jo pripisali starosti otroka.

Skupno kuhanje

Malo je dni, ko nam lahko otroci pomagajo pri kuhi. Naj bodo tokrat oni tisti, ki vodijo kuhinjo in vi le asistent. Nekaj nasvetov za enostavne družinske obroke si lahko ogledate tudi v oddaji Preprosti obroki na programu 24kitchen.

Televizija

Seveda bo več časa tudi za gledanje televizije. A naj to ne bo brezsmiselno iskanje po sporedih programov, ampak se za vsak dan dogovorite, kaj boste gledali in če se le da, glejte skupaj. Vsebine naj bodo kakovostne in predvsem sproščujoče. Polepšajte si gledanje s pijačo in doma ustvarjenimi prigrizki.

Ne veste, kaj bi gledali? Sledite našim dnevnim namigom.

Ne pozabite na gibanje

Zelo pomembno za vse je gibanje na svežem zraku. Redno preživite zunaj vsaj pol ure dnevno. Priporočamo sprehode v naravo, tek, kolesarjenje … Pri tem pa imejte vedno v mislih ustrezno socialno distanco, ki je v teh dneh ključna.

Čas za igro

Daljši čas doma izkoristite tudi za tiste igre, za katere običajno zmanjka časa. Sestavljajte zahtevnejše lego izzive in igrajte dolgotrajnejše družabne igre.

Kakorkoli se bodo odvijale razmere, otrokom pokažite, da vam je lepo z njimi in skupaj se potrudite, da bo vaš skupen čas tudi prijeten in koristen.

Obvestila

Poslovanje T-2 v času izrednih razmer

Spremenjene razmere zaradi ukrepov preprečevanja širitve korona virusa COVID-19 pomembno vplivajo tudi na naše poslovanje, zato smo sprejeli vrsto ukrepov o katerih vas v nadaljevanju obveščamo.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?