Wi-Fi težave rešene: Kako uporabiti Wi-Fi Mesh tehnologijo

Vsako gospodinjstvo uporablja vedno več pametnih naprav, ki so povezane na brezžično omrežje. Prav hitro se lahko zgodi, da je omrežje preobremenjeno in ne deluje več brezhibno. To pa navadno povzroči slabo voljo, saj je naše delo, šolanje ali razvedrilo v trenutku prekinjeno.

Prepreke za Wi-Fi signal

Wi-Fi signal ima v vsakem domu kar nekaj preprek. Motijo ga lahko debele stene, pohištvo, radiatorji, talno ogrevanje, debela steklena vrata in celo signali sosedov. Ovirajo ga lahko keramične ploščice, zatemnjena stekla in večja ogledala.

Na kakovost signala lahko vpliva tudi oddaljenost od usmerjevalnika (Wi-Fi routerja). 

Tako enostavno preverite hitrost interneta

Hitrost interneta je sestavljena iz:

  • dohodne hitrosti (download), ki pove, s kakšno hitrostjo se podatki prenašajo z interneta na računalnik, in 
  • odhodne hitrosti (upload), ki pove, s kakšno hitrostjo se podatki prenašajo z računalnika na internet. 

Test hitrosti interneta v vašem domu lahko povsem enostavno izmerite na spletni strani http://speedtest.t-2.net/.

Hitrost preverite tako, da sledite zgornji povezavi in kliknete na gumb "Go". V nekaj sekundah bo program samodejno izmeril tako dohodno kot odhodno hitrost.

Če odkrijete kakršna koli odstopanja od naročene internetne hitrosti, priporočamo stik s klicnim centrom T-2, kjer vam bodo prijazni svetovalci v najhitrejšem možnem času pomagali razrešiti problem.

Kako izboljšati Wi-Fi signal

Ste vedeli, da lahko Wi-Fi signal pogosto izboljšamo na čisto preproste načine?

  • Wi-Fi usmerjevalnik izklopimo iz elektrike, počakamo nekaj minut in ga ponovno vklopimo,
  • usmerjevalnik postavimo na višje mesto (npr. na omaro),
  • kupimo ojačevalec Wi-Fi signala, ki pomaga ojačati signal,
  • računalnik, ki ga največ uporabljamo, na usmerjevalnik priključimo prek kabla,
  • če je naš router že star, ga zamenjamo z novim.

To so najpreprostejši načini, ki lahko hitro pomagajo ojačati internetni signal.

V gospodinjstvih, kjer so problemi s počasnim internetom konstantnejši, pa je na voljo rešitev Wi-Fi Mesh mreža.  

Kako deluje pametna Wi-Fi mreža Mesh

Pametna Wi-Fi Mesh mreža deluje po principu prepletenega omrežja. Omogoči, da nikjer v hiši ali stanovanju ni mrtve točke, kjer ne bi bilo signala. Signal je povsod enako močen, saj vsaka dostopna točka oddaja enak signal kot router

Pametno Wi-Fi Mesh mrežo sestavljajo Mesh dostopne točke ali satelitski moduli (AP – Access point), ki jih enakomerno namestimo po stanovanju ali hiši. Vse točke se med seboj povežejo v eno skupno omrežje. 

Maksimalno število uporabljenih dostopnih točk je šest, torej lahko imamo skupaj z usmerjevalnikom sedem Wi-Fi enot, ki se med seboj samodejno povezujejo in s tem omogočijo optimalen signal povsod po hiši ali stanovanju.

Kako priključimo Wi-Fi Mesh

Vsem, ki niste ljubitelji tehnike, so na voljo T-2 strokovnjaki, ki vam bodo z veseljem razložili delovanje Mesh tehnologije in za vas priključili dostopne točke. 

Brez težav lahko Mesh priključite tudi sami. Pri tem vam bo v pomoč tudi mobilna aplikacija, ki jo prejmete ob nakupu opreme.

