Kako izbrati najprimernejšo lokacijo za Wi-Fi router v našem domu

Na tržišču je vedno več pametnih naprav, ki za delovanje potrebujejo internetno povezavo, saj jih lahko upravljamo kar na daljavo. Za to, da se lahko vse naprave v našem domu povežejo na brezžičen internet, pa potrebujemo dober signal v vseh kotičkih našega doma. Za povezovanje potrebujemo usmerjevalnik, ki bo le na pravi lokaciji in ob pravilni namestitvi poskrbel za odličen signal. 

V nadaljevanju preberite, kako izbrati najboljšo lokacijo za vaš Wi-Fi usmerjevalnik in kako ga konfigurirati, da izboljšamo domače brezžično omrežje in se izognemo težavam s signalom.

Kaj je usmerjevalnik (router) in kako deluje

Usmerjevalnik ali angleško router je elektronska naprava, ki med seboj povezuje več različnih omrežij tako, da izolira lokalno omrežje in internet.

Usmerjevalnikova naloga je, da prenaša promet na manjša omrežja in pri tem izbira najustreznejše poti za potovanje podatkov do določenega cilja na način, da promet v omrežju po potrebi omejuje, saj ves čas spremlja stopnjo obremenjenosti povezav znotraj omrežij.

Usmerjevalnik torej poveže vse naprave v lokalno omrežje, znotraj katerega lahko izmenjujejo podatke, omogoča pa tudi dostop do interneta, če je ta določen v nastavitvah. V tem primeru vzpostavi povezavo z internetom in jo posreduje vsem povezanim napravam, a ob posredovanju signala lahko prihaja do motenj.

Kaj vpliva na wi-fi signal

V nadaljevanju navajamo dejavnike, ki lahko vplivajo na slab Wi-Fi signal v hiši.

1. Lokacija usmerjevalnika

Pomemben dejavnik, ki zavira hitrost interneta in vpliva na kakovost domačega brezžičnega omrežja, je razdalja med omrežnim usmerjevalnikom in napravami, ki se nanj povezujejo. Z oddaljenostjo naprave od usmerjevalnika moč signala pada, s tem pa se slabša hitrost interneta.

Določenim prostorom v domu se pri izbiri lokacije usmerjevalnika izogibamo. Navadno so od prostorov, kjer pogosto uporabljamo internet in potrebujemo dober signal, oddaljeni kletni prostori, podstrešja in garaže. 

2. Fizične ovire

Na moč brezžičnega signala vplivajo različne ovire v prostorih in med njimi:

  • Kovinske pregrade imajo močan vpliv na prenos signala, prav tako tudi radiatorji in grelniki vode.
  • Elektronske naprave lahko zmotijo signal in zmanjšajo njegovo moč (prenosni telefoni, računalniki, pametne naprave ipd.).
  • Brezžični signal ovirajo opeke in beton – stebri in stene. Za koliko oslabijo moč signala, je odvisno od materiala v steni in njene debeline ter kota, pod katerim signal prečka steno. Nosilne stene so še posebej moteče, ker imajo v notranjosti kovinske elemente.
  • Steklene površine načeloma za prenos signala niso moteče, a le, če ne vsebujejo kovinske mreže v strukturi.
  • Masivnejše pohištvo ima prav tako vpliv na Wi-Fi signal, zato se odsvetuje skrivanje usmerjevalnika za omarami, sedežnimi garniturami ipd.

3. Brezžične naprave v bližini

Naprave v vaši bližini lahko vplivajo na brezžični signal zaradi interference med različnimi omrežji. V tem primeru preverimo zasedenost kanalov s pomočjo brezplačnih aplikacij ali programov. Med kanali, ki jih ima vsak brezžični usmerjevalnik (od 1 do 14), izberemo tistega, ki še ni uporabljen.

4. Pasovna širina

Da bo vaš signal močan, morate izbrati primerno frekvenčno območje. Omrežja Wi-Fi navadno uporabljajo dve pasovni širini:

  • 2,4 GHz ima večji doseg, a manj kanalov in boljšo podporo brezžičnih naprav,
  • 5 GHz težje prehaja prek ovir, ima manj obremenjenih kanalov in več kanalov, ki se ne prekrivajo, a ga uporablja manj naprav.

Frekvenca 5 GHz vam bo prišla prav, če potrebujete hitrejši prenos podatkov, sicer pa je za običajno uporabo primerna pasovna širina 2,4 GHz.

5. Starost in zmogljivost

Novejše naprave so veliko zmogljivejše kot zastarela tehnologija. Zato je pomembno, da pri izbiri usmerjevalnika upoštevamo naslednje dejavnike:

  • doseg – kako velika bo površina, ki jo bo njegov signal pokrival,
  • uporabniki – koliko uporabnikov se bo nanj povezovalo,
  • namen – kakšen bo namen uporabe (domača ali poslovna raba),
  • priključki – ali boste potrebovali priključke za naprave, ki ne podpirajo brezžične povezave (prek priključka jih boste lahko priklopili na usmerjevalnik), USB-priključek za tiskalnik, USB-ključ itn.

6. Posodobitve

Vaša programska oprema naj bo vedno posodobljena; to velja tako za vaš brezžični usmerjevalnik kot gonilnik Wi-Fi antene na računalniku. Tudi omrežje primerno zaščitite z uporabo zahtevnejšega gesla in šifriranjem.

