Starejši v digitalni dobi

Mesec oktober je mesec kibernetske varnosti, ki ima pomembno vlogo v našem vsakdanu. Vsi, ki uporabljamo splet, se nenehno srečujemo z njegovimi pastmi in nevarnostmi. Tokrat želimo v središče postaviti naše starejše uporabnike, ki so v digitalnem svetu še bolj ranljivi. Starejši vse bolj posegajo po tehnologiji in odkrivajo njene razsežnosti zato jim želimo na enostaven, razumljiv in prijazen način približati vsakodnevne uporabne plati interneta.

Digitalna babica in dedek

Stari starši so tisti, ki nas s svojim pripovedovanjem zgodb svojega življenja, popeljejo nazaj v obdobje brez računalnikov in telefonov. Elektronska pošta je zamenjala pisma, napisana s črnilom, video klici pa so postali vsakodnevna vez z vnuki. Nekateri tehnologijo suvereno uporabljajo in jim je komuniciranje preko spleta postalo že čisto domače, spet drugi pa so še vedno v dvomih, kako in če jo uporabljati. Digitalni svet je lahko za starejše na začetku precej prelomen. Kljub temu pa je vključevanje v digitalno okolje za starejše izjemno koristno in lahko prinaša številne pozitivne spremembe v njihova življenja.

S tipkovnico v rokah po novo znanje

Danes je na voljo veliko brezplačnih tečajev in delavnic, kjer se lahko starejši naučijo osnovne računalniške pismenosti, brskanja po spletu in drugih digitalnih veščin. Seveda, pa je glavno, da imajo možnost uporabe preprostih naprav kot so tablice, računalniki in pametni telefoni. Zaradi enostavne uporabe so primerni za tiste, ki se s tehnologijo šele spoznavajo. Njihovo zanimanje za splet pa je v veliki meri odvisno tudi od družine in sorodnikov, ki jih lahko s svojim znanjem spodbujajo in razširijo znanje o digitalnih veščinah.

Kako se lahko starejši vključijo v digitalni svet?

Vključevanje naših babic in dedkov v digitalni svet je pravzaprav odpiranje vrat do novih priložnosti. Splet jim omogoča pridobivanje in osvajanje novih veščin, povezovanje z najbližjimi, iskanje pomembnih informacij, nakupovanje kar iz udobja njihovega doma in poskrbi za njihovo dodatno razmišljanje. Številne organizacije ponujajo vrsto izobraževalnih tečajev in delavnic, ki pripomorejo k socialni vključenosti in samostojnosti starejših.

Ljudska univerza ponuja program Kje pa vas digitalni čevelj žuli? Postreže vam z brezplačnimi urami izobraževanja o uporabi pametnih telefonov, elektronske pošte, družabnih omrežij, spletnega nakupovanja in drugo.

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj prav tako nudi osnovno izobraževanje na temo informacijskega znanja, oblikovanja besedila, uporabe interneta in elektronske pošte.

Univerza za tretje življenjsko obdobje ponuja program Računalniško izobraževanje in spoznavanje novih tehnologij. Program vsebuje osnovno in napredno spoznavanje uporabe računalnika, orodij za komunikacijo (Elektronska pošta, Viber, Google Chat,..), spoznavanje družbenih omrežij (Facebook, Twitter, Instagram,…) in spoznavanje z umetno inteligenco (ChatGPT).

Lahko pa se izobražujejo kar preko spleta. Spletna stran Pismenost vsebuje veliko poučnih videov, kjer starejši spoznajo pomembnost digitalne pismenosti in pridobijo veliko koristnih informacij.

5 najpomembnejših aplikacij za starejše

Vsak si aplikacije izbere glede na svoje potrebe in interese. Dobrodošle in koristne so tudi za starejše, saj imajo tako vedno pri roki tiste informacije, ki jih potrebujejo in so hkrati tudi enostavne za uporabo. Preverite naš izbor aplikacij, ki so dane spodaj in si jih naložite na svoj telefon.
 

  • Magda je tako rekoč prva pomoč starejših, saj velja za prvo brezplačno aplikacijo v Sloveniji, ki poskrbi za njihove potrebe in jih obvešča o aktualnih informacijah. Na enem mestu so zbrane SOS številke, Novice, Info točke (brezplačni prevoz, lekarne, pošte) do katerih lahko enostavno dostopajo, Učilnica (izobraževalne vsebine), telovadnica (vaje, ki jih lahko izvajate doma), Radio, Dogodki (pregled aktualnih dogodkov po vsej Sloveniji).
  • Medisafe je brezplačna aplikacija, ki je daleč najbolj pomembna in priporočena iz strani zdravnikov. Opomni vas namreč na vsako tableto, ki jo morate vzeti, spremlja vaše meritve krvnega tlaka, razpoloženje in kar je najboljše, omogoča možnost delitve obvestil s svojimi najbližjimi. Vsekakor uporabna aplikacija v hitrem tempu življenja.
  • Heart Rate Monitor poskrbi za spremljanje srčnega utripa in testiranje utrujenosti. Deluje tako, da konico prsta položite na kamero telefona in tako se čez nekaj sekund pokaže vaš trenutni srčni utrip. 
  • Magnifying Glass ali povečevalno steklo je enostavna aplikacija, ki poskrbi, da bodo še tako male črke postale velike. Ste pozabili očala? Nič hudega, saj vam to orodje s pomočjo svetilke pomaga prebrati najbolj drobno besedilo.
  • Lumosity aplikacija vsebuje široko ponudbo iger in miselnih vaj, s katerimi lahko dobro trenirate svoje možgane. Izboljša vaš spomin, pozornost in spretnost reševanja problemov. 

Varnost je na prvem mestu

Starejši so najbolj ranljiva in dovzetna skupina, zato je pomembno, da se seznanijo s tem, kako ravnati v primeru groženj, prevar in kako varno uporabljati družbene medije. Spletna varnost se prične s pravilnim izobraževanjem o varnosti na spletu, zaščito osebnih podatkov z močnimi gesli, predvsem pa z mislijo, da na spletu »ni vse zlato, kar se sveti«

Varno spletno nakupovanje
Za varno in prijazno spletno nakupovanje.

Ohranjanje povezav skozi klik

Prednost digitalne dobe je vsekakor povezovanje z najbližjimi kjerkoli in kadarkoli. Stari starši so dober primer tradicije in digitalizacije, saj jih spremljajo izkušnje iz preteklosti in osvajanje novih digitalnih sprememb. Stari starši so tisti, ki nam s svojo radovednostjo in zagnanostjo pokažejo, da je splet veliko več kot samo »všečkaj« in »deli«. Je digitalna zbirka koristnih informacij in pot, ki ohranja pristne stike z njihovimi vnuki.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?