Pametna mreža Wi-Fi Mesh Iskratel Innbox U92 je združljiva z obstoječimi omrežnimi napravami T-2 tipa Innbox. Modem tako deluje kot ena dostopna točka. Če Innbox modema nimate, vam ga pri T-2 brezplačno zamenjamo. Za priklop potrebujemo dostopne točke Mesh, UTP-kabel in napajanje

Nato priključitev izvedemo v štirih preprostih korakih:

1. korak: UTP-kabel vstavimo v modem v vhod LAN, na drugi strani pa v dostopno točko v vhod WAN.

2. korak: Dostopno točko priključimo v električno napajanje.

3. korak: Počakajmo približno 40 sekund, da se vzpostavi povezava. Ko je povezava vzpostavljena, zasveti zelena lučka na dostopni točki.

4. korak: Drugo dostopno točko priključimo v električno omrežje tam, kjer smo imeli slab Wi-Fi signal.

Pri podaljšanju dometa brezžične povezave s pametno mrežo Wi-Fi Mesh pazimo, da so dostopne točke v dometu signala druge, najbližje točke. Orientiramo se lahko s pomočjo kontrolne lučke na posameznem modulu:

  • zelena - povezava je dobra
  • rumena - povezava je slabša
  • rdeča - povezave ni

Podpora po nastavitvi

Po priključitvi lahko pokličemo tehnično podporo T-2 na telefonsko številko 064 064 064. Svetovalec bo preveril, ali smo pametno Mesh mrežo uspešno namestili, hkrati pa bo preveril tudi povezavo. 

Pametna Wi-Fi mreža Mesh je naročnikom T-2 na voljo za mesečno naročnino 4,98 evra. V kompletu dobimo dve dostopni točki, nismo pa zavezani k vezavi. Dostopne točke ali dodatni moduli se po potrebi lahko tudi dokupijo. 

Predvsem v zelo velikih večnadstropnih hišah je lahko za optimalno pokritost signala potrebnih več dostopnih točk. Več dostopnih točk je primerno urediti tudi za vzpostavitev optimalnega omrežja v pisarnah.

Komu vse je namenja Wi-Fi Mesh?

Pametna Wi-Fi Mesh mreža je namenjena vsem, ki jih pestijo težave s počasnim brezžičnim internetom. Mreža bo signal bistveno izboljšala in poskrbela za enakomerno povezavo prav v vsakem kotičku vašega doma. 

Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji ima na Wi-Fi omrežje priklopljenih približno deset naprav. Povsem običajno pa je, da je z vsako dodatno napravo signal bolj obremenjen. 

Za brezhibno delovanje vseh teh naprav je pametna Mesh mreža odlična rešitev, saj vam zagotavlja:

  • odličen signal tudi na vrtu, terasi, v kleti, garaži,
  • nemoteno delovanje ne glede na število uporabnikov.

Pozabite na dneve, ko je vaš televizor izgubil signal ravno med razburljivim športnim trenutkom ali ste zaradi nedelujočega interneta zamudili pomemben video sestanek.

Pametna Wi-Fi Mesh mreža vam zagotavlja, da vas internet nikoli več ne bo pustil na cedilu. Uporabniki Mesh tehnologije se lahko zanesejo na nemoten internetni signal ne glede na to, koliko uporabnikov je povezanih na Wi-Fi. 

Odgovore na kakršna koli vprašanja v zvezi s pametno Wi-Fi Mesh mrežo lahko dobite s pomočjo klicnega centra T-2 – 064 064 064. Prijazni, ustrežljivi in strokovno podkovani svetovalci so vam na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu. 

Tehnologija

Preveč naprav na Wi-Fi signalu? Kako zagotoviti optimalno delovanje vseh

Če imate v vašem domu vse več pametnih naprav, ki obremenjujejo wi-fi signal, vam ta ugodna rešitev zagotavlja odličen signal prav v vseh kotičkih vašega doma

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?