20 let premikanja meja hitrosti

Večina od vas se še spominja časov piskajočih modemov, ki so naznanjali povezavo z internetom in počasnega nalaganja spletnih strani. Kljub slabi volji, ker smo potrebovali ure in ure, da smo odigrali eno igro, so bili to trenutki, ki so postali simbol prvih začetkov interneta in se jih danes z veseljem spominjamo. Kam nas je popeljala hitrost interneta 20 let kasneje?

Življenje pred internetom

Si predstavljate, da bi danes svojemu najboljšemu prijatelju poslali pismo, ki bi ga dobil šele čez nekaj dni? Ali, da bi se morali vsakič, ko bi želeli izvedeti kaj novega, odpeljati v knjižnico? Verjetno ne. Bili so časi, ko je bil ogled filmov možen samo v kinih, nakupovanje oblačil le v fizičnih trgovinah in klepet z najboljšim prijateljem le v sosednjem kafiču. Zdaj imamo s pomočjo interneta za to Netflix, eBay in morje družbenih medijev. 

Zvok, ki nam je odprl vrata v svet interneta

Zvok, ki ga lahko slišite v zgornjem posnetku, je zvok modema nekoč. Zvok, ki smo ga slišali vedno, ko smo se želeli povezati z internetom. Se spomnite, kako ste nestrpno čakali na večer, da ste lahko pričeli z brskanjem po internetu, saj je bila takrat telefonska tarifa cenejša? Pa dejstvo, da v tistem trenutku ni bilo mogoče uporabiti telefona? Sladke skrbi. Kmalu so prišle hitrejše povezave, ki so omogočile uporabo telefona in interneta hkrati ter igranje zahtevnih iger preko interneta. Z vsem tem napredkom in sodobnejšimi napravami, je nepozaben zvok modema počasi izginjal. 

Modemi skozi čas

T-2 vodilni v svetu hitrosti

Pri T-2 smo ponosni na zmogljivost našega omrežja, ki nas je vedno postavljala v vodilno vlogo pri hitrosti internetne povezave. Z razvojem optičnih omrežij in vrhunskih naprav smo v 20 letih hitro napredovali v svetu hitrosti. Od prvih korakov s hitrostmi do 40/20 Mbit/s do vrhunskih hitrosti do 2,5 Gbit/s. Prav vsak korak je bil mejnik na naši poti.

 

T-2 je bil v letu 2023 prepoznan kot vodilni ponudnik v zagotavljanju hitre, odzivne in zanesljive internetne povezave.

 

Časovnica T-2 mejnikov

Od VDSL do optike

Predstavljajte si dve cesti, po katerih potuje internet do vašega doma. Cilj je isti, vendar je pot drugačna. VDSL cesta je narejena iz bakra, optično omrežje pa sestavljajo steklena vlakna. Zakaj je optika boljša? Zaradi svoje sestave. Steklo omogoča, da podatki po optičnem omrežju potujejo zelo hitro in brez omejitev. Pri T-2 smo že od samega začetka z uvedbo tehnologije VDSL imeli zavidljivo hitrost, z razvojem lastne optike in novejše tehnologije, pa smo postali vodilni v svetu hitrosti, ki jo še nadgrajujemo.

Hitrost prenosa podatkov

Adijo kabli, pozdravljen Wi-Fi

Časi nadležnih kablov so že davno mimo in danes ni hiše, ki ne bi imela brezžične povezave. Wi-Fi omogoča svobodo gibanja in enostavno povezovanje več naprav hkrati. Kaj to pomeni? Medtem, ko otroci gledajo risanke na televiziji, lahko vi brez skrbi gledate nov del nadaljevanke na svojem prenosniku.

Ampak tako kot vse stvari ima tudi Wi-Fi kakšno pomanjkljivost. Včasih se zgodi, da zaradi debelih sten ali prevelike oddaljenosti ne doseže vseh prostorov. Takrat nastopi napredna tehnologija Wi-Fi Mesh, ki omogoča vrhunsko pokritost Wi-Fi signala v vseh kotičkih vašega doma. Z njegovo pomočjo lahko brezskrbno brskaš po spletu kar v kleti ali na podstrešju. T-2 smo, kot prvi v Sloveniji, uvedli tehnologijo Wi-Fi Mesh, ki je bila kmalu nadgrajena s tehnologijo Wi-Fi 6 Mesh.

 

Vrhunska internetna hitrost za hitrejše prenose

Zakaj je hitrost interneta tako pomembna? Zamislite si, da želite kupiti nove čevlje preko spletne strani, vendar se ta nalaga več kot eno minuto. Verjetno bi takoj poiskali drugo spletno stran. Podobno je pri gledanju filmov v 4K kakovosti. Vrhunska internetna hitrost namreč omogoča gladko in brezhibno predvajanje visoko ločljivih vsebin brez prekinitev. Večja hitrost omogoča tudi hitrejše nalaganje večjih datotek, slik, glasbe in celo filmov, kar pripomore k boljši uporabniški izkušnji brez čakanja.

Naprej v prihodnost

20 let premikanja meja hitrosti je za nami, pa vendar je to šele začetek razvijanja novih T-2 tehnologij. Skupaj z našimi uporabniki smo naredili neverjetno potovanje od prvih korakov internetne povezave do današnjih vrhunskih hitrosti, ki so postale nepogrešljiv del našega vsakdana. Čeprav se radi spominjamo piskajočih zvokov interneta, z navdušenjem čakamo prihodnost, ki nam prinaša še večje izzive in priložnosti na področju interneta.

Tehnologija

T-2 na vrhu fiksnih internetnih povezav v letu 2023

Ponosni smo, da je T-2 vodilni ponudnik v zagotavljanju hitre, odzivne in zanesljive internetne povezave.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?