Spominjamo se začetkov gaminga

Igranje iger je resen posel in ne govorimo le o izdelavi in prodaji iger. Igranje je postalo šport in če bi vsem, ki smo včasih igrali Perzijskega princa, nekdo rekel, da se bo igre igralo kot organizirane športe, bi se mu najbrž smejali.  

Igre so večni sopotnik računalnikov, saj se je bilo programerjem težko zadržati, ko so ustvarjali programje za prve naprave in so ustvarjali tudi za zabavo. Pong, prva zares uspešna komercialna igra, je bila simulacija tenisa. Ja, šlo je "le" za dve črti (loparja), ki sta po zaslonu pošiljala kvadratek (žogico). Vseeno je bilo zelo zabavno početje in že takrat se je slutilo, da iz teh igric pa nekaj bo. Hitro so prišle prve pustolovščine, pa potem arkade, streljačine in vsi ostali žanri, ki so se razvili do danes.

Samotarsko početje

Iger je enostavno preveč, da bi se jih dalo vse našteti in jim dati prava mesta v zgodovini. Vendarle pa Jože v videu na začetku igra Prehistoric in Perzijskega princa. Dve igri, ki sta bili stalnica na računalnikih v devetdesetih. Sploh Princ je dobil še v začetku tega tisočletja nekaj 3D nadaljevanj in Hollywoodski film, tako da je resnično zasidran v pop kulturi. A to so bile igre, ki si jih igral sam, mogoče te je prijatelj poleg gledal. O priklopu na internet ni še nihče razmišljal. Tudi prve streljačine, Jože igra Wolfa in Duka, so bile bilj samotarske narave. Ja, Duka se je dalo igrati po lokalni mreži, a to so bile omejene izkušnje. 

Igralstvo v več

Igranje s prijatelji je bilo najprej omejeno na LAN žure, kjer je več ljudi prineslo svoj računalnik v en prostor in vsi so se s kabli povezali v lokalno mrežo. Prava revolucija pa se je začela, ko je internet postal dovolj hiter, da so se ti isti prijatelji med seboj lahko povezali prek spleta. Lahko si bil doma v svoji sobi in igral s prijatelji ali neznanci po celem svetu. V primerjavi s samotnim igranjem Princa je to noro drugačna izkušnja. 

Vse na internetu

World Of Warcraft se je začel leta 2004 in se ga razvija ter igra še danes. To je bila prva tako velika internetna uspešnica, da je na svojem vrhu prišla v vse pore popularne kulture. To je tudi tista igra, ki je zakoličila poslovni model za igre, ki lahko trajajo več desetletij. V zadnjih nekaj letih je štafetno palico prevzel Fortnite. Na trenutke se je zdelo, da ga igra cel svet in gre za eno največjih uspešnic vseh časov. Do zdaj smo govorili le o igranju s prijatelji in prijatelji na daljavo, a pri igranju prek spleta ne moremo mimo športa. 

Pong na steroidih

Debate ali oziroma kdaj naj se e-športi vključijo na Olimpijske igre, so vedno bolj glasne. Če so igre velik posel, e-šport kot podkategorija ni daleč zadaj. Količina ekip, lig, tekmovanj in denarnih skladov se vsako leto veča. Igranje za ekipo terja trening in predanost, ki sta enaka kot pri klasičnih športih. Turnirji imajo sodnike, denarne sklade in vse ostalo, kar pritiče športnim tekmovanjem. Razlogov, zakaj e-šport še ni olimpijski šport, je resnično vedno manj. Premica zgodovine, ki pelje od dveh prijateljev, ki igrata Pong, do profesionalne ekipe kot je Diamant, je pestra. E-šport stoji na ramenih celih generacij ljudi, ki so prej igrali. Najprej sami, potem na LAN žurih in kasneje prek spleta.

Zabava

Se še spomnite prvih dlančnikov?

Jože je tokrat v računalniškem muzeju poiskal prve dlačnike in tablice. Preverite, kaj vse je našel.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?