Ste tudi vi shranjevali na diskete?

Malo reči človeka postara bolj kot ikona za shranjevanje v računalniških aplikacijah. Sicer ima vsaka svojo, a skozi leta se je nekako uveljavilo, da je ikona za shranjevanje pač silhueta diskete. Zato je zabavno mlajše generacije vprašati, kaj točno naj bi ta ikona pomenila. Večina ni nikoli imela stika s starimi nosilci podatkov in za zares mlade je že CD plošča nekaj povsem tujega.

Podatki na pot

Da so bili domači računalniki stacionarni, je zelo milo rečeno, saj so bile to težke naprave s še težjimi zasloni in tudi tipkovnice niso bile peresno lahke. V dobi interneta, telefonov, tablic in prenosnikov smo kar nekako pozabili na potrebo po fizičnem prenosu podatkov. Ko pa nič od tega ni bilo na voljo, pa je bilo podatke treba spraviti od računalnika do računalnika. Jože v videu pokaže fizične manifestacije gumba za shranjevanje. Diskete so bile za današnje razmere zelo majhne. No, že za programe v devetdesetih je bila ena dostikrat premalo. Na njih so se shranjevali megabajti, tako da si ob nakupu kakšnega bolj zahtevnega programa ali pa operacijskega sistema v škatli dobil več kosov plastike. Za prenos nekaj datotek s svojega računalnika na sosedovega si moral tako najprej vtakniti disketo in počakati, da so se datoteke prenesle. Potem si na poti do soseda molil, da se podatki na disketah ne bodo pokvarili ali pa da se ne bo zvila. Slednje je bilo bolj mogoče pri "tavelikih", ki jih Jože v videu zvija. Ko si pri sosedu disketo vtaknil v računalnik pa spet molitev, da bo vse delalo. In tako si lahko prenesel 5 Word datotek.

Na otip

Diskete so bile svoj čas zelo praktična zadeva, predvsem pa so, glede na kasnejše nosilce podatkov, imele zelo zadovoljujoč način uporabe. Sploh "tamale" so bile res žur za uporabo. Že ko si jo vtaknil v režo na računalniku, se je zgodil super klik in ob pritisku na gumb se je disketa izstrelila iz reže. Fidget spinnerji so slaba konkurenca temu početju. 

CD

Prihod CD-ja je bil revolucija, ker je odpravil dosti pomanjkljivosti disket. Gor se je spravilo doooosti več podatkov in kar naenkrat se je večino robe lahko dalo na en plošček. Seveda je to takoj začelo skrbeti celotno zabavno industrijo, saj so po prihodu bralnikov CD plošč prišli tudi zapisovalci. (Da, na začetku so CD pogoni znali le brati in iz tega vidika je bila disketa še vedno dosti bolj uporabna, saj si lahko (hitro) nanjo spravil kakšno datoteko). Piratstvo je s prihodom zapisovalnikov CD plošč spet dobilo zagon.

USB ključ

CD je tako kraljeval le do prihoda USB ključev, ki so združili prednosti disket in CD plošč. Na USB si lahko zelo hitro spravil podatke in bil je neuničljiv. Na začetku je bila omejitev še količina podatkov, saj ni konkuriral CDju, a s s časom je tudi ta ovira padla in USB še danes ostaja preživeli daljni bratranec disket.

Oblak

Nosilci podatkov seveda še vedno obstajajo in se prodajajo in USB je nekako "zmagal" na dolgi rok. Vendarle pa se je vmes zgodil internet in oblak, kamor zdaj shranjujemo vse. Oblak je dokončno tudi ubil silhueto diskete, saj je gumbov za shranjevanje vse manj, ker se pač vse samodejno shrani v oblak. Količina podatkov, ki jih lahko shranimo v oblak, je načeloma omejena, a ko enkrat lahko tja spravimo 1TB, postanejo vsi podatkovni nosilci nepotrebni.

Zabava

Spominjamo se začetkov gaminga

Jože v tokratni epizodi odkriva začetke gaminga in obuja spomine na legendarne igrice. Katerih se spomnite vi?

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?