Nasveti za izboljšanje Wi-Fi omrežja

Dostop do dobrega brezžičnega Wi-Fi omrežja je danes pri delu, učenju in tudi zabavi, praktično nuja. Če za trenutek pozabimo trenutne razmere in s tem posledično nujno organizacijo dela in učenja od doma in se morda raje osredotočimo na zabavo in prijetne trenutke hitro ugotovimo, da je zanesljiv brezžični internet skoraj nepogrešljiv. Nekateri se zabavate ob gledanju posnetkov na priljubljenih Youtube kanalih, spet drugi radi spremljate najljubše serije na HBO ali T-2 tv2go v udobju svojega kavča ali drugem kotičku, kjer si vzamete čas zase. Zagotovo pa se med nami najde tudi marsikdo, ki uživa ob tehnološko naprednih napravah, kot so domače pametne naprave, ki jih lahko preprosto upravljate preko aplikacij na mobilnih telefonih.

ŽIČNO OMREŽJE

Čeprav je načeloma boljše vse naprave povezati žično, to včasih ni mogoče ali pa se nam preprosto ne ljubi, saj to zahteva nekaj dodatnega časa in tudi stroškov. Poleg vrtanja in napeljave, se moramo tudi odločiti, kje vse bomo rabili žično povezavo. Težava nastane predvsem takrat, kadar delamo na  prenosniku, ki ga moramo priklopiti tam, kjer smo napeljali omrežni kabel, čeprav bi želeli delati na drugem mestu. Enako velja za vse druge naprave, ki za svoje delovanje potrebujejo internetni dostop.  

WI-FI OMREŽJE

Wi-Fi omrežje je ena izmed možnosti, ki jih večino od nas uporablja za domačo uporabo. Nanj se povežemo kadar želimo brskati po spletu ali delati na mestu kjer nimamo žične povezave, ali pa nam naprava ne omogoča žičnega priklopa. Wi-Fi omrežje vzpostavimo z brezžičnimi usmerjevalniki, ki delujejo na način, da oddajajo signal od mesta, kamor ga namestimo. Če delamo oz. uporabljamo splet v bližini usmerjevalnika, načeloma nimamo težav s slabim signalom. Težava pa se pojavi, kadar smo z napravo bolj oddaljeni ali pa so vmes različne prepreke, kot so pohištvo, zidovi in steklo, ki slabijo signal.

OJAČEVALCI SIGNALA

Za povečanje dosega brezžičnega Wi-Fi omrežja obstaja več možnosti. Poskusimo lahko z drugačno postavitvijo usmerjevalnika (prestavimo na višje mesto ali izberemo drug prostor) ali izberemo drugo frekvenčno območje in kanal, ki je manj zaseden. Več o izboljšavi brezžičnega signala lahko preberete tukaj: https://www.t-2.net/novice/kako-izboljsati-wifi-signal. Ena izmed možnosti je tudi namestitev dostopne točke (access point) ali dodatnih brezžičnih usmerjevalnikov, pri katerih pa je potrebno kar nekaj nastavitev (konfiguracije) programske opreme če želimo, da vse domače naprave komunicirajo med seboj v istem omrežju. Poskusite lahko tudi z namestitvijo ojačevalcev signala (extenderji), ki so nekakšen podaljšek vašega WiFi signala, namestimo pa jih nekje na sredino med brezžičnim usmerjevalnikom in napravami. Najpogostejša težava teh rešitev je v tem, da imamo več ločenih omrežji, hkrati pa lahko pričakujete padec hitrosti, saj naprave polovico hitrosti porabijo za komuniciranje z usmerjevalnikom, preostanek pa s povezanimi napravami (računalniki, pametni dom, mobilni telefoni). Vsake toliko pa se zgodi, da enostavno prenehajo funkcionirati.

 

WI-FI MESH

Že pred nekaj leti se je na trgu pojavila nova tehnologija, t.i. Wi-Fi Mesh, ki deluje po načelu tehnologije prepletenega omrežja. Sestavlja ga več brezžičnih Mesh dostopovnih točk, ki se ne povezujejo samo na glavni usmerjevalnik, temveč tudi med seboj in tako omogočajo povezavo z močnejšim signalom tam, kjer je signal šibek ali začenja izgubljati moč. Prednost pametnega brezžičnega omrežja pred navadnimi ojačevalci signala je predvsem v tem, da vsaka točka Mesh deluje kot samostojna enota Wi-Fi, med seboj pa se povežejo v eno skupno omrežje (z istim imenom in geslom). Običajni usmerjevalniki oddajajo signal Wi-Fi iz ene točke, kjer prenosna hitrost in stabilnost delovanja upadata glede na oddaljenost in naravo fizičnih preprek. Sistem Mesh oz Pametna Wi-Fi mreža pa je fleksibilna in omogoča izvedbo topologije optimalnega »pokrivanja« objekta. Namestitev sistemov Mesh je enostavna, saj jih lahko namestimo s pomočjo aplikacij, ki jih namestimo na mobilni telefon ali na drug način, odvisno od proizvajalca.

Med uporabniki storitev T-2 je bila v zadnjem letu zelo dobro sprejeta Iskratelova rešitev Innbox M60 Mesh, ki smo jo poimenovali Pametna Wi-Fi mreža. V primerjavi z ostalimi sistemi Mesh, omogoča še enostavnejši priklop in upravljanje nastavitev, saj je v celoti integrirana v obstoječe T-2 omrežje in modeme, ki jih uporabniki uporabljajo doma.

Več o Pametni Wi-Fi mreži lahko preberete tukaj: https://www.t-2.net/pametna-wi-fi-mreza-mesh

Tehnologija

Zlata medalja za Innbox Mesh kot operaterska rešitev razprostrtega omrežja

Pametna Wi-Fi mreža pripelje brezžični signal v vsak kotiček vašega doma in zagotavlja brezskrbno brskanje, gledanje serij, filmov in vsega, kar želite, s stabilnim omrežjem Wi-Fi.

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?