Naj se povežem na 2,4 GHz ali 5 GHz Wi-Fi omrežje?

Največja razlika med obema je hitrost. V idealnih pogojih bo 2,4 GHz Wi-Fi, odvisno od usmerjevalnika, podpiral hitrost do 450 Mb/s ali 600 Mb/s, 5 GHz Wi-Fi pa hitrost do 1300 Mb/s. Številki 2,4 in 5 se nanašata na dva različna frekvenčna pasova, ki jih Wi-Fi omrežje uporablja za signal.

Frekvenčni pas 2,4 GHz

Pas 2,4 GHz je precej zasičen, saj se ga uporablja tudi za druge stvari, kot le za povezavo z Wi-Fi omrežjem. Najbolj pogosto se uporablja za stare brezžične telefone, daljince za garažna vrata, otroške monitorje in nekatere druge naprave. Daljši valovi, ki jih uporablja frekvenčni pas 2,4 GHz, so bolj primerni za daljše dosege in omogočajo boljši prenos skozi stene ter trdne predmete. Ker pa toliko naprav uporablja enako frekvenco, lahko posledična preobremenjenost povzroči slabše povezave in počasnejše hitrosti od pričakovanih.

Frekvenčni pas 5 GHz

Pas 5 GHz je veliko manj obremenjen, kar pomeni, da boste verjetno dobili stabilnejše povezave in večje hitrosti. Po drugi strani pa krajši valovi v pasu 5 GHz omogočajo manjši prodor skozi stene in trdne predmete. Rešitve proti kratkemu dosegu že obstajajo. Tudi naši naročniki si s pametno Wi-Fi mrežo lahko brezžični signal kljub debelim stenam pripeljejo v vsak kotiček stanovanja ali hiše.

Kaj so dvo in tripasovni usmerjevalniki?

Večina sodobnih usmerjevalnikov deluje kot dvo ali tripasovni usmerjevalnik.

Dvopasovni usmerjevalnik je tisti, ki oddaja signal 2,4 GHz in 5 GHz iz iste enote in nam zagotavlja najboljše iz obeh Wi-Fi pasov.

Tripasovni usmerjevalnik oddaja tri omrežja hkrati - dva 5 GHz in en 2,4 GHz signal. Razlog za to je omiliti preobremenjenost omrežja. Če imate več naprav, ki močno uporabljajo povezavo 5 GHz - na primer pretakanje videov visoke ločljivosti ali celo 4K videoposnetkov, vam bo koristilo, če boste uporabljali tripasovni usmerjevalnik.

Ali naj za svoje naprave izberem 2,4 ali 5 GHz?

Če imate napravo, ki podpira žično povezavo z ethernetom in vam povezava s kablom ni odveč, priporočamo uporabo žične povezave. Te ponujajo nižjo zamudo brez padcev povezav in so hitrejše od brezžičnih povezav.

Če brezžična povezava ni stabilna ali če potrebujete več hitrosti za gledanje videoposnetkov ali igranje iger, se boste verjetno morali preklopiti na 5 GHz. Tudi če živite v stanovanjskem objektu z več deset brezžičnimi usmerjevalniki, otroškimi monitorji in drugimi 2,4GHz pasovnimi napravami, vsekakor razmislite o prehodu na 5Ghz pas.

Če že uporabljate dvo ali tripasovni usmerjevalnik in imate na voljo oba pasova 2,4 GHz in 5 GHz, se lahko sami odločite, na kateri pas povezati svoje naprave. 5GHz Wi-Fi omrežje lahko uporabljate za naprave, ki omrežje podpirajo, ostale pa lahko povežete na 2,4 GHz omrežje Wi-FI. Pa je to res najboljša izbira?

Namesto tega razmislite, kako uporabljate vsako napravo. Če naprava podpira oboje, pomislite, ali morate zares uporabljati 5 GHz. Ali ta naprava potrebuje večjo hitrost ali večinoma preverjate e-pošto in brskate po spletu? Ali naprava doživlja padle povezave v omrežju 2,4 GHz in ali potrebujete bolj zanesljivo? Ali je v redu, če ima naprava krajši učinkovit obseg, ki je priložen uporabi pasu 5 GHz?

Upoštevajte tudi, da si ne glede na to, kaj izberete, vzemite čas tudi za optimizacijo brezžičnih signalov z izbiro ustreznega kanala na usmerjevalniku. Morda boste presenečeni nad razliko, ki jo lahko naredi tako majhna sprememba.

Tehnologija

Kaj lahko pričakujemo od 5G omrežja?

Že nekaj časa poslušamo in beremo o omrežju 5G, njegovi hitrosti in uporabi v vsakdanjem življenju. Veliko se nas sprašuje, kakšno hitrost bo omenjeno omrežje prineslo? Nekateri ga imenujejo kar »brezžično vlakno«, saj naj bi bil prenos podatkov hitrejši in imel manjšo zamudo kot običajna internetna povezava danes.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?