Vodnik za optimalno delovanje usmerjevalnika

Ker doma ne moremo podreti motečih sten ali izločiti drugih elektronskih naprav, ki vplivajo na pot signala, podajamo nekaj nasvetov za boljši signal.

1. Kam postavimo usmerjevalnik

Spremenimo lokacijo usmerjevalnika, pri tem pa upoštevamo naslednje:

  • Optimalna lokacija za namestitev usmerjevalnika je osrednja, kar pomeni, da morajo biti naprave, ki se najpogosteje povezujejo na internet, od usmerjevalnika približno enako oddaljene.
  • Signal se najbolje širi po prostorih, kjer je najmanj ovir – navadno je to višje proti stropu, kajti pri tleh je navadno več ovir, ki vplivajo na moč prenosa signala.
  • Zaradi vpliva kovinskih delov se izogibamo postavitvi usmerjevalnika v bližini kablov in večjih elektronskih naprav, tudi radiatorjev, grelnikov vode in kovinskega okrasja.
  • Pri iskanju najboljšega položaja moramo včasih upoštevati specifike prostora in njegove omejitve, pomagamo pa si lahko s posebnimi rešitvami.
  • Šibek signal v določenih prostorih doma lahko okrepimo in uporabimo brezžični ojačevalec signala, ki ga aktiviramo z vklopom v električno vtičnico. Z enostavno namestitvijo naprava pomaga podaljšati brezžični signal v prostore, ki jih usmerjevalnik ne doseže.
  • Zelo praktično je mesh omrežje, pri katerem brezžični signal doseže vsak kotiček vašega doma in ohranja moč signala tudi v njegovi bližini (primerna rešitev za odličen signal na vrtu in v bližini vašega doma). Na vseh lokacijah vašega doma zaradi mreže več dostopnih točk ohranja močan signal in poskrbi za odlično hitrost interneta.

2. Kako namestimo usmerjevalnik

Ko ste našli najboljšo lokacijo za vaš router, ga je treba le še namestiti.

1. Usmerjevalnik priključimo na napajanje. V priključek »internet« vstavimo ethernet kabel, ki je povezan z modemom internetnega ponudnika. Drugi ethernet kabel priključimo v enega od priključkov, ki so označeni s številkami, in ga povežemo z računalnikom.

2. Če usmerjevalnik ne vzpostavi povezave z modemom samodejno, na računalniku odpremo internetni brskalnik in v naslovno vrstico vpišemo naslov brezžičnega usmerjevalnika (številke s pikami), ki je naveden v navodilih. V novem pojavnem oknu bo za prijavo v nastavitve usmerjevalnika treba vnesti še uporabniško ime in geslo. Izberemo protokol (T-2 ima tip povezave DHCP) in navedemo uporabniške podatke iz pogodbe z internetnim ponudnikom.

3. Nastavimo ustrezen časovni pas (GMT +01:00) in samodejno prilagajanje ure. Da se bomo prek usmerjevalnika varno povezovali na internet, izberemo WPA2 Personal način zaščite omrežja. V nastavitvah omogočimo vse načine povezave, da se bodo tudi starejše naprave lahko povezovale v omrežje. Pri izbiri kanala z izbiro prevzetih vrednosti usmerjevalniku prepustimo samodejno izbiro najprimernejših kanalov za domače brezžično omrežje. Požarni zid mora biti vklopljen.

4. Brezžično omrežje lahko preimenujemo tako, da ga bomo tudi hitreje prepoznali (brezžično omrežje naj ostane vidno), in določimo geslo za povezovanje nanj – ob povezavi v brezžično omrežje ga bo treba vpisati za vsako napravo.

5. Na koncu shranimo nastavitve, zapremo zavihek v brskalniku in ethernet kabel izključimo iz računalnika in usmerjevalnika. Vzpostavimo brezžično povezavo in se povežemo na internet.

Če imate z nastavitvami usmerjevalnika težave, a jih ne želite sami reševati, vam lahko na pomoč priskočijo T-2 strokovnjaki. Prepustite se njihovemu strokovnemu vodstvu prek telefona, elektronske pošte ali osebno.

Tehnologija

Zakaj je moj internet tako počasen?

Počasen internet nas lahko pošteno zmoti pri gledanju televizije, brskanju po internetu ali celo delu od doma! Zato je treba napake odkriti, jih čim prej odpraviti in optimizirati hitrost interneta v našem domu!

Pokličite
Glasovni klic Video klic
Klepet
Pišite nam
Soglašam, da družba T-2 d.o.o. uporablja moje osebne podatke za namen osebnega trženja storitev, vsebin in blaga, ki lahko vključuje tudi prilagojena priporočila le-teh, preko več komunikacijskih poti. Osebno trženje se lahko izvaja z avtomatično obdelavo in lahko vključuje oblikovanje profilov tudi ob upoštevanju vaših preteklih navad. Namen prilagajanja vsebin in ponudbe je, da jih čim bolj približamo vašim zanimanjem in jim s tem povečamo uporabno vrednost za vas. Seznanjen sem, da lahko soglasje kadarkoli prekličem vsaj na enak način kot sem ga podal ali pisno na naslov T-2, d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana. Več
Want to stay up to date with the latest breaking news alerts?